VIDEO AUDIO Dan Virtopeanu (Voxline) despre o piaţă mai puţin cunoscută, de două milioane de euro
Dan Virtopeanu, directorul general al Voxline, unul din jucatorii specializati din piata de mobile marketing, a estimat la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 25 martie ca dimensiunile pietei de mobile marketing au fost de 2 milioane de euro in 2008, cam a zecea parte din piata de online (dupa reclama bannere). Virtopeanu este optimist in privinta viitorului: dupa o posibila crestere de 25% (mai mare decat 20% asteptat pe cea mai dinamica industrie pe criza, online-ul, singurul creditat cu cresteri in Romania/2009), ar putea urma o expansiune mai accentuata.
Dan Virtopeanu a mai spus, in interviul cu Iulian Comanescu, ca printre business-urile pe care le va dezvolta Voxline in viitor se numara o platforma pentru user-generated content pe mobil, oarecum asemanatoare cu Qik.com, dar cu facilitati de editare video. Platforma este dezvoltata de un partener israelian.
Dan Virtopeanu are o experienta de 13 ani in telecomunicatii si a realizat diferite premiere precum mobile advergames (2006) sau primul RPG educational romanesc, „Magic World”.
Biografia lui Dan Virtopeanu pe MediaPedia.ro.
Descarca interviul in format MP3
Dan Virtopeanu despre noua platforma de UGC pe mobile
Fragmente din discutia online
- Continutul pe mobile: “Mobile web va exploda in perioada urmatoare – pe masura ce tarifele la traficul de date mobile practicate de operatori vor fi mai accesibile vom avea tot mai multi utilizatori de internet mobil. Companiile care vor incepe sa foloseasca primele mobile web vor avea doua avantaje majore : gradul de noutate mare, care explica si rata de click superioara reclamelor pe internet, si lipsa concurentei. Ceea ce ne lipseste este continutul adaptat pentru mobil, sunt destui publisheri care nu valorifica acest mediu si care lasa traficul sa se indrepte spre site-urile internationale de continut adaptat pentru mobil.
- Legat de mobile web cred ca search-ul pe mobil va deveni tot mai popular, exista motoare de cautare care concureaza Google pe acest segment prin dealuri cu operatorii mobili.
- Televiziunea pe mobil a avut succes doar in Japonia si Coreea de Sud datorita ecosistemului optimizat pentru astfel de serviciu (operatorii mobili, producatorii de telefoane, furnizorii de continut si de tehnologie). In Romania, ca si in Europa, ecosistemul nu functioneaza cum trebuie in aceasta directie si nu vad progrese majore in urmatorii ani.
- La alte traznai inclin sa cred ca apelurile video vor incepe sa devina mai populare in viitor, una din bariere (numarul foarte mic de terminale care permit serviciul) fiind pe cale de a o depasi – ramane bariera costurilor. De asemenea, vom vedea si la noi telefoane cu QR codes care vor permite tot felul de aplicatii cu grad ridicat de interactivitate. “
- Dimensiunile pietei de mobile marketing: “Estimarile mele pe anul trecut au fost sub 2 milioane de Euro. Companiile din FMCG, auto si sectorul financiar sunt printre cei mai activi investitori in mobile marketing (plus operatorii telecom). Cu toata criza cred ca piata va creste cu circa 25-30%, dar stiu persoane mai optimiste si m-as bucura sa creasca mai mult.”
- Piata de mobile marketing in viziunea lui Dan Virtopeanu: Voxline si Intertel, care a pornit la un an dupa Voxline, in 2003, plus alte companii care ofera si servicii prin telefonie mobila: “Sunt putine companii care ofera de servicii de mobile marketing conectate direct cu operatorii locali. Exista companii care fac campanii prin sms folosind conexiuni internationale si care au preturi excelente dar si un QOS delicat [quality of service] – nu pot garanta trimiterea intregului pachet.” Intr-un alt loc: “De asemenea consider ca ArboMobile si Intact Interactiv sunt doi concurenti puternici pe segmentul de mobile web in special.”
- Mesaje gen “20.000 de euro – Vodafone” si spamul pe mobil: Dan Virtopeanu spune ca se poate solicita excluderea din lista de destinatari a mesajelor. “Probabil sunteti in baza lor de date si v-ati dat acceptul pentru comunicari comerciale prin sms fie la semnarea contractului, fie cu o ocazie ulterioara.” Spamul pe mobil e rar din cauza costurilor mari: “Un exemplu ar fi campania de spam in numele Dacia, prin care se incerca inselarea utilizatorilor. Mai sunt si campanii de spam in care se genereaza toate numerele de telefon posibile si se trimit mesaje. Din fericire costurile pentru trimiterile sms sunt mult mai mari decat cele de email si astfel de campanii sunt rare. E greu de estimat un procent, probabil sub 10%.”
- Eficienta pe mobile: “Cea mai simpla forma de a calcula eficienta mobile web este rata de click. Am vazut prezentate cifre de 5% si cred ca sunt corecte. Din experienta noastra recenta am depasit 1% pe reclama text, netargetata, ceea ce mi s-a parut ok.” Pentru comparatie, rata de click la bannere este conform Advertising Age de 0,1% in medie.
Dan Virtopeanu si Iulian Comanescu exploreaza posibilitatile terminalelor de azi, prin prisma continutului pentru mobile de maine
Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro
- 4 ianuarie 2009: Laurentiu Ionete, Intact/Antena, despre criza din publicitate
- 11 februarie 2009: Grig Davidovitz, profesor de jurnalism din Israel: „Daca publicul are nevoie de jurnalism de calitate, acesta va continua sa existe”
- 18 februarie 2009: Calin Rotarus (ARBOinteractive) despre evolutia bugetelor de online in 2009
- 11 martie 2009: Lucian Ionita (Sanoma) – “10 la suta din glossy-urile romanesti vor disparea in 2009”
- 18 martie 2009: Octav Popescu (Initiative Romania): „Piata TV va fi in 2009 sub 280 de milioane de euro”
Nota redactiei:Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.