VIDEO Declarația lui Donald Trump care arată pe cine consideră vinovat în războiul din Ucraina
Donald Trump l-a acuzat joi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a contribuit la declanșarea războiului cu Rusia, un comentariu care sugerează, încă o dată, că cel mai probabil republicanul va schimba radical politica SUA față de Ucraina dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.
Fostul președinte republican l-a criticat frecvent pe Zelenski în campania electorală, numindu-l în mod repetat „cel mai mare vânzător de pe Pământ” pentru că a solicitat și a primit ajutor militar american în valoare de miliarde de dolari de la izbucnirea războiului în 2022.
De asemenea, Trump l-a criticat pe liderul ucrainean pentru că nu a făcut eforturi pentru pace cu Moscova și a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră ca fiind inacceptabilă.
Trump a mers și mai departe, joi, la PBD Podcast, găzduit de Patrick Bet-David. El a spus că Zelenski este vinovat nu doar pentru că nu a reușit să pună capăt războiului, ci și pentru că a contribuit la declanșarea acestuia, chiar dacă conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.
„Asta nu înseamnă că nu vreau să-l ajut pentru că mă simt foarte rău pentru acei oameni. Dar nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă acel război. Războiul este un învins”, a spus Trump.
Trump blames President Zelensky for Putin’s invasion of Ukraine: “He should never have let that war start."
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) October 17, 2024
What a despicable Traitor.
pic.twitter.com/lAz8rC7ltj
Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul victoriei” pentru a pune capăt războiului în timpul unei întâlniri la New York în septembrie, o întâlnire pe care ambii lideri au descris-o ca fiind cordială.
Cu toate acestea, comentariile publice ale lui Trump sugerează că ar putea încerca să reducă ajutorul pentru Ucraina dacă o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris, candidatul democrat, pe 5 noiembrie. El a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt conflictului înainte de a-și prelua mandatul în ianuarie, dar nu a spus cum.
Harris s-a angajat să continue să sprijine Ucraina și a descris o victorie pentru națiunea est-europeană ca un interes vital al securității naționale a SUA. Ea l-a mustrat deseori pe Trump pentru că nu vrea să-i înfrunte președintele rus Vladimir Putin.