Sari direct la conținut

VIDEO Corespondenta de la Cannes: "Comoara" de Corneliu Porumboiu primeste Premiul Un Certain Talent

HotNews.ro
Corneliu Porumboiu, Foto: Iulia Blaga
Corneliu Porumboiu, Foto: Iulia Blaga

Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, „Comoara”, a fost distins cu Premiul Un Certain Talent in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes de juriul prezidat de Isabella Rossellini. Premiul sectiunii a fost atribuit filmului islandez „Hrutar”/”Rams”, de Grimur Hakonarson.

Premiul Juriului a fost acordat filmului croat „Zvizdan”/”The High Sun”, de Dalibor Matanic, iar Premiul de regie lui Kiyoshi Kurosawa pentru „Journey to the Shore”.

Juriul compus din Isabella Rossellini (presedinta), Haifaa al-Mansour (regizoare, Arabia Saudita), Panos H. Koutras (regizor, Grecia), Nadine Labaki (reagizoare, actrita, Liban) si Tahar Rahim (actor, Franta), a considerat ca mai multe filme merita premiate, de aceea a inventat niste premii care de obicei nu exista.

Acestea sunt Prix Un Certain Talent, atribuit filmului romanesc „Comoara”, si Prix de l’Avenir, acordat ex-aequo filmelor de debut (ancorate in politic) „Masaan” de Neeraj Ghaywan si „Nahid”, de Ida Panahandeh.

Aici este Corneliu Porumboiu primind premiul Un Certain Talent:

In acest an, sectiunea Un Certain Regard a fost puternica, printre filmele cu sanse la premii numarandu-se si „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, care a fost prezentat la inceputul festivalului, dar si „Cemetery of Splendour”, de Apichatpong Weerasethakul si „Taklub”, de Brillante Mendoza, care au avut presa buna, dar nu au ajuns in palmares.

Ca de obicei, ceremonia de premiere de la UCR e mai colocviala, delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, invitand pe scena toata echipa sectiunii, inclusiv supraveghetorii, plasatoarele si staff-ul care te cauta in geanta si daca ai ghinion, iti opreste sticla cu apa, pentru a fi aplaudati. Un montaj cu secvente din filmele din sectiune a fost prezentat la inceputul ceremoniei.

Juriul UCR de anul trecut a inventat si el premii, oferind un Premiu Special, un Premiu de interpretare masculina si un premiu pentru intreaga distributie. In 2006, juriul a inventat, pe langa Premiul Un Certain Regard si Premiul Juriului, un premiu de interpretare feminina pentru Dorotheea Petre, protagonista din „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”.

Isabella Rossellini:

Isabella Rossellini a fost una dintre cele mai aplaudate prezente ale serii, ea multumind public festivalului si pentru ca a folosit in acest an imaginea mamei sale, Ingrid Bergman, ca „inger pazitor”.

De altfel, tot in acesta seara, juriul care a decis un nou premiu al festivalului, l’Oeil d’Or, acordat unui documentar din orice sectiune a festivalului, a acordat o Mentiune Speciala filmuluii „I am Ingrid Bergman, de Stig Bjorkman, realizat pe baza jurnalului si a home video-urilor lui Ingrid Bergman si cu sprijinul celor patru copii ai acesteia.

Juriul prezidat de Rithy Panh si compus din: Nicolas Phillibert, Irene Jacob, Diana El Jeiroudi si Scott Foundas, a acordat Premiul l”Oeil d”or documentarului „Allende, mi abuelo Allende”, de Marcia Tambutti Allende, care a fost prezentat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro