Sari direct la conținut

VIDEO ​CRBL: Kendame&jocuri tatuate. Sunt "pe piele" si zarurile de barbut, cu care si-a pierdut banii pe cand era balerin

HotNews.ro
CRBL, Foto: arhiva personala
CRBL, Foto: arhiva personala

Copilul tau cand invarte o kendama, intai o misca-n cerebel. Cu o kendama iti antrenezi neuronii motorii. Apoi, copilul sta departe de computer, nu? Alt avantaj. Detaliile astea ni le-a spus CRBL-omul, cantaretul. CRBL are cea mai tare colectie de kendame. Colectia-monstru a afisa-o in Mall Vitan-Bucuresti. VIDEO l-am prins pe CRBL. Jucand si vorbind despre greseala, stiinta, noroc, jocuri, tatuaje.“Am un tatuaj cu cubul Rubik pe mana si zarurile de la barbut pe gat”, marturiseste CRBL.

CRBL are 574 de kendame

Le colectioneaza. “Afli de un colectionar ca a dat multi bani pe un timbru, 1.000 de euro pe un timbru, te miri, dar nu e asa. El are povestea acelui timbru.

Uite-l VIDEO pe CRBL: joaca kendama si-si povesteste kendamele:

Eu am si daca tot am kendame le-am si facut asigurare pentru ele. Asigurarea l-a costat 30,000 de euro.

“Daca mi le-am asigurat cu atatia bani, inseamna ca a trebuit sa mi le pun la adapost.”

Kendamele, zice CRBL, sunt ca vinul. “Ce pret poate avea o kendama, cand este, de pilda, un prototip de la un brand de kendame, singura care are acrilic in ea, o bucata de plastic inserata in lemn. Ce pret sa aiba? E unica in lume.”

Uite cu ce se lauda in colectia lui:

  • “O kendama de aur de 43 de grame” Kendamele sunt si din aur: Un model se numeste 43G, pentru ca are 43 de grame de aur. E pictata de Hanna, cea care il si tatueaza pe CRBL. Cu kendama din aur nu te poti juca. “Trebuie sa fii nebun sa te joci cu ea.” Nu vrea s-o ciobeasca. 
  • Kendama cu 5 cupe: “Da, e mai complicat sa te joci cu ea, dar uite ca exista” 
  • Kendama U.S.A.: Trofeu aniversar pentru cei care castiga campionatul mondial de kendama. CRBL are un model in colectia lui. 
  • Pill-urile: Arata ca o pastila, dar sunt aceleasi miscari la joc. 
  • Kendame de plastic: cu luminite, sau un hopa-mitica de lemn de poti sa-l pui in picioare – pentru cei mari, merge sa te joci cu el la bere. 

PrimaKendama

“E de la Oase. Cam aia stie ce e de capul meu.”, adauga muzicianul.

S-a jucat macar 5 minute cu fiecare dintre kendamele din colectie?

“Nu pot, pentru ca tin foarte mult la ele. Am doua kendame care nici nu au ata, ca sa nu ma mai pot juca cu ele.”

Marimile kendamei

Sunt trei, cea mai mare kendama jucabila e cat o sticla de lapte. “Paralizeaza dracii in momentul in care te joci cu ea. M-am jucat cu ea, cand bila atinge tibia, te doare rau.” – spune CRBL.

O chestie de fitze? Kendama se potriveste cu muzica lui CRBL.

Ce fita? El e un tip ludic. Acum 7 – 8 ani toata lumea spunea: CRBL a dat in mintea copiilor. Se joaca cu kendamele. “Oameni limitati, judeca dupa aparente. Acum, cand toti copiii se joaca cu kendamele, aceiasi oameni vin si-l lauda! “Nu, dragii mei, eu ma joc cu o jucarie si acum toti copiii fac asta. Eu sunt aici, langa colectia mea, sa le spun care-i diferenta intre modelele de kendama, sa-i scot de la computere, de la tablete.”

Ce dezvolta kendama?

Atentia, echilibrul, competitia care le lipseste copiilor acum. “Competitia sa fie doar online? Nu, sa fie afara, cu kendama. Sa fie provocare. Daca tu rostogolesti mingea, ia sa vad, eu pot?” O jucarie de lemn care isi face loc in era digitala in 2017.

Ce alte jocuri i-au placut?

Uite, are cub Rubik tatuat pe mana lui. “Dar am si o tabla de sah tatuata.” Sotron, v-ati ascunselea, table, barbut, poker, alba-neagra, biliard – le-am jucat pe toate.

Dar tatuajele?

Tatuajele sunt viata mea pe piele. Zarurile de barbut? Imi amintesc sa nu mai fac greseala aia. Dar sa fim seriosi, faptul ca are intreaga lui istorie tatuaja nu inseamna ca nu repeta greselile. “Sunt om, gresesc in fiecare zi.”.

Daca stii sa citesti tatuajele unui om, ii citesti caracterul.”

Si-a tatuat zarurile de barbut. Primul salariu de balerin la Iasi l-a pierdut la barbut. Pe gat are pictate zarurile cu acul de tatuaj. “Asa stiu ca jocurile de noroc nu sunt pentru mine.”

București Mall a inaugurat vineri, 17 noiembrie, ora 11.00, prima expoziție de Kendama din România, toate din colecția personală a artistului CRBL. Expoziția aduce publicului peste 550 de modele și va putea fi admirată până pe 3 decembrie 2017, la Fântână (nivel -1). Artistul a prezentat publicului și cea mai valoroasă piesă din colecția sa, o kendama japoneză Mugen Musou – Keyaki, achiziționată cu 900 lei.

L-ati auzit pe CRBL? Cine nu stie ce-i Kendama

Istoria jocului in Europa Kendama este un joc de indemanare, pare-se, traditional japonez. Jocul este format dintr-o piesa de obicei din lemn, formata din tepusa si cupe. Acesta se numeste tepusa cu un maner de lemn, (ken) si o bila, (tama) care in limba japoneza inseamna dama; mai este formata dintr-o bucata de ata de care este atasat kenul de dama, de aici Kendama.

Jocul japonez provine, insa, din Europa.

In Franta se numea “bilboquet” si se practic asa: copilul francez avea o jucarie formata dintr-un maner si o singura cupa in care putea fi prisa bila. In vremea regelui Henri al III-lea, in 1585, jocul era deja practicat la curtea Frantei. In Marea Britanie se juca varianta „cup-and-ball“. In Germania exista un obiect si un joc pe acelasi principiu numit Kugelfang. Ce-i invata pe oamenii din secolele trecute acest joc? Exista o legatura cu practica vanatului, caci jocul ajuta dezvoltarea coordonarii dintre ochi – mana – creier. Baietii din cele mai vechi timpuri jucau antrenandu-se pentru dezvoltarea tacticilor de vanatoare. Cum a ajuns jocul in Japonia Kendama a traversat Drumul Matasii si a intrat in Japonia prin portul Nagasaki.

In anul 1777, in timpul dinastiei Edo, este deja pomenit.

Se numea „Sukuitamaken“. La inceputul secolului XX toti japonezii il jucau. Al Doilea Razboi Mondial, cand Japonia se militarizare si se orienta catre cuceriri, kendama a disparut. Jocul a fost redescoperit in anii 1960, cand s-au infiintat cluburi de kendama. Jucatorii au stabilit un set de reguli clare, a fost standardizat designul jucariei si a aparut un cadru de desfasurare a competitiilor Asociația Kendama din Japonia (JKA) infiintata in 1975. Era internetului i-a facut pe parinti sa se intrebe cum sa-si indemne copiii sa scoata ochii din computer, din Youtube si Play Station-uri. In 2016 jocul a prins si-n Romania. Prin parcuri & metrouri, in mall-uri & aer liber, copiii potrivesc bila-n cupele si tepusele kendamelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro