Sari direct la conținut

​​VIDEO Cum arata in prezent autostrada Sibiu – Orastie Lot 3: Autostrada inchisa si demolata partial care a dus la demiterea sefului CNADNR si al carei contract este anchetat de DNA

HotNews.ro
Autostrada Sibiu - Orastie, portiunea demolata, Foto: Construim Romania
Autostrada Sibiu - Orastie, portiunea demolata, Foto: Construim Romania

​Autostrada A1 Sibiu – Orastie, Lot 3 (Cunta – Saliste), inchisa in luna septembrie si demolata partial din cauza problemelor de constructie aparute la nici macar un an de la deschiderea circulatiei, a stat la baza demiterii sefului CNADNR, Narcis Neaga, in urma cu o zi. Raportul corupului de control al Ministrului Transporturilor a relevat numeroasele probleme in desfasurarea defectuoasa a contractului, iar conducerea CNADNR a fost acuzata ca a pus in pericol siguranta soferilor prin deschiderea prematura a soselei. Asociatia Construim Romania a realizat un video cuprinzator cu imagini la zi de pe lotul de autostrada Cunta – Saliste.

Autostrada A1 Orastie – Sibiu, Lot 3, sau Cunta – Saliste cum mai e cunoscuta, a fost inchisa traficului rutier in luna septembrie, iar pana in octombrie circa 200 de metri din ea au fost demolati complet. Masurile au venit dupa ce pe mai multe portiuni din lot au aparut probleme, fisuri si degradari, desi autostrada nu a fost deschisa nici macar de un an.

Lotul 3 a fost deschis traficului rutier pe 14 noiembrie de catre Guvernul Ponta, chiar cu doua zile inainte ca premierul Ponta sa intre in primul tur al alegerilor prezidentiale. La nici o luna de la inaugurare primele fisuri deja aparusera in asfalt.

Problemele s-au tinut lant, degradarile s-au accentuat, iar masura incihdierii a venit firesc la inceput de toamna. Desi initial era anuntata ca o inchidere temporare, de 1-2 luni, mai nou restrictia a fost prelungita cel putin pana in iunie 2016.

In prezent, lucrarile pe zona afectata sunt cvasi-inghetate, iar planurile de remediere si refacere a autostrazii sunt inca necunoscute. Cert e ca proiectul a fost inclus pe lista celor fazate, astfel incat sa primim bani europeni pe el si din urmatorul ciclu financiar. Cu alte cuvinte, pentru a nu da toti banii europeni primiti pentru el, proiectul va mai mananca ceva si din urmatorul buget european.

Problemele ce tin de desfasurarea contractului au facut ca Ministerul Transporturilor, in urma unui raport de Control realizat in luna octombrie, sa sesizeze DNA-ul.

Tot in baza acelui raport, ce trata totusi si alte probleme ce tin de CNADNR, ministrul Transporturilor Dan Costescu a decis, marti, sa-l demita de la sefia Companiei de Autostrazi pe directorul general Narcis Neaga.

Asociatia Construim Romania (ASCORO), o noua reprezentanta a societatii civile pe domeniul infrastructurii, a realizat un reportaj video din teren cu autostrada Sibiu – Orastie Lot 3. Imaginile surprind un santier aproape parasit, pe care lucrurile nu se misca mai deloc.

Mai mult, in zona viaductului Aciliu, membrii ASCOR au surprins imagini cu alunecarile de teren si crapaturile prezente pe dealul puternic excavat in timpul constructiei.

Raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor fata de contractul autostrazii Sibiu – Orastie, Lot 3 – cateva din concluziile retinute:

– „consideram ca CNADNR SA a renuntat nejustificat la doua dintre revendicarile sale in valoare de 2.100.000 lei fiecare, respectiv la perceperea de penalitati pentru neindeplinirea tuturor punctelor de referita, dand astfel Antreprenorului un avantaj major in cazul ajungerii la arbitraj a disputelor pe tema intarzierilor inregistrate”.

– „(…) deficientele constatate referitoare la formularea revendicarilor Beneficiarului denota o urmarire defectuoasa a Contractului”.

– „Decizia conducerii companiei de a prelua lucrarile executate in cadrul Contractului a fost nefundamentata, a fost luata cu incalcarea prevederilor Contractului si a presupus asumarea unui risc nejustificat privind siguranta circulatiei” .

– „Decizia nr.1154/10.11.2014 de preluare a autostrazii a fost emisa in aceeasi data cu Nota de Constatare nr.20/3367/10.11.2014. fara a tine cont de faptul ca prin respectiva Nota de Constatare, comisia de inspectie a constatat clar ca mai sunt de executat lucrari dintre care unele necesare pentru asigurarea sigurantei corpului autostrazii si a sigurantei circulatiei”

– „Au fost constatate insa si cazuri, dintre care unele grave, in care neconformitatile (materiale neaprobate sau neconforme cu PT, lucrari care nu respecta normativele tehnice/PT/Caietul de sarcini) au fost inchise pe baza rapoartelor de incercare efectuate asupra probelor prelevate din lucrare, si/sau a aprobarii ulterioare de catre Inginer/Beneficiar, in conditiile in care: (…) aceste incercari au fost efectuate de catre un laborator – „Laborator Central Construtii CCF” platit de Antreprenor in calitate de subcontractor al acestuia”;

– „este de neinteles pasivitatea CNADNR SA – nu a luat nicio masura in conformitate cu prevederile Contractului – nu a formulat niciun fel de revendicari cu privire la calitatea lucrarilor executate;”

– „(CNADNR) nu a urmarit corespunzator derularea Contractului si nu a aplicat prevederile acestuia, respectiv nu a formulat revendicari privind calitatea executiei, nu a luat in calcul executarea Garantiei de Buna Executie si nu a promovat oportunitatea si necesitatea rezilierii Contractului”.

– „Mai mult, conform Situatiei platilor efectuate, a achitat Antreprenorului 94,32% (602.957.013,91 lei fara TVA) din valoarea totala a Contractului (604.791.600 lei fara TVA). Aceste actiuni/inactiuni ale Beneficiarului au favorizat Antreprenorul, furnizandu-i acestuia un puternic atuu in solutionarea conflictului la arbitraj (partile au formulat notificari de nemultumire impotriva solutiilor date de Comisia de Adjudecare a Disputelor – CAD astfel ca deducerea conflictului spre analiza comisiei de arbitraj este inevitabila)”.

– „… propunem sesizarea organelor abilitate ale statului cu privire la nerespectarearea de catre proiectant, constructor, diriginte de santier (Inginer) a prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, precum si cu privire la modul in care a actionat conducerea CNADNR SA in derularea Contractului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro