Sari direct la conținut

VIDEO Corespondență din Kiev: Interviu cu primarul Klitschko: „Voi ați prins două alarme aeriene, locuitorii orașului au auzit alarma de aproximativ 800 de ori și au stat, în total, o lună în subsoluri”

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro
Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

​Într-un interviu video acordat echipei HotNews.ro aflate la Kiev, primarul orașului, Vitali Klitschko, a explicat care au fost greutățile prin care au trecut locuitorii capitalei Ucrainei în această iarnă, din cauza atacurilor rusești.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că de la începutul războiului dronele kamikaze au distrus aproximativ 800 de clădiri din oraș, iar în jur de 160 de persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise.

„Dacă e să vorbim despre statistică, locuitorii Kievului au auzit alarma de aproximativ 800 ori și au stat, în total, aproximativ o lună în subsoluri”, a explicat Klitschko echipei HotNews.ro, într-un interviu acordat în sediul primăriei.

În această iarnă, Rusia a atacat infrastructura civilă din Kiev. Oamenii au suferit de frig, au rămas fără curent electric. Care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-ați întâmpinat?

Ceea ce face Rusia nu poate fi numit decât genocid și terorism. Altă explicație mai simplă referitoare la nevoia de a distruge infrastructură civilă, de a lăsa oamenii fără lumină, fără căldură pur și simplu nu există.

Rusia vrea ca noi să trăim într-o stare depresivă. Să ne luăm lucrurile noastre și să plecăm undeva pentru a lăsa Ucraina lor. Putem să numim aceste acțiuni doar ca acte de terorism, atunci când sunt ucise femei, copii.

Noi nu avem decât să fim puternici și spunem că mai bine să trăim noi fără apă și fără electricitate, decât cu soldații ruși. Oamenii au voință, sunt neînvinși și sunt gata să lupte.

De când am venit în Kiev au fost două alarme aeriene. Am remarcat că oamenii s-au mai relaxat în ultima perioadă, nu mai merg neapărat spre adăposturi. Cum vedeți dumneavoastră această relaxare? Putem să o considerăm prematură?

Într-o zi ați auzit două alarme aeriene. În fiecare zi, locuitorii orașului aud aceste sirene și vreau să vă dau câteva cifre interesante: deși nu suntem pe linia frontului, totuși, în orașul Kiev, drone kamikaze au distrus aproximativ 800 de clădiri. Dintre acestea, 417 au fost case unde oamenii chiar au locuit. Au fost ucise în jur de 160 de persoane, dintre care cinci au fost copii.

Dacă e să vorbim despre statistică, locuitorii Kievului au auzit alarma de aproximativ 800 de ori și au stat, în total, aproximativ o lună în subsoluri.

Este alegerea fiecărui om să asculte indicațiile, să se ascundă în aceste adăposturi. Dar noi facem tot posibilul ca oamenii să respecte aceste reguli, facem tot posibilul ca ei să fie în siguranță, dar totuși rămâne la alegerea lor.

Noi am fost și în urmă cu doi ani și comparativ cu atunci pare că sunt mai puțini oameni în Kiev. Aveți informații despre numărul celor care au plecat?

În Kiev au trăit aproximativ 3,8 milioane de persoane. De când au început războiul, foarte multe persoane, mai ales femei și copii, au părăsit orașul. S-a întâmplat până în vară asta, până prin luna iunie.

Ulterior, când totul a devenit mult mai sigur, oamenii au început să revină. Și acum în orașul Kiev sunt aproximativ 3,6 milioane de persoane, dar totuși trebuie să precizez că din acest număr de persoane 300.000 sunt persoane strămutate temporar.

În oraș sunt 3,6 milioane de persoane. Sunt destul de mulți dar, după cum vedeți, atmosfera este destul de pașnică. Sunt deschise cafenelele și restaurantele, transportul public funcționează, oamenii se plimbă pe afară.

Dar totuși nu trebuie să uităm că la o distanță de câteva sute de kilometri au loc lupte. Acolo este un adevărat iad iar luptătorii noștri fac tot posibilul ca să se să ne apere.

În ceea ce privește economia Kievului cum a fost afectată de război? Aveți date, informații în acest sens?

Orașul a avut de suferit foarte mult. Logistica și infrastructura au fost distruse. Deocamdată nu putem vorbi despre cifre concrete, dar este vorba despre miliarde de dolari.

Dar totuși cu ce sume putem compara faptul că au fost oameni care au murit și câte persoane au fost nevoite să-și părăsească casele lor? Avem un deficit mare în bugetul local, dar totuși Kievul continuă să trăiască, continuă să furnizeze serviciile necesare. Sunt asigurate serviciile medicale, aprovizionarea cu apă, toate cele necesare orașului

Aveți vreun mesaj pentru români?

Ar fi o mare greșeală să credeți că războiul este departe și că acest război nu vă atinge pe fiecare dintre voi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro