Sari direct la conținut

VIDEO Au fost deschiși traficului rutier cei 9,6 km dintre Gilău și Nădășelu, pe A3, în Transilvania

HotNews.ro
Autostrada Transilvania, Foto: Asociatia Pro Infrastructura
Autostrada Transilvania, Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Vineri, reprezentanții CNAIR au recepționat lucrările de la Podul Gilău peste Someșul Mic și au deschis traficul pe încă 9,6 km de autostradă. Podul de la Gilău, de 320 metri lungime, este o rămășiță neterminată încă de pe vremea Bechtel care se continuă din tronsonul A3 dinspre Câmpia Turzii și este motivul pentru care traficul rutier nu a putut fi deschis mai devreme pe tronsonul de 8,7 km până la Nădășelu, recepționat de Compania de Drumuri în luna noiembrie anul trecut. Narcis Neagu, directorul CNAIR, a promis că că în noiembrie vor fi inauguraţi 14 km din Autostrada Transilvania, către Târgu Mureş.

Ce spune CNAIR

Podul, în lungime de 320 m, face legătura între Gilău și Nadășelu, astfel că odată cu deschiderea traficului pe acest sector de autostradă, conducătorii auto pot circula pe o lungime de 61 km, între Câmpia Turzii și Nădășelu.

Tronsonul dintre Gilău și Nădășelu are o lungime de peste 9,6 km, care se adaugă la cei 774 de km de autostradă existenți. Și sectorul de autostrada deschis circulației astăzi, face parte din proiectul construirii autostrăzii Transilvania, început în 2004, în baza unui contract semnat cu firma Bechtel Internațional Inc.

Pe 30 iulie 2018, a mai fost deschisă ciculația pe 29 km din autostrada Sebeș – Turda.

Potrivit directorului general al CNAIR, Narcis Neaga, citat de Agerpres, lucrările verificate au fost executate în bune condiţii, iar în acelaşi timp se pregătesc şi documentele pentru etapele viitoare, necesare continuării realizării altor tronsoane din acest proiect de infrastructură.

„Recepţia podului peste Someş a fost efectuată, totul este în regulă, se semnează procesul verbal de recepţie, după care se va deschide circulaţiei porţiunea de autostrada Gilău – Nădăşelu, considerata ‘autostrada muzeu’, care se valorifică. Aceasta este în condiţii foarte bune, fiind una dintre cele mai frumoase din România. Pe Autostrada Transilvania se merge mai departe pe Nădăşelu – Mihăieşti, unde documentaţia pentru licitaţia de proiectare şi construcţie va fi în octombrie pusă pe SEAP, de la Mihăieşti la Suplacu de Barcău în octombrie – noiembrie, iar de la Suplacu la Borş – câştigătorii vor fi anunţaţi săptămâna viitoare. Speram că în primăvara să avem câştigătorii de la Nădăşelu până la Suplacu, pe cele două tronsoane, fiind o investiţie de aproape un miliard de euro, foarte mare”, a spus Narcis Neaga.

Acesta a precizat că în luna noiembrie vor fi inauguraţi 14 km din Autostrada Transilvania, către Târgu Mureş.

Reamintim că în septembrie 2017 Compania de Drumuri a semnat contractul cu Tirrena Scavi SpA pentru finalizarea podului de la Gilău, deși despre situația-problemă se știa de ani întregi. Contractul are o valoare de circa 26 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a venit abia la final de octombrie 2017, în condițiile în care termenul prevede execuția în 10 luni.

De la 1 februarie, însă, constructorul a putut mobiliza forțe mai mari, odată cu primirea amplasamentului Canalului Someșul Mic pentru a putea desfășura lucrările.

Sectorul Gilău – Nădăşelu din Autostrada Transilvania face legătura între tronsonul Gilău – Câmpia Turzii (52 de km, pe care se circulă de mai mulţi ani) şi sectorul Nădăşelu – Mihăieşti (16,8 km), la care lucrările au început în noiembrie 2016, dar contractul a fost reziliat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro