VIDEO Cel mai vechi exemplu de arta abstracta dateaza de acum 40.000 de ani si schimba conceptia despre omul de Neanderthal
Cele mai vechi exemple de arta abstracta, o serie de linii sapate in piatra intr-o pestera din Gibraltar, dateaza de acum 40.000 de ani si schimba conceptia legata de oamenii de Neanderthal despre care se credea ca sunt incapabili in a exprima in vreun fel ganduri abstracte, relateaza The Guardian.
Crearea de picturi in pesteri sau de figuri sapate in piatra reprezinta un pas cognitiv in dezvoltarea umana, spune Joaquín Rodríguez-Vidal de la universitatea din Huelva. Se considera ca doar oamenii moderni erau capabili de a crea arta si in niciun caz cei de Neanderthal, astfel ca descoperirile ar trebui sa ne schimbe conceptia despre ei.
Lucrarea artistica descoperita in 2012 are cam un metru patrat si consta in opt linii adanc sapate in piatra si asezate in doua grupuri de catre trei taieturi si alte doua taieturi mai scurte.
Rodriguez spune ca, desi nu se poate decat specula despre semnificatia liniilor, este cu siguranta o dovada de arta abstracta fiindca au fost realizate cu insistenta, cu grija si dupa o munca indelungata ce a necesitat concentrare.
Alaturi de linii au fost gasite 294 de unelte din piatra intr-un strat sedimentar vechi de 39.000 de ani, iar aceste unelte sunt de tipul celor folosite de oamenii de Neanderthal si nu au fost descoperite in sit-uri ale oamenilor moderni care i-au urmat.
Fara a trage concluzia ca oamenii de Neanderthal erau super-inteligenti, descoperirile ne duc spre ideea ca nu erau chiar brute asa cum sunt adesea caracterizati. Ei au ajuns in Europa acum 300.000 de ani, din Africa, dar au disparut acum circa 40.000 de ani.