Sari direct la conținut

VIDEO Ce nu s-a vazut la televizor la protestul sindicatelor – De la “G..zarule” si “Javra ordinara”, la “Unitate” si “Cinste politistilor”

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Peste 8.000 de membri ai Blocului National Sindical au protestat, marti 28 septembrie, in Capitala. Mitingul a inceput in Piata Victoriei si s-a terminat in Piata Revolutiei dupa un mars pe Calea Victoriei si un popas neprogramat in fata blocului unde locuieste Emil Boc. Sindicalistii au scandat impotriva guvernului, au cerut “unitate” si au ascultat discursurile anti-putere de la o tribuna improvizata in spatele unui tir.

Desi liderii sindicali au facut apel la decenta, strigarile injurioase nu au lipsit, ba chiar au inceput dupa primele minute. Pe parcursul protestului injuraturile s-au rarit si au fost inlocuite cu “Unitate” sau “Cinste Politistilor”. Cativa protestatari chiar au scandat si numele lui Vasile Blaga, dar au fost rapid potoliti de liderii de sindicat.

Ora 11:30 Cateva mii de protestatari stau insiruiti pe Bulevardul Kiseleff si asteapta sa intre in Piata Victoriei. Inarmati cu tobe, goarne, fluiere si fel de fel de pancarte, sindicalistii incep incet-incet sa se puna in miscare.

Nu dureaza mult si apar primele injuraturi. Unii dintre protestatari scandeaza deja celebra “javra ordinara”, iar unii striga “g..zarule”. Liderii sindicali incearca sa ia masuri si fac un apel la decenta.

Pe o pancarta apare fata lui Basescu pe jumatate robot “Baserminator 2. V-am ciuruit!”. Un domn duce o cruce pe care este insemnat numele presedintelui, iar o doamna mai tanara sufla in goarna si flutura o hartie pe care scrie “600 lei salariu”.

Ora 11:57 Multimea de oameni patrunde in Piata Victoriei. Formatia de tobe conduce marsul, iar din spate vine un tir pe care este improvizata o tribuna de la care se aud liderii sindicali care scandeaza impotriva Guvernului. Se scandeaza “Hotii! Hotii!”, “Demisia”. Cativa mai rasfirati striga “Iesi afara javra ordinara!” sau “G..zarule”.

“Manifestantii stau departe de gardul de protectie instalat de jandarmerie, dar la indemnul catorva mai curajosi, oamenii se apropie de baraj si scandeaza „Rusine sa va fie!”. Cativa protestatari fac semne obsecene catre un poster cu Traian Basescu, Emil Boc si Elena Udrea. “Sa-ti dam noi tie Basescule ce i-ai dat si tu la blonda!” striga un tanar amuzandu-se.

Ora 12:15 Un tanar intr-un carucior cu rotile reuseste sa treaca de gard si incepe sa se ia la bataie cu jandarmii. In prima instanta fortele de ordine il imobilizeaza, dar apoi tanarul este lasat liber si incepe sa loveasca jandarmii cu carjele. Intr-un final este dus la o salvare, dar in scurt timp apare urcat la tribuna, printre toti liderii de sindicat.

Ora 12:30 Liderii sindicali de la tribuna vorbesc cu randul la microfon. Un fost veteran de razboi este adus in fata pentru a emotiona lumea. Lumea ii asculta povestea si apoi la indemnul unui lider de sindicat huiduie Guvernul si ridica in maini “cartonasul rosu”.

Ora 13:00 Lumea se pune iar in miscare si marsaluieste pe Calea Victoriei. Zeci de gura casca stau pe trotuar sau la geamuri. “Nu stai si va uitati. Haideti cu noi”, striga protestatarii.

“Unitate!”, “Hotii!” si “Demisia!” par sa fie cele mai scandate lozinci. Doar izolat se mai aude cate o injuratura. “Sa dam dovada de decenta! De unitate! Sa tipam sa se auda si la Guvern si la Cotroceni” se aude de la tribuna.

Protestatarii incep sa strige “Cinste lor, Cinste politistilor!”, o scandare care va fi auzita constant pana la final. “Ce au facut ei trebuie sa facem toti. Sa inteleaga nemernicii care ne conduc ca nu ne jucam”, striga un domn care tine in mana o foaie pe care scrie “Boc si camarila lui, Sa se duca dracului!”

Ora 13:30 Coloana de manifestanti se opresc pe Calea Victoriei in dreptul blocului in care locuieste premierul Emil Boc. Am venit sa-i uram “Sanatate si bucurie” explica un sindicalist. Oamenii au iesit la balcoanele din blocurile din jur. La etajul 1 o batrana a iesit pe balcon si cu ochii inlacrimati se uita la protestatari.

“Am venit sa colindam, Boc Boc sa-naltam” striga un barbat cu vocea ragusita. “Am venit la usa ta, ia si da-ti demisia”, striga un grup de sindicalisti. Din spate se mai aude si cate un “Iesi afara javra ordinara”.

Ora 13:45 Marsul continua pe langa doua dintre hotelurile cele mai luxoase din Capitala. Mai multi straini privesc de pe margine si discuta intre ei. Nu vor sa faca nici o declaratie presei.

Ora 14:00 Marsul ajunge in Piata Revolutiei, in fata Ministerului de Administratie si Interne. Tirul-tribuna trage in fata multimii, iar liderii sindicali striga la microfon “Unitate”, “Victorie” si “Sustinem Politia!”.

Ora 14:20 Un grup de 10-20 de persoane, aflate mai in spate, incep sa scandeze numele fostului ministru Vasile Blaga. Imediat liderii de sindicat dintre ei striga “Gura ma!” si scandarile se opresc.

Ora 14:30 O parte dintre protestatari se desprind si marsaluiesc spre Ministerul Agriculturii. Circulatia pe bulevardul Magheru este data peste cap. Un tanar de pe margine, cu ochelarii de soare pe nas, spune: “Ia uite ba, au venit taranii in Bucuresti”. Nimeni nu-l baga in seama. Protestatarii isi vad de marsul lor.

In fata Ministerului Agriculturii apare primul conflict intre protestatari si jandarmi. Pentru ca nu le-au dat voie sa protesteze in strada si le-au facut un “tarc” in fata cladirii ministeriale, manifestantii au incercat sa treaca cu forta de gard. Dupa cateva secunde de imbranceli, spiritele se calmeaza. “Hai ma, chiar nici o bataie? Nimic?”, spune pe un ton dezamagit unul dintre fotoreporteri.

Ora 15:00 In piata Revolutiei au mai ramas cateva mii de oameni care inca mai scandeaza. Cei urcati la tribuna fac un ultim apel la “unitate” si le promit sindicalistilor veniti la proteste ca pe 8 octombrie vor fi si mai multi si ca manifestarile de atunci vor fi mai impunatoare.

Ora 15:10 Protestul se incheie. Lumea paraseste Piata Revolutiei si se indreapta spre autocarele parcate in apropiere pentru a porni spre casa. “Pe 8 octombrie o sa va ciuruim”, striga un barbat cu mustata care merge poticnindu-se si mirosind a alcool.

In urma raman doar liderii de sindicat care fac declaratii presei si maturatorii de strada care se apuca sa stranga ce au lasat in urma protestatarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro