VIDEO Cum este o călătorie cu mașina autonomă a rușilor de la Yandex, compania care vrea ca autoturismul să ajungă să se conducă singur și pe zăpadă în haosul de pe străzile Moscovei
Yandex este comparată mereu cu Google, compania fiind celebră pentru motorul său de căutare care domină piața din Rusia. De un an și jumătate Yandex testează mașini autonome în câteva zone din Moscova și marele pariu este ca aceste mașini să se poată conduce singure cu succes și pe zăpadă în haosul din traficul Moscovei, unde puțini șoferi și pietoni țin cont de reguli. ZDNet a publicat un reportaj în care explică modul în care mașina se comportă și ce obstacole are de depășit.
Rușii sunt celebri pentru camerele de la bordul mașinilor și pentru scenele adeseori șocante pe care le filmează: depășiri nebunești, viteză excesivă, manevre riscante și bătăi. În acest mediu haotic este greu de crezut că mașinile capabile să se conducă singure își pot face loc.
Însă Yandex, unul dintre giganții tech din Rusia, testează în Moscova condusul autonom chiar și pe zăpadă și pe străzi unde mașina trece la numai 15-20 cm de alte vehicule parcate.
Sunt doi oameni în mașină: unul la volan, pregătit să intervină dacă este nevoie, și unul în dreapta lui, cu un laptop cu care monitorizează ce văd senzorii și camerele mașinii și cum reacționează vechiculul la obstacole.
Mașina din reportajul ZDNet este o Toyota Prius care foarte rar a putut depăși 40 km/h pe străzile aglomerate ale Moscovei unde mulți șoferi schimbă brusc banda de mers și unde vitezele mari sunt greu de atins din cauza aglomerației, dar și fiindcă sunt parcate mașini peste tot.
Mașina știe, datorită senzorilor, computerului și camerelor video, cu precizie de câțiva centimetri, unde se află în orice moment și ”înțelege” ce este în jur, fie că este vorba de alte mașini, de pietoni, de semne de circulație și de marcaje rutiere. Soft-ul calculează în detaliu distanțele dintre tot ce vede pe drum și folosește apoi informațiile la condus.
Compară tot ce vede cu lucrurile aflate în harta încarcată în sistem, dar cel mai greu lucru, la care mai este de muncă, este să anticipeze ce se va întâmpla în jur.
”În trafic, cel mai greu este să anticipezi intenția, pentru că nimeni nu respectă regulile și toată lumea le încalcă măcar puțin”, spune Dmitry Polishchuk, șeful proiectului cu mașini autonome.
În testul de 20 de minute făcut de ZDNet șoferul de la Yandex a intervenit de două ori: o dată a schimbat banda de rulare și a doua oară a apăsat frâna, deși mașina părea să încetinească singură.
Mașina este programată să ruleze în continuare și când trece la numai 15-20 cm de alte vehicule, iar când în fața ei apar pietoni, soft-ul este programat să oprească. Inginerii de la Yandex au programat soft-ul să respecte regulile din trafic și, tocmai de aceea, au fost invitați care au conchis că mașina are un stil prudent. ”Conduce ca mama”, a spus unul dintre cei care au testat mașina Yandex.
Visul dezvoltatorilor este ca, peste mai mulți ani, să se lanseze un serviciu de taxi în Moscova unde să ruleze aceste mașini fără să fie nevoie de vreun șofer. Yandex este într-un joint-venture cu Uber în Moscova, dar problema va fi obținerea autorizației pentru aceste mașini autonome care la testele din prezent pot să ruleze doar într-o anumită zonă unde li s-a permis și unde apoi inginerii fac hărți detaliate care sunt folosite în timpul testelor.