VIDEO Cum folosesc ucrainenii lansatoarele multiple de rachete pentru a „pregăti” defensiva rusească înaintea unui atac
O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum forțele armate ucrainene folosesc lansatoarele multiple de rachete pentru a „pregăti” defensiva rusească în vederea unui atac.
Se pare că filmarea a fost realizată în timpul ofensivei armatei ucrainene la nord de orașul Lîman din regiunea Donețk unde acționează a 25-a Brigadă a Trupelor Aeropurtate ale Ucrainei.
MLRSs of the Ukrainian 25th Airborne Brigade covering the positions of Russian forces in Zelena Dolyna.
Softening Russian defenses for the ongoing counter-offensive north of Lyman.#Russia #Ukraine pic.twitter.com/2bhgFtgqNy
— BlueSauron\uD83D\uDC41️ (@Blue_Sauron) September 26, 2022
Filmarea a fost geolocalizată independent ca fiind realizată în apropierea satului Zelena Dolîna din regiunea Donețk aflată în estul Ucrainei.
@GeoConfirmed
MLRS salvo landing at 49.129059, 37.810846, Zelena Dolyna, Donetsk Oblast https://t.co/4jZC0fgCTZ pic.twitter.com/iuJS5ummhI— Arvelleg (@Arvelleg1) September 26, 2022
Se crede că o altă înregistrare care arată cum o întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp de mine a fost realizată tot în regiunea Donețk unde în prezent are loc singura ofensivă pe care trupele Moscovei o mai încearcă în Ucraina.
Lansări cu lansatoare multiple, pe timp de zi și împotriva trupelor rusești
Noua filmare este însă cu totul remarcabilă fiindcă prezintă nu doar atacuri cu lansatoarele multiple de rachete (MLRS) pe timp de zi, o raritate ce pare a deveni tot mai frecventă, ci și folosirea acestora pentru a lovi poziții de pe front ale armatei rusești.
Vasta majoritate a înregistrărilor video apărute până acum în care sunt văzute lansări cu sisteme MLRS au surprins atacuri împotriva unor depozite de muniții sau petrol, poduri și alte obiective ce țin de lanțul logistic și infrastructura folosită de armata de invazie trimisă de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.
În plus, noua înregistrare video a fost filmată din dronă în timp real, aproape toate celelalte apărute anterior surprinzând fie efectele bombardamentelor, fie lansarea de la sol a rachetelor folosite de aceste sisteme.
Nu este clar însă dacă în acest atac au fost folosite sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete M270 primite de Ucraina din partea Marii Britanii sau sisteme pe care forțele armate ale Kievului le aveau în dotare înainte de izbucnirea războiului.
Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.