Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Adrian Gabriel Marinescu: Probabil ca in cateva luni bolnavii de hepatita C vor avea posibilitatea de a face tripla terapie prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Smile Media
Dr. Adrian Marinescu, Foto: Hotnews
Dr. Adrian Marinescu, Foto: Hotnews

Hepatita C este vindecabila. Spre deosebire de alte infectii virale, precum HIV sau hepatita B, pentru hepatita C exista tratamente inovatoare disponibile in alte tarti din Europa dar care nu sunt compensate inca in Romania si care ajuta la eliminarea virusului din organism. Dr. Adrian Gabriel Marinescu, medic specialist boli infectioase la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, a discutat online despre tratamentul cu tripla terapie ca unica sansa de vindecare pentru bolnavii de Hepatita C care nu au raspuns la tratamentul standard.

Fragmente din interviul video:

  • Raspunsul la tripla terapie depinde de fiecare pacient in parte. Conteaza foarte mult daca un pacient a facut tratament cu dubla terapie si a raspuns in prima faza, iar la un anumit interval de timp a avut o cadere. In acest caz, sansele de vindecare cu tripla terapie sunt mari, putand sa mearga pana la dublu fata de terapia dublu standard si anume pana la 70-80%.
  • Pentru pacientii care au fost non-responderi, adica acei pacienti care nu au raspuns nici in prima faza la terapia standard sansele sunt categoric mai mici, undeva in jur de 30%.
  • Tripla terapie nu este inca inclusa in lista medicamentelor compensate, insa este aprobata in Romania. Probabil ca in scurt timp – in cateva luni – o sa existe posibilitatea de a face tripla terapie prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si in Romania, dar fiecare pacient in parte va avea o solutie.
  • Candidatii cei mai buni pentru tripla terapie vor fi cei care au avut recadere, dar cred ca si pentru ceilalti pacienti va exista o varianta, iar tripla terapie va putea fi utilizata
  • De curand s-a lansat un prim document important pentru hepatita C – „Carta Alba a Hepatitei C”, care cuprinde toate informatiile adunate pana la acest moment, legate de hepatita C.

Urmariti integral materialul video:

Dr. Adrian Gabriel Marinescu, doctorant in Hepatologie in Kiel, Germania, este medic specialist boli infectioase la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals. Pe parcursul carierei sale a fost implicat in mai multe studii clinice de cercetare cu pacienti afectati de Hepatita cronica cu virus hepatitic C. In ultimii ani s-a specializat in efectuarea elastografiei hepatice – o metoda noninvaziva care stabileste cu precizie fibroza hepatica si care inlocuieste biopsia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro