Sari direct la conținut

VIDEO Declarația lui Donald Trump care arată pe cine consideră vinovat în războiul din Ucraina

HotNews.ro
VIDEO Declarația lui Donald Trump care arată pe cine consideră vinovat în războiul din Ucraina
Donald Trump. Foto: Profimedia

Donald Trump l-a acuzat joi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a contribuit la declanșarea războiului cu Rusia, un comentariu care sugerează, încă o dată, că cel mai probabil republicanul va schimba radical politica SUA față de Ucraina dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

Fostul președinte republican l-a criticat frecvent pe Zelenski în campania electorală, numindu-l în mod repetat „cel mai mare vânzător de pe Pământ” pentru că a solicitat și a primit ajutor militar american în valoare de miliarde de dolari de la izbucnirea războiului în 2022.

De asemenea, Trump l-a criticat pe liderul ucrainean pentru că nu a făcut eforturi pentru pace cu Moscova și a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră ca fiind inacceptabilă.

Trump a mers și mai departe, joi, la PBD Podcast, găzduit de Patrick Bet-David. El a spus că Zelenski este vinovat nu doar pentru că nu a reușit să pună capăt războiului, ci și pentru că a contribuit la declanșarea acestuia, chiar dacă conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să-l ajut pentru că mă simt foarte rău pentru acei oameni. Dar nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă acel război. Războiul este un învins”, a spus Trump.

Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul victoriei” pentru a pune capăt războiului în timpul unei întâlniri la New York în septembrie, o întâlnire pe care ambii lideri au descris-o ca fiind cordială.

Cu toate acestea, comentariile publice ale lui Trump sugerează că ar putea încerca să reducă ajutorul pentru Ucraina dacă o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris, candidatul democrat, pe 5 noiembrie. El a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt conflictului înainte de a-și prelua mandatul în ianuarie, dar nu a spus cum.

Harris s-a angajat să continue să sprijine Ucraina și a descris o victorie pentru națiunea est-europeană ca un interes vital al securității naționale a SUA. Ea l-a mustrat deseori pe Trump pentru că nu vrea să-i înfrunte președintele rus Vladimir Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro