Sari direct la conținut

VIDEO Bugetul Capitalei a fost votat de Consiliul General / Prioritate pentru subventiile RADET, RATB. S-au dat bani mai putini pentru unele lucrari de infrastructura​

HotNews.ro
Sorin Oprescu, Foto: Agerpres
Sorin Oprescu, Foto: Agerpres

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat, miercuri seara, bugetul Capitalei, propus de primarul general Sorin Oprescu, la care au fost adaugate numeroase amendamente, cele mai importante fiind cele care asigura subventiile RADET si RATB, dar si cele care asigura finantarea mai redusa a unor proiecte de infrastructura, in contextul in care in varianta votata anterior aceastea aveau finantarea taiata, in special cele demarate deja. Proiectul de Buget cu amendamentele propuse de PDL-PNG-PRM a fost votat de 31 de consilieri, in timp ce 20 de consilieri s-au opus. Inainte de vot, primarul general Sorin Oprescu a spus ca „desi poate proiectul de buget pe 2011 nu este cel mai bun, este cel mai bine gandit impreuna si admis cu 67 de amendamente”.

Inainte de a-l aproba, consilierii PDL, care detin majoritatea in consiliu, au propus amendamente prin care mai multe sume de bani sunt relocate de la alte proiecte pentru subventiile la RADET si RATB.

Conform amendamentelor propuse de grupul PDL, bugetul adoptat dispune de venituri totale de 4,282 miliarde lei, fata de varianta propusa initial de 4,588 miliarde lei. In ceea ce priveste concesiunile si chiriile, se inregistreaza o scadere de la 327 de milioane lei, la 246 milioane lei.

Cat priveste capitolul cheltuieli, bugetul votat prevede o scadere de la 5,108 miliarde lei, la 4,801 miliarde lei.

In ceea ce priveste subventia pentru incalzire, Primaria va acorda mai multi bani decat ce va acorda Guvernul. Aceasta schimbare vine in contextul in care Executivul a preluat cheltuieli pentru lucrarile la Stadionul National. In cazul finantarii lucrarilor la Stadionului National, suma alocata scade de la 382 milioane lei la 193 milioane lei.

Subventia de la stat pentru energia tehnica scade de la 250 milioane lei la 24,5 milioane lei, in timp ce subventia pentru energia electrica de la Primaria Capitalei ramane la 563 milioane lei.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1b0335fa5a612796c54a20dc69716005/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

La transport (RATB) se constata o crestere a bugetului de la 429 milioane lei la 489 milioane lei.

In ceea ce priveste investitiile, in cazul proiectului de conectare a Splaiului Independentei cu autostrada A1, penetratia Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti (proiect a carui finantare a fost taiata total de setul precedent de amendamente PDL), in bugetul adoptat miercuri, fondurile sunt mai reduse (3 milioane lei) fata de bugetul original propus de primarul general (28 milioane lei).

Diametrala Buzesti-Uranus a inregistrat o scadere a sumei alocate de la 45 de milioane lei la 30 milioane lei, asta in contextul in care in varianta de buget votata in luna februarie finantarea proiectului a fost taiata total.

Fondurile s-au taiat pentru Autoritatea de Supraveghere a Animalelor, de unde s-au eliminat banii pentru echipamente, masini si alte mijloace de transport. ASA are un buget mai mic cu noua milioane lei, de la 17 milioane cat prevedea bugetul primariei la opt milioane in noua versiune a bugetului adopt de consiliul general. S-au taiat fonduri si in cazul mai multor proiecte de mansardare a unor spitale, precum si inc azul achizitionarii de bani pentru parcuri.

Inainte de a citi amendamentele si a da votul pe buget, primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a facut un apel la toti consilierii generali sa voteze bugetul carcaterizandu-l ca fiind „cel mai bun buget gandit impreuna cu 67 de amendamente admise”.

Timp de 3 saptamani am stat si am negociat coloana de coloana 102 amendamente. Din cele 102 amendamente modificate de PDL in 28 februarie, in urma discutiilor, s-a ajuns la o varianta comuna pe 67 de pozitii. S-au deblocat de la bun inceput niste probleme la care toate lumea era de acord ca sunt prioritare. Caldura, RADET-ul, transportul in comun si investitiile in curs. Deblocarea problemelor RADET si RATB reprezinta ‘cheia de bolta a incheierii bugetului’„, a precizat Oprescu.

Am sa fac apel catre toti consilierii generali. Eu nu spun ca este un buget exhaustiv. Nu spun ca este cel mai bun buget din toata lumea. Este cel mai bun buget gandit impreuna cu 67 de amendamente admise. Orice modificare prin amendamente nu face altceva decat sa ne oblige sa bagam lucrari in conservare, lucru ce nu putem sa-l facem. Aceste investitiii au venit pe baza de contract„, a continuat edilul.

Nu s-au luat bani de la subzistenta sau de la asistenta sociala, insa s-au luat bani de la reabilitarea cimitirelor si de la lucrarile de mansardare a spitalelor„, a spus Oprescu in fata consilierilor generali.

Viceprimarul Mircea Raicu a precizat ca investitiile „de care vorbeste domnul Oprescu sunt cele initiate de noi, primarii PDL. De aceea l-am sustinut si il vom sustine neconditionat pe domnul Oprescu in aceasta privinta„.

Raicu l-a atentionat pe primarul general ca sumele care apar la capitolul venituri in noul buget nu sunt reale, fiind trecuta suma de 150 milioane lei. „Diferenta majora a venit in dreptul veniturilor. Anul trecut noi am incasat 70 de milioane. In buget este permis sa se introduca decat sume certe„, a declarat Raicu.

De cealalta parte, Oprescu a sustinut ca sumele trecute la venituri sunt aprobate in bugetul de stat. „Sunt jumatate din suma care este trecuta in bugetul de stat, aprobata de Guvern prin OUG, iar cuantumul ei este de 300 si ceva de milioane. Sigur ca are ceva dreptate, avand in vederea experienta anilor trecuti, pentru ca niciodata nu am vazut sumele astea intregi. Am pus jumatate, pentru ca 24 de milioane deja le-am primit”, a declarat edilul sef.

Printre amendamentele adoptate, s-au eliminat sumele alocate achizitionarii de echipamente si masini pentru societatile care se ocupa de gestionarea cainilor comunitari, precum si achizitionarii de banci pentru parcuri.

Bugetul Capitalei a fost votat, initial, la sedinta Consiliului General din 28 februarie. Consilierii PDL au facut atunci o serie de amendamente prin care circa 500 de milioane lei au fost relocati de la alte proiecte propuse de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru subventiile la RADET si RATB. Astfel, 235 de milioane de lei au fost luati din fondurile alocate pentru lucrarile la Stadionul National. In plus, a fost taiata finantarea pentru principalele proiecte de urbanism ale Capitalei: Planul Integrat de Dezvoltare Urbana pentru centrul Capitalei, detalierea Zonelor Protejate, harta acustica a Capitalei, reamenajarea pietelor din centrul capitalei (Piata Unirii, Piata Universitati, Piata Victoriei), inventarul cladirilor ilegale din Bucuresti si studiul de fezabilitate pentru autostrada suspendata. Oprescu a declarat atunci ca bugetul votat de consilierii PDL este nefunctional si ca il va ataca in instanta.

Citeste si:

Stire in curs de actualizare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro