Sari direct la conținut

VIDEO Dan Radu Rusanu, presedintele ASF: Consiliul ASF a decis marti deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari

HotNews.ro
Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu Soviani, Foto: Hotnews
Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu Soviani, Foto: Hotnews

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, a anuntat marti Dan Radu Rusanu, presedintele ASF. Administratorul special al Astra, numit de catre ASF, este KPMG Advisory. Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa. In cazul unui eveniment major (n.a cutremur) Astra Asigurari nu ar putea sa-si onoreze momentan obligatiile de plata, a spus Rusanu.

Intrebat despre veniturile uriase de la ASF, Rusanu, care in noiembrie si decembrie a castigat venituri brute de 72.094 euro, a spus: „In 2013 salariile conducerii ASF au fost reduse la jumatate fata de salariile conducerii fostei CSA, iar pentru 2014 vom propune colegilor din Consiliu si Comisiei Parlamentare reducerea cu inca 50% a salariilor astfel incat cel mai mare salariu din ASF sa ajunga la 7.000 de euro.

Citeste aici si:

Dan Radu Rusanu:

  • Astazi marti, 18 februarie, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari. In cazul unui eveniment major (n.a cutremur) Astra nu va putea face fata platilor.
  • Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia detinuta in ASF
  • In 2013 salariile conducerii ASF au fost reduse la jumatate fata de salariile conducerii CSA aferente anului 2012, iar pentru 2014 vom propune colegilor si Comisiei Parlamentare reducerea cu inca 50% a salariilor astfel incat cel mai mare salariu din ASF sa ajunga la 7.000 de euro.
  • Ce prime sunt in ASF? Exista o singura prima – prima de vacanta care pentru 2014 s-a desfiintat si stimulentul de sfarsit de an care de asemenea pentru 2014 s-a desfiintat. In bugetul de venituri si cheltuieli al ASF pentru 2014 nu mai apare finantarea primelor de vacante si nici a stimulentelor.
  • Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Astra au fost impuse mai multe masuri, printre care si „luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi”.
  • Ca o scurta paranteza, in ultimii trei ani Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnati timp de 3 ani de zile.
  • efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, tinand cont ca Astra Asigurari, cea mai mare firma de asigurari din Romania, a fost auditata de catre o firma de apartament.
  • DNA-ul se va sesiza numai in masura in care prezinta elemente infractionale. Deocamdata elementele sunt de natura economica si comerciala.
  • Despre problemele depistate la Astra Asigurari: In ultimii 5 ani de zile societatea nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control in anul 2012 care s-a terminat in 2013, iar controlul a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, masurile luate, iar singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat pe 9 luni de zile. Avea termen 31 decembrie 2013, astfel incat tot timpul anului 2013 ne-a fost foarte greu sa intervenim vis-a vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA.
  • Domnul Daniel Tudor (n.a fostul sef al CSA si ulterior vicepresedinte ASF) probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra. (…) Prin acel plan de masuri. Ce a constatat controlul acum in 2014, a constatat si in 2013.
  • Nu au fost constituite rezervele obligatorii, nu au fost constituite reasigurari la firma cu rating si nu au fost platite practic politele catre asigurati.
  • Intrebare: In momentul de fata isi poate onora Astra platile catre asigurati? Noul administrator special va fi obligat sa asigure toate platile fata de politele existente pana la expirarea lor. In cazul unui eveniment major Astra nu va putea face fata platilor. 
  • Intrebare: Cat timp va ramane Astra in administrare speciala? Pana la redresarea ei.
  • Administratorul special va decide daca este nevoie de capital pentru buna functionare si are dezlegare sa vanda imobile si active.
  • Astazi s-a anuntat bursa pentru starea operatiunilor Astra.
  • Intrebare: Cati clienti sunt la Astra? Circa 800.000 de asigurati pe RCA si 2.150.000 pe locuinte. In total circa 3 milioane de asigurati. Cand spun ca nu-si va putea onora obligatiile ma refer la asigurarile pe locuinte. Pe RCA nu sunt evenimente majore.
  • In privinta tranzactiei cu AXA Asigurari – decizia se va lua marti. AXA Asigurari este o alta societate care se cumpara de acelasi actionar. Nu se poate face deocamdata o comasare intre cele doua societati si fiecare va functiona independent. Va face obiectul unei alte sedinte de consiliu ASF.
  • Introducerea administratorului special presupune suspendarea automata din functie si pentru consiliul de supraveghere si pentru consiliul director al Astra Asigurari.

Comunicatul de presa al ASF:

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A.

In sedinta de marti, 18 februarie 2014, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a analizat raportul de control privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. In urma analizelor, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societate.

Raportul de control pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice.

In urma acestei evaluari a rezultat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. este redusa, problemele financiare ale societatii neantrenand risc sistemic in sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Administratorul special al companiei Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., numit de catre ASF, este KPMG Advisory, avand ca mandat redresarea financiara a societatii.

Din calculele Autoritatii de Supraveghere Financiara, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

ASF precizeaza ca toate politele de asigurare emise de catre Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare.

Societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina ASTRA. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. au fost impuse urmatoarele masuri:

  • inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
  • luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
  • interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
  • interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
  • luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;
  • inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
  • reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
  • efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.

Prin deciziile de astazi, ASF reconfirma industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu maxima responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.

Pentru a veni in sprijinul asiguratilor, ASF transmite ca in anul 2014 controalele pentru societatile de asigurare vor continua cu fermitate, in special in ceea ce priveste respectarea in termen a obligatiilor asumate de catre societatile de asigurare fata de asigurati in cazul contractelor obligatorii, respectiv politele RCA si a celor pentru locuinte.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d74ab7a890781495ac69be01bb72c665/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro