VIDEO China a pus pe orbită ultimul satelit din sistemul său de navigație și a scăpat de dependența de GPS-ul american
- Redactia Hotnews
China a plasat cu succes pe orbită ultimul satelit din sistemul său de navigație BeiDou-3, consolidând statutul de putere spațială al țării și scăpând total de dependența de sistemul GPS deținut de guvernul american, scrie BBC.
Rețeaua care a costat aproximativ 10 miliarde de dolari este formată din 35 de sateliți și îi oferă acoperire pe tot globul.
Lansarea trebuia să aibă loc săptămâna trecută, dar a fost amânată după ce au fost descoperite probleme tehnice la racheta purtătoare în timpul testelor dinaintea lansării.
Ideea de a dezvolta Beidou (Carul Mare) a apărut în anii ’90, armata chineză vrând să-și reducă dependența de Sistemul de Poziționare Globală (GPS) al Forțelor Aeriene ale SUA.
Când primii sateliți Beidou au fost lansați în anul 2000, acoperirea era limitată la China. Pe măsură ce utilizarea de dispozitive mobile se extindea, China a încercat, în 2003, să se alăture proiectului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, dar apoi s-a retras pentru a se concentra pe Beidou.
A doua generație de sateliți Beidou a devenit operațională în 2012, acoperind zona Asia-Pacific. China a început să amplaseze pe orbită a treia generație în 2015.
Beidou are acum mai mulți sateliți în sistemul său decât cei 31 ai GPS și mai mulți decât Galileo (UE) și GLONASS (Rusia).
Beidou va securiza comunicațiile militare chineze, evitând risul unei perturbări a GPS în cazul extrem al unui conflict.
De asemenea ghidarea și precizia armelor chineze este îmbunătățită. Serviciile de localizare ale Beidou au o precizie de 10 cm în Asia-Pacific, comparativ cu 30 cm în cazul GPS.