Sari direct la conținut

VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor in ziua motiunii de cenzura / Vezi cum triseaza un parlamentar la… rebus

HotNews.ro
Sedinta controversata la Parlament, Foto: Hotnews
Sedinta controversata la Parlament, Foto: Hotnews

Guvernul Boc a scapat, miercuri, de cea de-a opta motiune de cenzura dupa o sedinta in plenul parlamentului care a durat aproape opt ore. Fata de alte dati, acum atmosfera printre parlamentari a fost una relaxata, ca de vacanta. In timp ce pe la tribuna se perindau liderii de partide inarmati cu discursuri care mai de care, in bancutele lor, parlamentarii si-au vazut de conturile de Facebook, de discutiile pe messenger, au citit, au glumit, s-au jucat pe telefon sau au facut schimburi de bancnote. Unul dintre parlamentari a dat iPad-ul pe clasicele rebusuri, dar si-a luat masuri sa se asigure ca le completeaza pe toate pana la final.

Sedinta plenului Parlamentului in care urma sa se discute si sa se voteze cea de-a opta motiune de cenzura pentru Guvernul boc era programata sa inceapa la ora 15:00. Insa la acea ora, in sala de plen abia isi facusera aparitia o mana de parlamentari. Printre primii veniti era si Vasile Blaga.

Incet, incet au inceput sa apara si alti senatori si deputati, dar sedinta nu a inceput decat abia pe la ora 15:50, bineinteles dupa ce toata lumea s-a salutat cu toata lumea.

La un moment dat, un parlamentar din bancile PSD ii striga lui Sever Voinescu, deputat si purtator de cuvant al PDL: „Ce faci Severe? Muncesti si gandesti?”. „Doar gandesc”, ii raspunde razand democrat-liberalul.

In fata tribunei mai multi membri ai opozitiei au facut „bisericuta” si discuta. Pe culoarul de pe centrul salii isi face aparitia Ministrul Apararii, Gabriel Oprea si toata lumea ii iese in cale sa-l salute.

In sala apare si Boc cu restul de ministri din guvern. Se saluta cu parlamentarii din jur si se aseaza pe locul sau deja obisnuit.

Sedinta incepe, se discuta despre procedura, se aminteste oprdinea de zi, iar in sala deja incep sa apara primele persoane care casca. Nu-i nimic, lucrurile aveau sa se „invioreze” curand.

La tribuna vine Emil Boc si isi sustine discursul. Din sala se aud aplauze ironice, vreo doua fluieraturi si cateva huiduieli. De prin coluturi se aud si cateva scandari si remarci. Emil Boc zambeste si isi continua discursul, fara a se lasa afectat de ce se striga.

Dintr-o banca, un parlamentar strica incontinuu „Piticule!”, dar la un moment dat, un cor cu doua banci mai in spate ii atarge atentia ca „nu e elegant” ce face.

Incep dezbaterile si luarile de cuvant pe marginea motiunii. Rand pe rand, liderii partidelor trec pe la tribuna si isi tin cuvantarile, in timp ce in sala parlamentarii nu mai stiau cum sa-si mai ocupe timpul: unii citeau carti, altii navigau pe internet, cativa isi verificau conturile de Facebook, iar unul dintre parlamentari parea foarte prins intr-o discutie pe messenger.

Altii, care nu aveau laptop sau tablete, se chinuiau cu ochelarii pe nas sa navigheze pe net de pe telefon, sa citeasca un ziar sau sa stea la povesti cu vecinul de langa el.

Intr-o banca din spate, unul dintre parlamentari completeaza de zor o revista de rebus (n. red. aproape de la inceputul sedintei, ora 15:50 si pana spre final, aproximativ 22:30, parlamentarul in cauza a completat rebusuri aproape incontinuu). Insa lucrurile nu se opresc aici. Ca sa se asigure ca va reusi sa termine revista pana la finalul sedintei, parlamentarul nostru mai tragea cu ochiul si la pagina cu raspunsuri.

Dezbaterile se termina, mitingul de afara s-a sfarsit de mult deja, iar parlamentarii se pregatesc sa voteze motiunea. Dar lucrurile iau o alta turnura. La tribuna apare liderul grupului PNL, Puiu Hasotti care cere schimbarea ordinii de zi si dezbaterea unei declaratii politice prin care Parlamentul Romaniei sa-i raspunda premierului ungar Viktor Orban care a declarat, cu prilejul zilei de 15 martie, ca „Ardealul si natiunea ungara se redevina ce au fost”.

A urmat o intreaga dezbatere, discutii in contradictoriu, pauze de consultari si nervi. Mai multe detalii vezi aici.

In sfarsit, in jurul orei 22:00, incepe votul la motiune. Se face prezenta, lumea trece prin fata prezidiului si pune bilele in urne, timp in care parlamentarii puterii deja incep sa paraseasca sala de plen. Lucrurile pareau clare si nu mai exista nicio emotie printre alesi.

Rezultatul vine peste 50 de minute. 212 voturi pentru, o abtinere, 4 impotriva si doua voturi anulate. Guvernul Boc scapa „teafar” de cea de-a opta motiune de cenzura, dar partidul democrat-liberal se alege cu un mic scandal in sanul sau. Unul dintre membri a votat pentru motiune, iar Boc deja ameninta ca-l va da afara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro