Sari direct la conținut

​​VIDEO Cum s-a desfasurat traficul pe Pasajul Basarab in prima zi lucratoare: unde si de ce se formeaza blocaje, cum circula biciclistii si ce intersectii ar trebui reproiectate

Pasajul Basarab, proaspat inaugurat, a dat luni testul traficului intr-o zi lucratoare. A fost prima zi de vacanta pentru elevi si multi soferi inca nu au introdus pasajul in ruta lor zilnica. Chiar si asa, cine a mers dinspre Militari spre Piata Victoriei a dat peste o coada destul de mare la intersectia Nicolae Titulescu – Banu Manta. In plus, sute de masini au asteptat in blocajul de pe bulevardul Geniului de langa Cotroceni.

Pasajul Basarab prin ochii unui sofer – Cum s-a circulat pe Pasaj pe cele doua sensuri

Reporterii HotNews.ro au testat la primele ore ale diminetii circulatia pe pasajul proaspat inaugurat.

Am urcat dealul Cotroceniului pe Soseaua Cotroceni dupa care am facut la dreapta pe Soseaua Grozavesti care era aproape goala. Desi ne asteptam sa fie aglomeratie, pe pasaj trecea din cand in cand cate o masina. Era atat de liber incat am parcurs podul de la un cap la altul in mai putin de 5 minute (respectand viteza legala de 50 km/ora). Imediat ne-am dat seama insa ca tot orasul era liber. Copiii au luat vacanta de vineri, oamenii au inceput sa plece in concediu. In plus, multi soferi inca nu au aflat ca pot circula pe pod.

Chiar si asa, la coborare, pe Titulescu, era coada. Pana la iesirea pe Banu Manta am asteptat circa zece minute cu toate ca in intersectie era un politist care dirija circulatia dand prioritate celor care veneau de pe pod. Dupa care ne-am proptit in intersectia cu Titulescu unde coada se poate intinde pana la Pasajul Victoriei. Nici daca mergi spre Arcul de Triumf, lucrurile nu stau mai bine, Bulevardul Ion Mihalache varsandu-se in strada Turda, care in toate zilele lucratoare este blocata. Daca acum, cand circula cateva masini, se astepta atat de mult in aceasta zona, intrebarea este ce se va intampla cand pe pod vor circula toate cele 4.000 de masini pe ora (n.r. conform calculelor Primariei), care se vor propti in intersectiile mentionate mai sus. Din experienta Podului Grant, probabil coada va fi mai lunga decat pasajul.

In sens invers, dinspre Banu Manta spre Grozavesti, lucrurile stau ceva mai bine. Am parcurs distanta in 4 minute, iar la intersectia cu Iuliu Maniu, desi semaforul dureaza destul de mult (am asteptat circa 30 de secunde), am trecut destul de repede (la un singur verde). Atat Bulevardul Iuliu Maniu cat si Soseaua Grozavesti, sunt doua artere cu o capacitate de preluare a traficului mult mai mare decat cele doua artere din capatul nordic al Pasajului (Banu Manta si N. Titulescu).

Eugen Ionescu, inginer de trafic, spune ca era de asteptat sa apara probleme de genul acesta la capetele pasajului: „Trebuie reconfigurat ciclul de semaforizare de la Leu si reanalizata intersectia cu Titulescu si Banu Manta, schimbati timpii de semaforizare, geometria intersectiei. Iar in ceea ce priveste intrarea dinspre Leu, se face intr-un S destul de scurt. S-ar putea sa fie si aici probleme. Eu am spus asta in comisia de trafic, insa au spus ca nu pot face altfel pentru ca sunt niste retele, canale de vizitare, etc. Repet, capetele pasajului vor avea cele mai mari probleme daca nu se regandesc cele doua intersectii„.

Cum s-a desfasurat traficul pe arterele din jurul Pasajului Basarab. Vezi punctele sensibile

Reporterii HotNews.ro au urmarit traficul si de pe langa pasaj pe principalele artere la orele de varf ale diminetii si la pranz.

Unul dintre punctele sensibile in traficul bucurestean este intersectia de la „Piata Leu”, din dreptul Palatului Cotroceni. Daca pana nu demult in acea intersectie „intrau” trei mari drumuri (n.r. Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Geniului si Soseaua Cotroceni”, odata cu deschiderea Pasajului Basarab, soseaua Grozavesti, cea care incarca si descarca pasajul in capatul sau sudic, a devenit o importanta sursa de trafic suplimentar pentru intersectia mai sus pomenita.

Cu toate acestea, la ora 09:00, pe Soseaua Grozavesti, coada de masini nu era prea mare. O masina care ajungea la coada la semafor, trecea de intersectie cam la al doilea ciclu de „verde”. Pana la inaugurarea pasajului, semaforul de pe Soseaua Grozavesti avea un” timp de verde” de aproximativ 12 secunde. Luni dimineata, insa, timpul de verde era de 33 de secunde, iar masinile care veneau dinspre pasajul Basarab pe Soseaua Grozavesti nu apucau sa zaboveasca prea mult la coada. La un singur „verde” treceau aproximativ 35-40 de autovehicule.

Bulevardul Geniului – blocat de un semafor care tine verde 14 secunde

Cu totul alta este povestea pentru cei care ajungeau la intersectie pe Bulevardul Iuliu Maniu, dar mai ales pe Bulevardul Geniului. Daca pe Iuliu Maniu coada se intindea pana dincolo de intersectia de la Apaca, coada de pe bulevardul Geniului se intindea tocmai pana la Razoare pe o parte si pana la Academia Militara pe cealalta (n.r. pe Soseaua Panduri).

O cauza pentru aceasta coada este timpul de verde extrem de mic, doar 14 de secunde, care nu permitea decat unui numar aproximativ de maxim 20 de masini sa treaca de intersectie. Desi la fata locului era un echipaj al politiei rutiere care dirija traficul, nici acesta nu a putut ajuta prea mult soferii de pe bld. Geniului care au stat minute bune la coada.

Membrii echipajului de politie care dirija traficul in Piata Leu au declarat reporterilor HotNews.ro ca ar trebui schimbati timpii de verde si calculat diferenta in functie de momentul zilei, doar asa s-ar degreva traficul de pe Bld Iuliu Maniu si cel de pe Bld Geniului la orele diminetii.

Ar trebui marit verdele pentru Iuliu Maniu si pentru Geniului si micsorat pentru Soseaua Grozavesti si Calea Cotroceni. Asta in prima parte a zilei, cam pana la ora 15:00 asa. Dupa ora asta ar trebui inversat, sa nu se faca cozi in partile celelalte. Ar trebui mariti timpii de verde pentru Cotroceni si pentru Soseaua Grozavesti ca vine lumea de pe pasaj. Vom anunta si noi mai departe si sper ca se vor face modificari„, au precizat pentru reporterii HotNews.ro agentii de politie.

In partea cealalta de pasaj, cozi pe ambele sensuri ale bulevardului Nicolae Titulescu. Daca mai sus am povestit ca soferii care ajungeau de pe Pasaj pe Bulevardul Titulescu dadeau de o coada care se intindea pana sus pe pasaj, de coada la semafor au dat si soferii care veneau spre pasaj dinspre piata Victoriei pe bulevardul Nicolae Titulescu, la aceeasi intersectie cu Banu Manta. Coada se intindea (fragmentat, ce-i drept, din cauza semafoarelor de pe parcurs) pana in pasajul subteran de la Piata Victoriei.

La pranz: Cozi mai mici, cu o singura exceptie

Spre pranz, lucrurile s-au mai rezolvat. Coada de pe pasaj pana la intersectia cu Banu Manta devenind mult mai mica. O masina nu trebuia sa astepte mai mult de doua ori la semafor ca sa treaca de intersectie. La fel a fost si pentru firul de trafic ce venea pe N. Titulescu dinspre Piata Victoriei, coada micsorandu-se simtitor.

In partea cealalta de pasaj, la Piata Leu, la ora 12:00, pe Soseaua Grozavesti, cea pe care ajunge traficul de pe Pasajul Basarab, aproape nici nu mai exista coada la semafor.

Pe bulevardul Iuliu Maniu coada s-a micsorat si ea, in schimb pe bulevardul Geniului lucrurile au ramas nechimbate. O coada lunga pana la Razoare, pe 3 benzi de circulatie si cu un „timp de verde” la intersectia „Leu” tot de 14 secunde, la fel ca dimineata. Asta in timp ce pentru Soseaua Grozavesti, acolo unde practic nu exista coada, timpul de verde era de peste 30 de secunde. In plus, si echipajul de politie prezent dimineata nu mai era in intersectie pentru a dirija traficul.

Rampa care coboara de pe Pasaj pe Calea Giulesti – un punct de gatuire a traficului

Un alt punct sensibil este cel din dreptul rampei de coborare de pe pasajul Basarab pe Calea Giulesti. Soferii care vin pe sub pasaj dinspre Calea Plevnei intra pe Calea Giulesti pe doua benzi pe sens, insa de pe Pasajul Basarab coboara o rampa de descarcare direct pe banda intai. Astfel, soferii care vin de sub pasaj trebuie sa se incadreze toti pe banda a doua intr-o distanta de 20-30 de metri dupa intersectia de sub pod, iar acest lucru duce deja la unele momente de gatuire a traficului si ar putea provoca si incidente intre participantii la trafic.

Luni, traficul in acea zona nu a fost foarte aglomerat si lucrurile s-au desfasurat fara incidente majore, insa reporterii HotNews.ro au surprins si cateva momente in care unele masini, pentru a schimba banda, au „luat fata” autovehiculelor care circulau pe banda secunda si au gatuit circulatia pentru cateva momente, iar altele si-au continuat drumul de pe banda intai peste marcajul de trafic interzis.

Concluzii: Cum arata cifrele, care sunt posibilele cauze si ce s-ar putea face

Traficul pe Pasajul Basarab, in prima parte a zilei a fost unul mai redus decat s-a preconizat. Nu doar impresia masinilor putine pe care le-am vazut in trafic o spune asta, ci si datele de trafic de la Primarie.

Potrivit informatiilor oferite de Primaria Capitalei, in intervalul orar 06:00-12:00, pe Pasajul Basarab au trecut 22.005 masini. Dinspre Banu Manta si Nicolae Titulescu spre Piata Leu au traversat 7.730 de masini, in timp ce in sens invers au traversat aproape dublu, 14.275 de masini. In medie, cam 3.600 de masini pe ora.

Cifrele prezentate de Primarie vin sa explice si de ce s-a facut coada la intersectia Titulescu-Banu Manta. In acel sens s-ar fi deplasat un numar aproape dublu de masini fata de sens invers. Cu toate acestea, potrivit calculului de trafic realizat inaintea inaugurarii pasajului peste 4.000 de masini ar trebui sa traverseze pasajul pe ora, adica peste 24.000 in decurs de sase ore.

Pentru intervalul 6-12, interval destul de aglomerat dealtfel, au fost doar 22.000 de masini, fata de 24.000 cat ar fi calculul oficial si tot s-au produs cateva cozi.

Trebuie sa reamintim ca prima zi lucratoare in care Pasajul a fost testat de bucuresteni este si prima zi de vacanta pentru elevi. Deci un factor de aglomeratie in minus.

In plus, sezonul concediilor care a inceput de curand insemana si mai putini soferi in trafic. Desigur, nestiind exact cati sunt plecati si cand, putem doar sa speculam daca acest lucru afecteaza sau nu traficul rutier pe pasaj.

Mai merita precizat faptul ca nu toata lumea stie inca de pasaj si ca nu toata lumea si-a adaptat traseul zilnic luand in calcul pasajul. Astfel, ne putem astepta in perioada urmatoare ca volumul de trafic pe pasaj sa se mareasca simtitor.

De la inceput multe voci au spus despre Pasajul Basarab ca este un pasaj care nu duce nicaieri si care se infunda in intersectii. Cu toate acestea, Pasajul Basarab completeaza inelul principal de circulatie al Capitalei si, chiar si cu ambuteiajul de pe Titulescu sau Banu Manta, permite un acces mult mai rapid intre zona Piata Victoriei si cartierele Militari si Drumul Taberei.

In plus, despre orice pasaj urban se poate spune ca duce nicaieri daca nu este ajutat si de alte lucrari suplimentare de fluidizare si care sa asigure continuitatea traficului.

Ori in cazul de fata, vom putea vorbi de continuitate in traficul de pe Pasajul Basarab atunci cand se vor realiza si alte lucrari planificate ce vor prelua din trafic. Pasajul fara doar si poate scurteaza drumul pentru multi bucuresteni, dar mereu va duce ciculatia intr-o intersectie mai mult sau mai putin aglomerata.

Astfel, pentru o continuitate mai pronuntata a traficului care vine de pe Pasajul Basarab ar trebui sa vorbim de un pasaj la Piata Leu, de inca un pasaj la Razoare (n.r. ambele variante fiind in stadiul de proiect) si de strapungerea Ciurel-A1 (n.r. la care deja se lucreaza), artere in care se se varse o parte din traficul de pe Pasaj.

Ramane de vazut cum se va rezolva problema in capatul nordic al pasajului Basarab, acolo unde deja am vazut ca se formeaza cozi. Astfel, pentru a asigura fluiditate in trafic si in acest capat al pasajului vor trebui gasite solutii pentru a prelua din volumul de trafic ce se varsa in Banu Manta si Nicolae Titulescu.

P.S. Pasajul Basarab nu are nici pista de biciclisti si nici trotuar pentru pietoni. Nu exista niciun semn care sa interzica accesul biciclistilor, iar cei care vor sa traverseze pasajul pe bicicleta trebuie sa se foloseasca de banda intai de circulatie.

Spune-ne cum a fost calatoria ta in prima zi lucratoare pe Pasajul Basarab si unde ai intampinat blocaje? Trimite-ne pozele pe care le-ai facut folosind formularul de mai jos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro