VIDEO Arpad Antal: Tinutul Secuiesc a fost militarizat
Deputatul UDMR Arpad Antal afirma ca Tinutul Secuiesc a fost supus unui embargo economic dupa 1989 si ca judetele Harghita si Covasna au fost militarizate. Intr-o discutie HotNews.ro – BBC, Antal a sustinut ca “nu este normal” ca in Sfantu Gheorghe, oras cu 70.000 de locuitori, sa functioneze o Jandarmerie cu mii de angajati, din care mai putin de 5% sunt etnici maghiari. Liderul PSD Cluj, Vasile Dancu, spune insa pozitia pro-Kosovo exprimata de liderii UDMR il obliga sa renunte la discursul regionalist si sa se alature valului de nationalism pentru a nu fi acuzat de politica pro-maghiara.
● “Nu o sa mai pot presa pentru descentralizare din Trasilvania o perioada, pentru ca o se spuna ca ba sunt ungur, ba sunt secesionist ca si Antal sau alte lucruri”, afirma liderul PSD Cluj
● Vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu, admite ca “exista institutii, mai ales cele cu epoleti, in care penetrarea reprezentantilor minoritatilor nationale, si in special a minoritatii maghiare, este extrem de redusa”.
● Deputatul UDMR Arpad Antal este convins ca “totusi Kosovo este un precedent in sensul ca, comunitatea europeana intervine in cazul rezolvarii problemelor unei minoritati”, dar a explicat ca UDMR nu isi doreste independenta, ci autonomia terioriala, care ar insemna inclusiv infiintarea unui guvern regional.
● Vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu, afirma ca nu este de acord cu scoaterea UDMR de la Guvernare pentru ca ar echivala cu intoarcerea Romaniei in anii 90. “Era normal ca un ungur din PNL sa ceara eliminarea UDMR-ului de la guvernare. Luati-o ca pe o gluma”, a spus Olteanu.
● Vasile Dancu sustine ca UDMR trebuie sa intre in opozitie, nu atat pentru ca a exprimat o pozitie contrara Guvernului in chestiunea Kosovo, ci pentru ca trebuie sa lupte pentru descentralizare de pe bancile opozitiei
● Olteanu spune ca Harghita si Covasna sunt cele mai sarace judete dar ca primesc de la bugetul central mai mult decat contribuie, precizan insa ca acest lucru este normal in virtutea principiului solidaritatii.
Rep: Arpad Antal, deputat UDMR. Cazul Kossovo, domnule Antal, ajuta sau impiedica UDMR sa obtina autonomie pentru Tinutul Secuiesc?
AA: Cred ca totusi Kosovo este un precedent in sensul ca, comunitatea europeana intervine in cazul rezolvarii problemelor unei minoritati, a intervenit in ceea ce priveste realizarea independentei Kosovo si va interveni in ceea ce priveste rezolvarea drepturilor minoritatii sarbe din Kosovo in acest moment.
Rep: Noi traim in Romania, v-am intrebat daca precedentul Kosovo incurca UDMR sau ajuta UDMR sa obtina autonomia?
AA: Nicidecum nu incurca, depinde de noi in ce masura va ajuta.
Rep: Si cum va poate ajuta?
AA: In sensul sensibilizarii comunitatii internationale in a ne ajuta, deoarece noi, comunitatea maghiara din Romania am militat pentru drepturile comunitatii maghiare exclusiv prin metode democratice si pasnice.
Vasile Dancu: Vadim Tudor si partidele extremiste vor recastiga un teren pe care l-au pierdut
Rep: Vasile Dancu, presedinte PSD Cluj. Va ajuta sau va incurca?
VD: Nu cred ca va avea o influenta decisiva asupra vitezei cu care maghiarii vor reusi sa-si castige o forma de autonomie pe care o gandesc ei, culturala sau de alta natura. Cred mai degraba ca va incurca mai ales pozitia UDMR-ului din ultima vreme, va incurca climatul politic din Romania. Va avea un efect de antrenare care ne va duce un pic inapoi in ceea ce priveste dezbaterea politica, mai ales in Transilvania.
Rep: In ce sens? Mai precis.
VD: In sensul ca, in primul rand, noi romanii din Transilvania de exmeplu vom fi obligati sa ne falsificam intr-un fel, sa ne adaptam valului public…
Rep:…de nationalism?
VD: … de nationalism. Vadim Tudor si partidele extremiste vor castiga, vor recastiga probabil un teren pe care l-au pierdut in ultima vreme si acest lucru ne va face si pe noi sa ne mutam usor temele, de la temele civice cu care incepusem sa lucram alaturi de un UDMR care exista in alta parte decat in Harghita si Covasna, si probabil ca acest lucru – despre asta vom mai putea vorbi – acest lucru ne va schimba un pic si configuratiile politice locale.
Rep: Bogdan Olteanu, vice presedinte PNL si presedintele Camerei. :Ludovic Orban a cerut eliminarea UDMR de la guvernare. Sunteti de acord?
BO: Acuma era normal ca un ungur din PNL sa ceara eliminarea UDMR-ului de la guvernare. Luati-o ca pe o gluma.
Rep: Dar sunteti de acord cu Orban?
BO: Nu. Nu sunt de acord si mi se pare, dimpotriva, mi se pare ca ar insemna sa negam libertatea de expresie.
Bogdan Olteanu: Kosovo este hartia de turnesol prin care vedem cine gandeste ca in anii 90
Rep: Pai, si nu i-ati spus ca tocmai un ungur din PNL cere eliminare UDMR?
BO: Si m-a amuzat acest lucru.
Rep: Dar i-ati spus asta?
BO: Deocamdata v-am spus-o dvs ca m-ati intrebat, o sa i-o spun probabil si lui luni, cand o sa discutam la partid aceste lucruri. Prin cazul Kosovo noi folosim hartia de turnesol in politica romaneasca si vedem cine gandeste ca in ’90 si cine gandeste ca-n 2007. N-am auzit nicaieri de probleme, de suparari, de ridicari sau de frustrari etnice nici intre romani, nici intre maghiari, dupa cazul Kosovo. Pot sa va spun ca am vazut o anumita adunare la Targul Secuiesc, daca nu ma insel a fost, cu o participare absolut lamentabila, si asta arata ca printrr maghiari nu exista nici un fel de preocupare. Eu pot sa va asigur ca in masura in care stiu si suntem totusi un partid de guvernare care are acces la informatii, nici printre romani nu exista nici un fel de preocupare. S-ar putea sa incercam s-o creem noi la televizor si sper s-avem maturitatea necesara ca sa n-o creem noi la televizor.
Rep: Bun. Si atunci, domnule Olteanu, daca Romania, si probabil ca asa e, nu avea o problema interna in Transilvania, de ce credeti ca Romania nu a recunoscut Kosovo ca stat?
BO: Eu vreau sa sper ca exclusiv din motive de drept international public. Si anume ca nu sunt indeplinite niste conditii legale
Rep: Este Romania mai legalista decat Statele Unite, decat Marea Britanie, decat Franta…?
BO: Fara indoiala…
Olteanu: suntem la fel de legalisti cum a fost Ceausescu in ’68
Rep: E mai legalista
BO: Si dupa cum ati observat am primit si un exemplu din partea domnului presedinte, suntem la fel de legalisti cum a fost Ceausescu in ’68.
Rep: Dar, prin opozitie, toate aceste state respectabile spunem noi, au girat aparitia unui stat in mod ilegal.
BO: Eu sunt un specialist in drept comercial si am toata increderea in competentele de drept international public ale presedintelui Romaniei …
Rep: Si ale premierului.
BO: Fara indoiala, impreuna in intelepciunea lor, alaturi de cele mai multe partide parlamentare din Romania, au gandit ca in acest moment nu sunt conditiile intrunite. Dar sa ne fereasca D-zeu sa gandim vreodata ca noi nu recunoastem Kosovo ca avem o problema in Romania. Noi nu recunoastem Kosovo ca avem o problem in Kosovo, nu in Romania.
Rep; Discutand foarte serios, domnule Olteanu, iesind din registrul hazliu-glumet, credeti ca Romania nu a recunoscut Kosovo din motive care tin de Transilvania sau de Transnistria?
BO: EU vreau sa sper ca n-am recunoscut Kosovo din motive care tin de Kosovo. Daca avem motive legate de Transilvania, cred ca unii dintre noi, cei care le-ar avea, au un complex si ar trebui sa scape de el. Fie ca-s romani, fie ca-s maghiar, fie ca-s de alte feluri. Daca avem vreo problema legata de Transnistria asta nu stiu sa va spun, nu eu fac politica externa a Romaniei.
Rep: Spuneti-mi, sunteti de acord, domnule Olteanu, cu pozitia radicala, categorica exprimata de Romania? Se justifica?
BO: Pai, este singurul motiv pe care-l putem accepta: neindeplinirea unor conditii legale. Ce se intelege prin lege: se inteleg conditiile generale ale dreptului international. Tratate internationale, Carta ONU, conventii internationale, samd. Daca n-am considera ca e ilegal, va intreb care ar fi motivul sa nu recunosatem Kosovo?
Rep: Dar cum va explicati, si foarte serios va intreb.
BO: Va raspund exterm de serios..
Rep;… cum va explicati ca Statele Unite, Marea Britanie si Franta si alte douazeci de tari din Uniunea Europeana nu au avut aceasta problema de legalitate?
BO: Asta, domnule Tapalaga, este o intrebare la care trebuie sa meditam extrem de serios.
Rep: Ati meditat?
BO: Eu cred ca fiecare dintre cei care au luat aceste decizii si e vorba in primul rand de presedinte, de premier, ministru de externe, au meditat serios.
Dancu: la Cluj avem 35 de firme care platesc taxele in Bucuresti
Rep: Discutia despre Kosovo cred, in Romania, e importanta din perspectiva autonomiei locale largite. In ce masura Romania mai poate avea o discutie onesta legata de acordarea largita de drepturi catre comunitatile locale? Daca vreti regionalizare, guverne locale, samd, domnule Dancu.
VD: As fi de acord cu plecarea UDMR-ului de la guvernare, dar nu plecarea din parlament, datorita urmatorului motiv: vreau sa-i avem langa noi in opozitie.
Rep: De ce?
VD: Pentru ca ce mi se intampla mie in Transilvania : eu in Transilvania sunt obligat, pentru ca asta imi cere comunitatea, sunt obligat sa incerc sa pun in valoare – mai ales ca sunt in opozitie – mecanisme de descentralizare cat mai accentuate, cat mai rapide, pentru ca sa putem sa facem ceva pentru comunitatile noastre.
Rep: Traduceti asta: ce inseamna mecanisme de descentralizare? Mai exact.
VD: ma intereseaza legea descentralizarii fiscale, de exemplu, care exista, e lege cadru, dar nu are in ea regulamentele de aplicare si de calcul, modul in care sa se distribuie direct anumite lucruri la bugetul local.
Rep: Si mai precis, domnule Dancu. De exemplu.
VD: Am dat exemplu cu recentralizarea din ultimii ani. Ati vazut, marii contribuabili la nivelul statului au ajuns acum la Circa financiara nr.1 Bucuresti, sunt foarte multi, in Cluj am 35, aveam inainte de Nokia, si o suma foarte mare care merge la Bucuresti si este girata de financiara 1. Dupa aceea este…
Dancu: UDMR ar fi trebuit sa iasa de la guvernare
Rep: Si ce ar trebui sa se inatample din perspectiva PSD Cluj?
VD: Aceasta taxa sa ramana asa cum a fost, la bugetele locale. La bugetul din Floresti, la bugetul din Cluj, din Apahida si din celelalte locuri, pentru ca oamenii stiu ce au de facut cu ea. Dar sunt si alte lucruri. De ce voiam: pentru ca exista doua UDMR-uri. Exista un UDMR care s-a nascut la Targu Mures sau la Miercurea Ciuc si care face parte integranta din puterea centralizatoare de la Bucuresti. Exista UDMR-ul Cluj, Satu Mare, Bistrita, oameni tineri, oameni care au terminat facultati recente si care lupta alaturi de noi pentru descentralizare, pentru o descentralizare civica, nu pentru autonomie.
Rep: Dar acum, spunand asta, PSD nu risca sa piarda electorat si sa fie asociat ca un partid care face politica pro-maghiara?
VD: Bineinteles. Mie mi s-a spus de multe ori ca sunt regionalist. De aceea gestul acesta al UDMR-ului, care este un gest, daca nu exista nici o legatura intre Kosovo si Transilvania, atunci este un gest gratuit, de fronda gratuita. In momentul in care in institutiile fundamentale ale statului s-a creat o unanimitate care inseamna fundamentul ordinii sociale, ei sunt la guvernare, cel care este la guvernare este de fapt garant al ordinii si de aceea, in parlament, daca era un partid in opozitie, era normal sa faca opozitie, mi se pare ca era normal, pentru ca era pozitia lui, era o opinie. Cand esti la guvernare n-ai voie sa faci o opinie, si pe noi ne incurca. Asta spuneam. In primul rand ca imi intareste tendintele…
Antal: nu se face descentralizare reala in Romania din teama fata de minoritatea maghiara
Rep: Deci trebuiau sa iasa de la guvernare?
VD: Ar fi trebuit sa iasa de la guvernare, sa lupte alaturi de noi pentru descentralizare.
Rep: Domnule Antal, UDMR de ce nu iese de la guvernare, daca tot are pozitia asta pro-Kosovo?
AA: Sunte de acord sa iesim de la guvernare in cazul in care ministrii nostri sunt ineficienti, in cazul in care nu ducem programul de guvernare asa..
Rep: In cazul in care nu obtine in mod real descentralizarea de care vorbeste domnul Dancu, de pilda, asta nu e un motiv de iesit de la guvernare?
AA: Sa stiti ca s-a pus problema sa iesim de la guvernare in momentul in care Legea privind statutul minoritatii nationale a fost blocata in paralament.
Rep: Dar va intreb, cand guvernul a recentralizat ceea e a spus domnul Dancu, ati criticat aceste masuri? Dvs ca partid? Nu v-am auzit
AA: Absolut, absolut, sa stiti ca am criticat-o nu suntem de acord….
Rep: Cu ce?
AA: Nu suntem de acord cu centralizarea, noi suntem pentru descentralizare.
Rep: Dar ce masuri criticabile la guvernul condus de PNL-ul domnului Olteanu, ati criticat in ultima vreme? Dati-mi trei exemple.
AA: Vedeti dvs, nu trebuie noi sa criticam, noi incercam sa folosim acele pirghii si acele…
Rep: Cu ce nu sunteti de acord?
AA: Incercam sa le rezolvam in cadrul guvernului si in Parlament, nu iesim neaparat in public, in presa sa criticam propriul guvern. Din acest punct de vedere cred ca sunteti de acord, este o chestiune de solidaritate si loialitate, si..
Rep: Impozitul pe tranzactii imobliare tocmai l-a luat guvernul de la comunitatile locale si l-a pus la bugetul central.
AA: Da, sunt mai multe probleme cu care nu suntem de accord, putem sa le enumeram. Insa as vrea sa revin, numai o secunda, daca imi permiteti, pentru ca ati spus un lucru cu care eu sunt de acord si este o problema aRomaniei in acest moment. Nu se face descentralizare reala in Romania din cauza unei temeri fata de minoritatea maghiara, fata de comunitatea maghiara. Este o problema reala. Aici noi trebuie sa recunoastem acest lucru.
Rep: Nu se face descentralizare spuneti din cauza fricii de comunitatea maghiara?
AA: Exact.
Rep: Sau din cauza ca liderii de la centru isi pierd parghiile de putere?
AA: Este si, si, insa eu cred ca in acest moment noi avem nevoie de un guvern, sau asa pe un termen mediu si scurt, avem nevoie de un guvern foarte puternic, cu niste lideri romani foarte puternici, lideri politici care isi asuma, la un moment dat, si masuri nepopulare in ceea ce priveste masurile de descentralizare. Este extrem de important, este inacceptabil ca 20 de milioane de romani sa piarda din cauza a 1,5 milioane de maghiari. Asta se intampla in acest moment in Romania.
Rep: Pai si ce va tine atunci la guvernare daca drumul e catre centralism si nu catre descentralizare?
AA: Evident, aflandu-ne la guvernare reusim sa ajutam intr-o masura mai mare comunitatea maghiara, e un lucru absolut logic.
Rep: Pai, asta spunetzi de zece ani, de cand sunteti la guvernare.
AA: Nu suntem de 10 ani la guvernare. In perioada 2000 – 2004 am sprijinit PSD-ul doar din Parlament si trebuie sa va spun aici, fata de cei doi colegi, ca in perioada 2000 – 2004, neaflandu-ne la guvrenare, am reusit sa rezolvam cateva probleme ale comunitatii maghiarr, poate chiar mai multe decat in perioada 2004-2008. Nu vreau sa fie o critica la prietenii si colegii nostri PNL, dar este o realitate, deci Legea statutului minoritatii nationale este blocata in parlament, in timp ce cu PSD am reusit sa facem pasi modificand Legea Administratiei publice locale, Legea 215.
Olteanu: centralizarea marilor contribuabili a facut-o guvernul Nastase
BO: Ca sa lamurim cateva lucruri, in primul rand centralizarea marilor contribuabili la Bucurersti a facut-o guvernul din care dl. Dancu cu onor facea parte, guvernul Adrian Nastase, pentru un motiv foarte real, si anume ca marii contribuabili erau foarte prost tratati la nivel judetean. Trebuie sa ne asumam faptul ca pentru a descentraliza trebuie sa ai si capacitatea administrativa si guvernul Adrian Nastatse a constatat un lucru pe care si noi l-am constatat de-a lungul timpului, ca nu in toate judetele tarii, si nu in toate domeniile de activitate exista capacitatea administrativa, exista capacitatea de a discuta, de exemplu, cu marii investitori care sunt obisnuiti sa fie tratati ca in Vest si nu ca-n Est. Si din acest motiv, de altfel, mari contribuabili inca stau la Bucuresti, pentru ca si noi, din pacate, consideram ca lipseste acea capacitate administrative necesara pentru a fi bine tinuti in judete.
Rep: Lamuriti-ma, va rog.
BO: Ne e teama sa nu-i pierdem
Rep: Cum adica, marii contribuabili stau la Bucuresti?
BP: Declaratiile lor fiscale, inregistrarile lor fiscale se fac la nivel national.
Rep: De la ce suma in sus?
BO: Nu stiu sa va spun in momentul asta ca nu sunt finantist, e vorba de poate 100 sau doua sute de cele mai mari companii din Romania. Autonomia locala este foarte buna. Dar ea trebuie si construita. In momentul asta, comunitatile locale din Romania sunt conduse de unu numar de circa 50 de mii de consilieri locali. Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca o buna parte a lor, dincolo de reprezentativitatea pe care o au prin vot, nu au neaparat si competenta necesara pentru a sti ce inseamna servicii comunitare, pentru a sti ce inseamna dezvoltare comunitara, pentru a sti ce inseamna programe. Trebuie sprijiniti, trebuie ajutati, dar acesta este un process care in tarile vest-europene a durat zeci de ani si pe care noi incercam sa-l dam pe repede inainte, in cat mai putini ani posibili.
Antal: “n-au fost orientate investitii straine catre Tinutul Secuiesc”
Rep: Ce trebuie sa faca guvernul de la Bucuresti, domnule Antal, ca maghiarii din Transilvania sa aiba autonomie, pe scurt, cum traduce UDMR autonomia de care a inceput sa vorbeasca zilele acestea mai des decat vorbea inainte?
AA: Exista doua modele pe care noi mergem. Este autonomia culturala care este prevazuta in actuala lege a statutului minoritatii nationale, care prevede ca in probleme de educatie si de cultura, acolo unde minoritatea maghiara, si nu numai minoritatea maghiara, toate minoriotatile, in acele localitati unde sunt minoritari ei decid in aceste probleme.
Rep: Adica asta ce inseamna? Decideti cine e directorul de scoala…
AA: Cine directorul scolii…
Rep: programa scolara…
AA: exact, directorul teatrului samd., fara sa fim…
Rep: impus de la centru.
AA: Exact. Asta este partea culturala. In ceea ce priveste autonomia teritoriala care se refera doar la Tinutul Secuiesc, este vorba despre niste atributii luate de la centru catre teritoriu din Tinutul Secuiesc.
Rep: De exemplu?
AA: Chestiuni de fiscalitate, chestiuni de organizare a politiei, jandarmeriei, samd, pentru ca in acest moment, pot sa pun pe de o parte ca in ultimii 18 ani Tinutul Secuiesc a fost sub un embargou economic din partea Bucurestiului, iar pe de alta parte au fost militarizate…
Rep: Ce inseamna embargou?
AA: inseamna ca n-au fost orientate catre Tinutul Secuiesc investitii straine, de exemplu, nu s-au facut investitii majore venite de la centru.
Antal: nu au fost date fostele cazarmi catre comunitatile locale din Harghita si Covasna
Rep: si militarizata, cum adica?
AA: In sensul ca se fac jandarmerii, uitati-va la Hotararea CSAT-ului in ceea ce priveste reforma armatei in judetele Harghita, Covasna, Mures, nu au fost date catre comunitatile locale fostele cazarmi, sunt acolo goale, nu sunt folosite…
VD: Nici la Cluj, nici in Bistrita.
AA: Sa stiti ca in foarte multe judete au fost date, in zona noastra nu au fost date.
Rep: Dar asta nu inseamna militarizare, inseamna demilitarizare proasta.
AA: pe de-o parte demilitarizare proasta, pe de alta parte, din pacate inseamna construirea la Sf,. Gheorghe, de exemplu, a unei jandarmerii cu mii de locuri pentru un oras de 70 000 de locuitori. Nu este normal.
Rep: Pai si alea nu-s ocupate tot de maghiari?
AA: Nu sunt ocupate de maghiari pentru ca…
Rep: In jandarmerie vreau sa spun…
AA: Nu, pentru ca in jandarmerie mai putin de 5% sunt maghiari, chiar si in judetele Harghita si Covasna. Ceea ce iar nu este un lucru normal. S-a inceput un proces in ultimii ani…
VD: Exista un program al Ministerului de Interne prin care …
AA: A inceput, este adevarat insa suntem foarte departe de o reprezentare proportionala.
VD: Sigur ca nu este, dar si din cauza faptului ca nu exista candidati, este un fel de efect de a nu pactiza cu agresorul.
Rep: Asta o stiti de cand erati la guvernare?
VD: O stiu din studiile pe care le-am facut si c and eram professor cu studentii in Hargita si Covasna, studiile noastre, cercetari sociologice. Exista o reticenta in comunitati de a merge la militia sau la jandarmerie, o reticenta care este usor de explicat din punct de vedere psihologic.
Rep: Este, domnule Olteanu, zona Tinutului Secuiesc sub embargou economic, cum spune domnul Antal, si militarizata cu jandarmi romani?
BO: Militarizata cu jandarmi romani nu stiu sa va spun, eu constat ca exista institutii mai ales cele cu epoleti, e adevarat, in Romania, in care penetrarea reprezentantilor minoritatilor nationale, si in special a minoritatii maghiare, este extrem de redusa. Nu-s numai cu epoleti…
Rep: Ceea ce nu e OK, spuneti
BO: Sau nu cu epoleti la vedere, pentru ca va dau exemplul diplomatiei unde iarasi sunt destul de putini…
Rep: Si spuneti ca nu e in regula asta.
BO: Nu-i normal, asta arata ca inca mai avem sa ne deschidem si etnicii romani si etnicii maghiari. Sa ne deschidem la cap, vreau sa spun. In ce priveste chestiunea economica, stim foarte bine ca zona Harghita- Covasna e o zona saraca a Romaniei. Eu cred cu multa sinceritate ca tocmai din cauza ca e o zona mai putin dezvoltata economic a Romaniei, temerile astea alarmiste cum ca se va separa de Romania, sunt naive. Zona Harghita- Covasna, cu toata consideratia, primeste mai mult decat da. Si e normal sa fie asa, e o solidaritate normala care presupune ca Bucurestiul, Clujul, Constanta, Brasovul sa ajute acele zone ale Romaniei care din considerente de diverse naturi, istorice, sociologice, samd, au ramas in urma. Deci noi dorim sa ramana cat mai multe fonduri la nivelul local, ceea ce doreste si PSD-ul si PNL-ul numai ca nu prea ajungem…
VD: numai ca in monede diferite, unii in forinti, altii in lei.
BO: Toata lumea vrea in euro.
AA: Exact, toti vrem in euro,. Niciodata nu s-a pus problema separarii Tinutului Secuiesc. Este un lucru foarte important sa spunem. Nu am vrut, nu vrem si vom vrea niciodata separarea Tinutului Secuiesc de Romania. Nu dorim independenta, dorim autonomia. Sunt doua concepte diferite. Autonomia nu inseamna…
Antal: “Normal ar fi sa fie guvern regional”
Rep: Dar banii sa fie impartiti tot la nivel central, sau sa existe un, sa-i spunem, un guvern regional care sa imparta banii?
AA: Absolut, normal ar fi sa fie guvern regional. Pe noi nu ne deranjeaza daca sunt douazeci de guverne regionale in Romania, ar fi in avantajul tuturor, dar nu este problema noastra, nu eu trebuie sa ma lupt petru guvernul regional din Caracal despre care vorbeste intotdeauna domnul presedinte Basescu.
Rep: Dar cred ca si domnul Dancu vrea un guvern regional la Cluj?
VD: Nu ma intereseaza nici un guvern regional
Rep: La Cluj, nu doriti?
BO: Vrea un guvern national la Cluj….
VD: Vreau un guvern national la Cluj, daca se poate, sau vreau o descentralizare europeana, absolut europeana.
Rep: Ce inseamna asta, descentralizare europeana?
VD: Asta inseamna regiunile de dezvoltare pe care le avem acuma sau altele pe care le vom putea face, astea sunt cam mari dupa modelul european, sa primeasca si instrumentele administrative ca sa poata functiona in cadrul unei Romanii puternice, pentru ca o Romania a comunitatilor puternice va fi o Romanie mai puternica.
Rep: Asta e o teorie, un slogan.
AA: Nu este teorie.
Rep: Concret, cum? Cu institutii noi, cu un guvern regional, cu mini-parlamente regionale, cu redesenarea hartilor de dezvoltare regionala, cum faceti asta domnule Dancu?
VD: Aceste regiuni de dezvoltare care exista in momentul asta, sigur UDMR vrea sa le redeseneze, sa zicem redesenate sau nu, ar trebui sa aiba un consiliu administrativ care se poate face in doua moduri. Acum avem cele alese pe judete, putem din delegarea acelor oameni care sunt alesi sa facem un consiliu regional si acesta sa hotarasca bugete asa cum face orice consiliu. Sigur ca ne-ar fi foarte greu…
Olteanu: mai mult de jumatate din taxele si impozitele platite in Romania raman in administratia locala
Rep: Dar mecanismul acum asa e: banii pleaca de la autoritatile locale la centru, si acolo din mila domnului Vosganian sau Tariceanu, se intorc…
BO: Domnule Tapalaga, nu dati o informatie complet falsa. Mai mult de jumatate din taxele si impozitele platite in Romania raman in administratia locala unde au fost incasate.
Rep: Din care guvernul mai ia, de la an la an, cate ceva..
BO: Nu, nu, raman, in fiecare an, de 15 ani incoace e tot mai mult. S-a pornit de la mai putin de 10%, in fiecare an mai mult din impozitele pe care le platim ramane la comunitatea locala.
Rep: Bun. Dar cu domnul Marian Oprisan de la Vrancea, dvs, domnule Olteanu, personal ati negociat mai multi bani pentru dl. Oprisan. E corect
?
BP: Da, pentru efectele inundatiilor din judetul Vrancea care nici acum, din pacate, nu au fost rezolvate. E foarte regretabil ca in judetul Vrancea au fost niste efecte devastatoare ale inundatiilor, nu mi-as dori, va spun foarte drept…
Rep: Dar intrebarea e de ce trebuie sa vina cu caciula domnul Oprisan de la Vrancea la dvs?
BO: Pentru ca judetul Vrancea este un judet sarac lipit, care nu-si permite ca din fonduri proprii sa-si acopere efecte devastatoate ale inundatiilor care au distrus zeci de sate, zeci de kilometri de drumuri si de cale ferata. Si iata ca din pacate a fost nevoie de alocarea de bani, trei ani la rand. Anul trecut s-a dus cu caciula la Blaga. Acum doi ani s-a dus cu caciula la Basescu.
VD: Si a obtinut 300 milioane cat nu a obtinut toata Transilvania in ultimii 15 ani la drumuri.
BO: Daca o sa-l urmariti, s-a dus. Bravo lui ca s-a dus. Dar sa stiti ca nu s-a dus ca sa faca cine stie ce Casa Poporului, sau cine stie ce catedrala in mijlocul orasului.
Rep: Dar de ce la dvs.?
BO: Pai, pentru ca intamplator discutam bugetul in parlament. Si parlamentul e, deocamdata, sub conducerea mea. A fost o decizie pe care mi-am asumat-o public, n-a fost pe usa din dos la mine. A fost pe usa din fata. Sa stiti ca am si use din dos.
Rep: Si cine intra pe usa din dos?
BO: A intrat pe usa din fata, a iesit pe usa din fata.
Rep: Dar pe usa din dos cine intra?
BO: Pe usa din dos intra relatiile mele personale si nu cele oficiale.
Dancu: maghiarii de la noi, in comparaie cu romanii de pe Valea Timocului, sunt in alt secol
VD: Eu nu o sa mai pot presa pentru descentralizare din Trasilvania o perioada, pentru ca o se spuna ca ba sunt ungur, ba sunt secesionist ca si Antal sau alte lucruri….Pentru ca colegii nostri din Bucuresti vorbesc adesea. Vad si la noi in partid, si-n alte partide, scapa cate unul la televisor si spune imedioat ‘aceasta descentralizare prematura’, ‘aceasta descentralizare prost inteleasa’. Deci de fiecare data am senzatia ca mergem inapoi in ultimii ani, 2007 mi s-a parut un an in care am mers inapoi pentru politica romaneasca, din perspectiva suflului innoirii si politice si administrative si celelalte. PSD-ul arata in acest moment o tendinta spre a aduna toata istoria intr-un singur partid, dar asta este explicabil, suntem pe locul doi, nu am fost obsinuti pe locul doi, vin alegerile, suntem intre putere si opozitie perceputi si perceptia este realitate pina la urma, nu ai ce sa faci, pentru noi este explicabil.
Rep: Domnule Dancu, am citit pe blogul dvs, ca i-ati fi spus astazi bun venit presedintelui Serbiei, dar ca le reprosati sarbilor modul in care se comporta cu romanii de pe Valea Timocului. Adica ce-ati vrut sa spuneti cu asta, ca Serbia nu merita de fapt un sprijin atat de euforic din partea Romaniei?
VD: Am fost de acord si sunt de acord cu actiunile parlamentului Romaniei si toate celelalte, dar din punctul de vedere al relatiei noastre, raportat la minoritatea noastra de pe Valea Timocului si din Voivodina, Serbia nu merita acest lucru. Am negociat personal de multe ori cu ministri din Serbia, in 2007 au fost recunoscuti 250 000 de romani , 150 00 de sate omogene, au fost recunoscuti ca etnie. Este un lucru care nu se intampla nicaieri in lumea asta. Maghiarii de la noi, in comparatie cu asta sunt in alt secol. Prima slujba in limba romana a avut loc in 2004 dupa ce preotul a fost bagat prin puscarii, este ceva de nedescris ce se intampla cu romanii din Serbia.
Rep: Adica sarbii, spuneti, nu prea au reflexul asta cu respectarea drepturilor minoritatilor.
VD: Deloc. Din punctul acesta de vedere imbratisez pozitia Romaniei pentru ca inteleg ratiunile ei, dar daca e sa ma uit…
Dancu: exista teama de un precedent
Rep: Care sunt ratiunile ei?
VD: Ratiunile ei sunt cele exprimate de presedintele Camerei Deputatilor, a fost o pozitie institutionala corecta ce a spus dansul. Eu ca sociolog, sa spunem, si ca om din opozitie, pot ss…
Rep: Dar sunteti convins ca e asa?
VD…si temerea legata de crearea precedentelor. O temere legata de crearea unui precedent exista la nivelul opiniei publice.
Rep: Vineri domnul Bogdan Olteanu s-a intalnit cu presedintele Serbiei, Boris Tadic. Ce-ati discutat?
BO: Am discutat, o sa vi se para interesant, despre Uniunea Europeana, presedintele Tadic mi-a spus foarte clar ca politica lui se construieste in jurul aderarii la Uniunea Europeana si asta a fost elementul comun pe care ne-am putut intelege. Celalalt element, sigur, este legat de viziunea Serbiei asupra situatiei din Kosovo, si acolo Romania are o pozitie oficiala si n-o sa ma convingeti sa comentez altceva decat pozitia oficiala a Romaniei…
Rep: Dar de minoritatile de care a pomenit domnul Dancu ati pomenit?
BO: Presedintele Tadic a ridicat chiar domnia sa aceasta chestiune, de altfel era insotit de presedintele Consiliului National al Romanilor de acolo…
VD:A fost sprijinit in campanie de romanii nostri…
BO: A fost sprijinit de multi dintre cei care spera ca domnia sa sa aduca o schimbare intr-o mentalitate. Serbia a platit – inclusiv in aceste zile – tocmai pentru politica in acest domeniu. Nu pentru o politica economica buna sau proasta, nu pentru, pana la urma, o politica sociala buna sau proasta, ci pentru o politica fata de minoritati. Dar e, in acelasi timp, si cred ca asta e lucrul cel mai important, o dorinta de a merge in continuare spre Uniunea Europeana.
Rep: Dar credeti ca Romania isi va nuanata pozitia, domnule Olteanu?
BO: Romania va vedea care sunt circumstantele si atunci cand circumstantele vor fi altele, pozitia ei va fi in functie de circumstante. Deocamdata avem niste circumstante, avem niste legi, avem un cadru international si am judecat asa.
VD: Si daca se va intampla asta, eu o sa cer premier UDMR, scuzati-ma.
BO: Domnule Tapalaga, niciodata sa nu spunem ca istoria nu evolueaza.
Rep: Domnule Antal, as vrea sa va intreb totusi de ce tema autonomiei a revenit acum mai des decat altadata in discursul liderilor UDMR?
AA: Este normal sa se intample acest lucru, deoarece prin Kosovo, si aici daca imi permiteti o foarte scurta paranteza, deci Kosovo a fost un proiect international al aliatilor nostri . Kosovo nu s-a nascut de pe azi pe maine, nu este Transnistria, este un proiect inventat, daca vreti, de Statele Unite ale Americii si de Uniunea Europeana. Am mai spus acest lucru. Precedentul consta in faptul ca Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii se implica in rezolvarea unei probleme. Si semnalul nostru, de aici revine aceasta retorica pro-autonomista a UDMR-ului, care exista si in programul nostru, deci nu este ceva, evident sunt momente in care consideram ca …
Rep: Uitati de aceasta tema…
AA: nu, nu uitam niciodata, insa sunt momente in care nu se poate face un pas inainte, sunt momente in care stim ca se poate. Noi consideram ca acum este un moment prin care noi putem sa sesibilizam comunitatea internationala in a ne sprijini aceste revendicari fara a trece prin..
Rep: Sau ati recuperat tema autonomiei acum cand liderii Partidului Civic Maghiar si cand episcopul Laszlo Tokes, aici la BBC altminteri, a acuzat liderii UDMR ca au compromis de fapt tema autonomiei. Nu e o incercare de recuperare a unei teme abandonate?
AA: Noi nu am abandonat niciodata aceasta problema. Noi, aflandu-ne la guvernare, fiind in parlament, evident avem o anumita responsabilitate. Cei care sunt in afara parlamentului, care practic inca in acest moment nici nu sunt inregistrati, sau sunt aproape de a fi inregistrati, au o alta responsabilitate si din acest punct de vedere pot avea un alt discurs.
Olteanu: lucrurile se pot schimba in ce priveste pozitia Romaniei in chestiunea Kosovo
Rep: Va ramane UDMR la guvernare?
BO: Asta intrebati-i pe dansii. Din punctul nostru de vedere, din punctul meu de vedere in orice caz, a cere UDMR-ului sa plece de la guvernare sau a astepta ca UDMR-ul sa plece de la guvernare pentru o opinie exprimata, ar insemna sa ne intoarcem in ‘90.
Rep: Dar stiti ce observ la PNL: un dublu discurs. Una spune in Parlamentul European doamna Weber, doamna Adina Valean, care spun ‘Romania trebuia sa recunoasca independenta Kosovo, sa ne aliniem marilor puteri’, alta spune in tara domnul Orban,doamna Nicolai, care pentru cine, domnule Olteanu, pentru electoratul PRM, PSD spun ‘afara cu UDMR de la guvernare’.
BO: Si alta spun eu, domnule Tapalaga, si cu toate acestea sper ca nici unul dintre noi n-o sa fie dat afara din PNL pentru acelasi motiv al respectarii libertatii de expresie, sunt opinii, actiunea politica a PNL-ului…
Rep: Intr-o chestiune atat de importanta ca …
BO: Domnule Tapalaga, in chestiunile importante trebuie sa avem opinii, nu in chestiunile neimportante. In chestiunile importante trebuie sa diferim.
Rep: Pai cand va convine spuneti ca e nevoie de disciplina de partid.
BO: PNL-ul este partid de guvernare iar actiunea sa politica este exprimata de guvern
Rep: Cand e nevoie de disciplina de partid?
BO: In actiune, nu in expresie. Nu am auzit ca in Parlamentul European sa fie vreo rezolutie care sa ceara Romaniei sa recunoasca independenta Kosovo. Asta ar fi o actiune.
Rep: Dar electoratul dvs, ce mai intelege?
BO: Eu sunt convins ca electoratul nostru este mai inteligent decat considerati si stie ce sa inteleaga. Stie sa inteleag ca ne gandim cu totii, ca avem pareri, opinii, analizam, ca atunci cand vezi ca marii tai aliati au o alta parere decat tine, poti sa te gandesti ca poate au si ei motivele lor, asa cum poti sa crezi ca ai si tu motivele tale sa ai opinia ta, cei de la Bruxelles dupa cum ati vazut, au hotarat sa respecte punctul de vedere al fiecarei tari. Cu atat mai mult vor respecta punctul de vedere al fiecarui partid sau om politic. Asta nu inseamna insa ca nu putem avea idei diferite, asta nu inseamna ca nu putem sa chibzuim in continuare si asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba, daca se vor schimba pe fond. Deocamdata Romania a facut o analiza si a luat o decizie.
Video: Ludovic Orban si eliminarea UDMR de la guvernare
Video: Cum traduce UDMR autonomia
Video: Despre sprijinul Serbiei
Video: Cum au judecat politicienii solutia in problema Kosovo