Sari direct la conținut

VIDEO Animalele de la Zoo Baia Mare traiesc in conditii greu de imaginat. Autoritatile spun ca nu au ce face

HotNews.ro
Cusca ursului in gradina zoo din Baia Mare, Foto: Hotnews
Cusca ursului in gradina zoo din Baia Mare, Foto: Hotnews

Animalele de la gradina zoologica din Baia Mare traiesc in conditii greu de imaginat, sub ochii nepasatori ai autoritatilor. Acestea sunt slabe (piele si os la propriu), murdare, iar ochii lor tristi implora ajutor din spatele gratiilor, custile abia permitandu-le sa se miste. Primarul orasului, Catalin Chereches, recunoaste ca vietatile nu sunt tratate corespunzator, dar sustine ca nu are ce face deoarece terenul pe care se afla gradina zoologica a fost retrocedat si nu poate face investitii pentru a le imbunatati conditiile de trai. Desi primarul spune ca vrea sa amenajeze un nou parc zoo, lucrarea ar putea fi gata cel mai devreme in 2014, daca pana atunci mai exista supravietuitori.

Terenul pe care se afla actuala gradina zoologica a fost retrocedat in 2006. Pentru a mentine parcul zoo deschis, autoritatile au inchiriat de la proprietar, pentru trei ani, terenul retrocedat platind o chirie de circa 3000 de euro pe luna. Anul trecut acest contract a fost renegociat si prelungit pe inca 4 ani, platindu-se lunat o chirie de circa 1000 de euro lunar. Primarul orasului, Catalin Chereches, a declarat pentru HotNews. ro ca vrea sa construiasca un nou parc zoo pana in 2014. „Am indentificat un teren de 6 ha in vestul orasului Baia Sprie. O parte din acest teren este domeniu public, o parte domeniu privat. Acum o comisie din cadrul primariei identifica proprietarii ca sa putem negocia cu ei sa cumparam terenurile. Vrem sa facem un parc zoo in care animalele sa traiasca ca in natura. Acest spatiu este foarte bun pentru asta deoarece se afla o vegetatie foarte buna, cu specii rare. Din calculele noastre amenajarea acestui parc ar costa cam 500.000 de euro. Initial vom face amenajarile minimale, iar apoi cu timpul si alte lucruri. Nu ne vom compara cu gradinile zoologice din marile capitale europene, insa va fi mai bine pentru animale si vor putea copiii sa vina sa le vada. Pana la sfarsitul acestui an vrem sa trecem prin Consiliul Local studiul de oportunitate si sa facem proiectarea. Anul viitor putem face licitatia pentru executia lucrarilor si sa ne apucam de treaba”, a declarat Chereches. Acesta spune ca pe teren ar trebui amenajate spatiile pentru animale,existand chiar si o cladire monument istoric, o statie de pompare a apelor, in care ar putea functiona corpul administrativ.

Referitor la strarea jalnica in care se afla animale, primarul spune ca stie despre ce este vorba, dar ca deocamdata nu poate face nimic, singura optiune fiind inchiderea gradinii si donarea animalelor. „Nu este vorba de hrana, ci de mediul in care traiesc aceste animale. Este usor dezolant, custile sunt neintretinute, animalele sunt batrane si nu sunt in forma buna, in sensul ca ingrijirile medicale lasa de dorit. Deocamdata nu avem decat doua posibilitati. Sa desfiintam gardina zoologica sau sa continuam asa. Am facut solicitari catre alte gradini zoologice sa ia animalele in custodie pana rezolvam problema, insa nu a vrut nimeni. Daca nu avem alta solutie, o desfiintam si dam gratuit animalele catre cine vrea sa le ia. Cel mai bine ar fi sa o desfiintam”, spune edilul. Intrebat daca animalele primesc mancare, acesta a declarat ca sunt bani prevazuti in buget si se fac deconturi periodic. „Voi trimite corpul de control sa vedem daca exista vreo problema. Mancare le dam, dar nu le putem da sanatate cu lingurita. Nici nu putem face investitii ca sa le imbunatatim conditiile de trai”, a mentionat Chereches.

Potrivit Legii protectiei animalelor (9/2008) „detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele: un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta, ingrijire si atentie, asistenta medicala”.

Potrivit aceluiasi act normativ „detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi”, iar prin rele tratamente se intelege „provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace”.

Autoritatea Natională Sanitară Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este autoritatea imputernicita sa verifice respectarea acestei legi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro