Sari direct la conținut

VIDEO Criza pensiilor militarilor. Vezi in articol cum au fost recalculate si cine a fost afectat. Plus: Ce-i spun pe mail ofiterii lui Traian Basescu si cum le raspunde seful statului

HotNews.ro
Pensionarii militari protesteaza impotriva recalcularii pensiilor, Foto: Agerpres
Pensionarii militari protesteaza impotriva recalcularii pensiilor, Foto: Agerpres

Pensiile militarilor au dinamitat dezbaterea publica din ultimele zile, multe voci acuzand ca sumele au fost drastic micsorate. O radiografie amanuntita a problemei arata ca situatia sta putin diferit fata de modul in care este ea prezentata public. Din cei peste 81.000 de pensionari, doar 48.000 au depus dosarele pentru recalculare, iar din acestea, pana in prezent, au fost procesate putin peste jumatate. Potrivit MApN, nici o pensie militara mai mica de 3.000 de lei a celor cu cariera militara completa nu a fost diminuata, iar alte pensii au si crescut.

  • Situatia devine sensibila in cazul a 75% din pensionari (adica cei care nu au depus adeverintele de venit si cei ale caror dosare inca nu au fost procesate) care au primit o pensie mult mai mica pe luna ianuarie, calculata dupa salariul mediu pe economie. Pentru aceste cazuri, MApN a precizat ca va oferi diferentele de pensii retroactiv, dupa ce toate dosarele vor fi procesate, insa nu a precizat o data clara in acest sens.

Informatia pe scurt:

  • 81.128 de pensionari, 48.000 de dosare depuse, doar 21.717 dosare procesate
  • Aproximativ 75% din pensionari au primit o pensie mai mica, suma fiind calculata pe baza venitului mediu pe economie si nu pe baza adeverintelor de venit
  • MApN a precizat ca persoanele afectate vor primi toate drepturile retroactiv dupa procesarea adeverintelor
  • In cazul dosarelor procesate: Nicio pensie militara mai mica de 3.000 de lei a pensionarilor cu cariera militara completa nu a fost diminuata
  • Chiar si in cazul pensionarilor cu cariera incompleta, 80% din pensiile de pana la 3.000 de lei procesate pana acum nu scad. Afectati sunt, pana in prezent, 3.158 de pensionari

Traian Basescu in dialog cu cititorii

Traian Basescu

Foto: HotNews.ro

Raspunsul lui Traian Basescu la intrebarea HotNews.ro: Cine isi asuma responsabilitatea politica pentru rateurile majore din procesul de recalculare a pensiilor?

  • La ora 17 aveam o intalnire cu ministrul apararii si cu cei responsabili pentru pensii. cred ca daca primim hotararea de guvern, fiecare beneficiar de pensie trebuia sa vina cu adeverinta de munca. Institutiile trebuiau sa-si dea seama ca masele de pensionari militari nu vor aduce adeverintele la timp. Daca incepeau de la 1 decembrie, situatia era alta. Nu trebuie gasit neaparat un responsabil. Nici un militar nu iesea in strada daca se zicea: nu ati putut aduce adeverintele, vom incepe recalcularea de la 1 februarie. Am primit zeci de mailuri de la ofiteri in rezerva, care nu se adresau ministrului, ci comandantului fortelor armate. Ma intrebau de ce ne umiliti.
  • O chestiune extrem de sensibila la militari. Au fost si mesaje decente, si mesaje furioase. Le-am raspuns celor care ma jigneau. Pentru ca isi dadeau numele si prenumele, m-am interesat care era pensia lor recalculata. Este un domn colonel, al carui mesaj a ajuns la mama, tata, nu injuraturi, ci exemple. 
  • Acest domn colonel, de la 4300 de lei, primise 1500 de lei. Pentru om a fost un adevarat soc. Am cerut sa se recalculeze, am constatat ca pensia pe care trebuia s-o primeasca era de 3900 de lei. Pierdea vreo 400 de lei pentru ca a iesit inaintea varstei de pensionare. Lucrurile trebuie vazute cu calm si cu rigoare. In ceea ce priveste competenta: apelul la competenta l-am facut tot timpul in cazul guvernului. Sper ca odata cu congresul partidului sa-si puna la punct acest proces de selectare a competentelor.

Ministerul Apararii prin sefa Directiei Finanaciar-Contabila, General de brigada Maria Lupu, a precizat ca pana la data de 31 decembrie 2010 au fost inregistrate 48.000 de dosare, din care doar 21.717 au fost procesate. Asta inseamna ca, din totalul de 81.128 de beneficiari care au facut obiectul recalcularii pensiilor, putin mai mult de 25% au primit pensia recalculata pe baza adeverintelor de venit, iar restul a primit o pensie calculata pe baza venitului mediu pe economie. In aceste cazuri, pensiile au venit mult micsorate fata de cat ar trebui sa fie ele in mod normal.

Ministerul Apararii a precizat ca, dupa ce toate dosarele vor fi procesate, cei care au primit pensiile calculate pe baza salariului mediu brut vor primi toate drepturile retroactiv incepand cu 1 ianuarie, insa nu a precizat o data clara in acest sens.

Altfel spus, cineva care si-a depus dosarul in termenul legal si inca nu a fost procesat, a primit in luna ianuarie o pensie calculata pe baza salariului mediu pe economie, aceasta fiind de cele mai multe ori mai mica decat trebuie sa fie in realitate. In functie de data cand ii va fi procesat dosarul, acea persoana va continua sa primeasca o pensie lunara diminuata, iar pe viitor, dupa procesarea datelor, va primi retroactiv sumele de bani diferenta.

Ministerul Apararii acuza dificultatea procesului de calculare a pensiilor si volumul mare de munca.

Avand in vedere complexitatea procedurilor de stabilire a pensiei recalculate – identificarea si extragerea dosarelor, analizarea documentelor existente in acestea, introducerea in aplicatia informatica a grupelor de munca, verificarea modului de introducere a datelor si calculul efectiv, vizarea pentru control financiar preventiv (propriu) si aprobarea deciziilor – pana la data de 31 decembrie 2010, asa cum am spus, au fost procesate 21.717 dosare din cele 48.000 inregistrate. (…) in perioada august – noiembrie 2010, peste 5000 de persoane au efectuat apromimativ 50 de milioane de operatiuni, rulandu-se peste 200.000 de dosare care contin statele de plata a soldelor constituite intr-o perioada de peste 60 de ani„, informeaza MApN

Peste 300 de specialisti in finante sunt antrenati la Directia Financiar-Contabila pentru procesarea in continuare a dosarelor cu adeverintele de venit, astfel incat beneficiarii sa inceapa sa primeasca retroactiv toate drepturie cuvenite„, mai precizeaza MApN.

Scurt inventar de probleme aparute in sistemul de recalculare a pensiilor:

  • Proasta planificare a ministerului care a declansat o operatiune de recalculare a peste 80.000 de pensii cu un numar mic de functionari, drept dovada intarzierea procesului de procesare
  • Proasta comunicare a modului de recalcualare a pensiilor
  • Nedepunerea tuturor dosarelor la timp: 48.000 de dosare depuse din peste 81.000 pana la 31 decembrie
  • Neprocesarea a jumatate din numarul total de dosare: doar 21.717 de dosare procesate
  • Recalcularea in functie de salariu mediu pe economie care a dus la scaderi salariale si implicit nemultumiri pentru ca diferenta urmeaza sa fie platita retroactiv la o data neprecizata
  • Pierderea unor documente in sistemul militar, alterarea scrisului de pe adeverinta ceea ce a dus la pierderea unor perioade intregi de munca
  • Confuzie in ce priveste aplicarea masurilor adoptate de Guvern. Aplicarea HG 735/2010 privind recalcularea a fost suspendata in instanta in cateva cazuri

Potrivit Ministerului, pentru obtinerea datelor necesare intocmirii adeverintelor de venit pensionarii militari trebuie sa mearga la cel mai apropiat centru militar (zonal, judetean sau de sector) si sa completeze un formular pentru obtinerea acestor adeverinte.

MApN a mai precizeaza ca alte aproape 5.000 de dosare de pensie au fost procesate de la inceputul anului 2011.

Pe langa problema neprocesarii a inca peste 50% din dosarele depuse, mare parte din pensionari acuza faptul ca datele privind adeverintele de venit pe care le-au primit sunt eronate, in multe cazuri lipsind ani intregi de vechime. In astfel de cazuri, pentru perioadele lipsa, Ministerul a calculat pensia din nou pe baza salariului mediu brut.

Potrivit MApN, „pentru beneficiarii care au avut perioade incomplete sau date eronate inscrise in adeverintele de venit – si acestea au fost completate provizoriu cu salariul mediu, urmand a se proceda la regularizarea drepturilor de pensie cuvenite, retroactiv, de la data de 1 ianuarie 2011„.

Din motive de natura tehnica, de exemplu, dosare incomplete, texte nelizible, date de identitate diferite pentru aceeasi perioada, pana la 31 decembrie 2010 nu au putut fi identificate toate veniturile realizate de beneficiari, aceasta activitate urmand sa se finalizeze in cel mai scurt timp tot prin grija ministerului„, a precizat sefa Directiei Finanaciar-Contabila, General de brigada Maria Lupu.

Problema datelor incomplete sau eronate in adeverintele de venit este de fapt cea mai intalnita intre cei care au completat formularele pentru intocmirea dosarelor. Site-urile care prezinta problema si blogurile de specialitate sunt inundate practic de comentarii care prezinta astfel de situatii.

Eroare majora: 17 ani de vechime lipsa

  • Ce se intampla in fapt. Ieri am fost cu dosarul bunicului meu la casa de pensii. Din adeverinta de venit lipsesc 5 ani compacti ca si cum bunicul meu intre ’53 – ’59 ori a lucat ca voluntar, ori a dezertat pentru ca mai apoi sa fie reprimit in armata, ori, ori, ori… Parcurgand adeverinta, am constatat ca periodic in cei 32 de ani de vechime apar cand 9 luni lipsa venituri, cand 3 luni, cand 8 luni etc. Per total lipsesc 10 ani (…) MAPN ne cere sa aducem adeverinte de venit procurate prin centrele militare ale MAPN. Centrele militare ale MAPN consulta arhivele MAPN. Se constata ca din „n” motive MAPN nu poate pune la dispozitie lista completa de venituri motivand ca unele state poate s-au pierdut sau distrus, ca unele state sunt completate cu creion chimic care s-a sters (…)„, scrie un utilizator pe unul dintre blogurile de specialitate.
  • Promotie 1978. Pensionat OG 7/1998. 22 ani vechime si sunt anuntat cu nonsalanta ca imi lipsesc 17 ani (cred ca detin recordul). In baza caror documente a fost intocmit dosarul de pensionare?„, scrie un alt utilizator.

Situatia pensiilor calculate dupa dosare procesate

In prezent, potrivit MApN, din cele 21.717 din dosarele care contin adeverinte de venit nici o pensie militara mai mica de 3.000 de lei a pensionarilor cu cariera militara completa nu a fost diminuata in urma recalcularii; 80% din pensiile mai mici de 3.000 de lei ale celor cu cariera militara incompleta nu au scazut in urma recalcularii.

Din totalul celor 21.717 adeverinte procesate pana in prezent, 2.861 se refera la pensionarii militari cu cariera militara completa si 18.856 se refera la pensionarii militari cu cariera incompleta. Din cele 2.861 de dosare procesate pentru pensionarii cu o cariera militara completa, 1.691 au pensii de pana in 3.000 de lei si potrivit oficialilor din minister „niciuna din aceste pensii nu scade”.

Exemple, bineinteles fara sa pot da nume, pentru ca legea nu ne permite acest lucru. Un colonel, cariera militara completa: pensie initiala – 2.919, pensie recalculata – 3.137. O crestere de 218 lei. Un locotenent colonel, cariera completa: pensie initiala – 2.650, pensie recalculata – 3.104, crestere – 454 lei. Maior, cariera completa: pensie initiala – 2.628, pensie recalculata – 2.763, 135 de lei crestere (…)„, a declarat Generalul de brigada Maria Lupu.

Din dosarele procesate pentru pensionarii cu cariera completa, 1.170 de pensionari au pensie mai mare de 3.000 lei si, tot potrivit oficialului din MApN, „pensiile a numai 454 de persoane scad, dar nu in procente semnificative, iar pentru 716 beneficiari, reprezentand 61% din aceasta categorie procesata, pensiile nu au scazut, ci dimpotriva majoritatea cresc in diferite procente”.

Situatia devine putin mai delicata in cazul pensionarilor cu cariera militara incompleta, adica marea majoritate a celor ale caror dosare au fost procesate.

Din totalul dosarelor procesate, 18.856 sunt ale pensionarilor cu o cariera militara incompleta. In cazul acestora, Ministerul tine sa precizeze ca „toti cei care au iesit anticipat la pensie in conditiile Ordonantei de urgenta nr.7/1998, cu completarile si modificarile ulterioare, au beneficiat la momentul pensionarii de plati compensatorii, precum si de alte ajutoare prevazute de legislatia privind salarizarea personalului militar. La iesirea din armata aceste cadre militare au primit cate doua solde pentru fiecare an ramas pana la implinirea varstei de 55 de ani plus ajutoarele proportionale cu vechimea in armata. Multe din aceste persoane au avut posibilitatea practicarii si altor profesii„.

Din cei 18.856 de pensionari cu cariera incompleta, 16.437 primeau pana la 31 decembrie pensii de pana la 3.000. In urma recalcularii, doar pentru 3.158 scade cuantumul pensiei, iar ceilalti 13.279 nu sunt afectati de vreo scadere. „In cele mai multe cazuri se inregistreaza cresteri. Un exemplu: Colonel, cariera incompleta, 54 de ani, pensie initiala 2.854, pensie recalculata 3.111, creste 257 lei„, precizeaza Ministerul. Altfel spus, chiar si in cazul pensionarilor cu cariera incompleta, 80% din pensiile de pana la 3.000 de lei procesate pana acum nu scad in urma recalcularii.

Situatia pensionarilor cu cariera incompleta care primeau o pensie de peste 3.000 de lei: din cele 2.419 dosare solutionate, 1,964 de pensii scad si 455 cresc.

Pensionarii militari au protestat si la Constanta

Pensionarii militari au protestat si la Constanta

Foto: Agerpres

HG 735/2010 – contestata si suspendata in instanta

In 28 septembrie, Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Cluj a decis suspendarea executarii HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Actiunea a fost promovata de Viorel Hexan, Gheorghe Stanescu, Stefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Serban, Vasile Vanea.

Reclamantii au invocat faptul ca HG 735/2010 a fost promovata cu incalcarea dispozitiilor privind transparenta decizionala, fiind publicata in Monitorul Oficial fara a fi fost adusa anterior la cunostinta publicului. Totodata, reclamantii au sustinut ca multi dintre militari sunt in imposibilitatea fizica de a face rost, in termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da nastere la situatii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, ingradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, pe 7 ianuarie, recursul formulat de Guvern impotriva sentintei nr. 338/2010 pronuntate de Curtea de Apel Cluj, astfel declarand definitiva suspendarea aplicarii HG 735/2010 pentru cei care au contestat-o in instanta.

MApN publica tabelele cu 21.717 pensii militare recalculate, fara numele beneficiarilor

MApN va publica miercuri pe site-ul institutiei tabelele cu datele pentru cele 21.717 dosare ale pensionarilor militari procesate pana la 31 decembrie 2010, dar nu va face public si numele acestora, a anuntat ministerul, potrivit Mediafax.

Ministerul mentioneaza ca isi propune astfel sa demonstreze ca pensiile militare pentru cei care au cariera militara completa si pensie pana la 3.000 de lei nu vor scadea. De asemenea, MApN vrea sa arate ca pensiile nu vor scadea ci, dimpotriva, vor creste, in mare parte, si pentru cei cu cariera militara incompleta si pensii pana la 3.000 de lei.

Metodologia de calcul a pensiilor – regandita pentru a nu scadea pensiile militarilor cu cariera completa

Potrivit prevederilor legale, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, rezultate din insumarea punctajelor anuale, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar individual la salariul mediu brut lunar din luna respectiva.

Metodologia de stabilire a pensiei a luat in calcul o baza salariala mult largita, comparativ cu propunerea initiala, raportata la un stagiu de cotizare de 20 de ani, in loc de 30 de ani, cat era prevazut initial.

De altfel, luarea in calcul a grupelor de munca face si diferenta intre, de exemplu, doi pensionari care au aceeasi varsta, acelasi grad cu care au iesit la pensie si aceeasi vechime in armata. Faptul ca unul dintre ei a lucrat mai mult timp in conditii stabilite de lege ca fiind speciale sau deosebite, face ca in urma recalcularii sa apara diferente uneori semnificative intre pensiile celor doi. Si as da doar cateva exemple: personalul navigant din aviatie, personalul ambarcat pe nave, parasutisti, scafandri, rachetisti, radiolocatoristi, militari participanti in teatre de operatii si alte categorii de militari stabilite de prevederile legale. Prin luarea in calcul a acestor grupe de munca, pensionarii din categoriile amintite beneficiaza de un spor la determinarea punctajului„, a mai precizat sefa Directiei Finanaciar-Contabila din cadrul MApN, general de brigada Maria Lupu.

Prin actualul sistem de pensii speciale, Romania face exceptie la nivel international, pentru ca atat in statele membre NATO, cat si in cele membre ale UE, militarii beneficiaza de legi speciale in baza carora li se calculeaza pensiile. Cuantumul acestora este cuprins intre 75 si 80% din valoarea ultimelor solde.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro