Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Cristian Oana: Pana nu vom depasi handicapul cultural printr-o discutie sincera la nivelul societatii despre sexualitate, nu vom reusi sa generalizam aplicarea vaccinului anti-HPV

Smile Media
Dr. Cristian Oana, Foto: Hotnews
Dr. Cristian Oana, Foto: Hotnews

6 femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin, de patru ori mai mult decat in Europa. Virusul HPV reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin si a condiloamelor genitale. Dr. Cristian Sever Oana, Medic Primar, Medicina de Familie si membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei, a discutat online, miercuri de la ora 14.30, despre importanta vaccinarii anti-HPV si despre reluarea programului de vaccinare anti-HPV, la cerere.

Fragmente din interviul video:

  • Parintii fetitelor care au intre 11 si 14 ani se pot adresa medicului de familie in momentul in care se hotarasc sa-si vaccineze copilul anti-HPV, medicul de familie centralizeaza toate datele trimestrial, dupa care face o comanda de vaccin la Directia de Sanatate Publica din judetul in care lucreaza, care livreaza aceste vaccinuri pe care el ulterior le administreaza copiilor pentru care parintii au optat sa faca vaccinul
  • Deocamdata vaccinarea anti-HPV este gratuita pentru fetitele din grupa de varsta 11-14 ani, cei care au depasit varsta isi pot face vaccinul cumparandu-l.
  • Problema este ca vaccinul, de fapt, este foarte bine cunoscut de clasele instruite si bogate din Romania. Eu, ca medic, am cunoscut vaccinul acum 6 ani de la parinti care calatorisera in Occident si mi-au adus vaccinul sa mi-l arate si sa ma intrebe daca il pot face fetitelor lor. Dupa ce m-am documentat, mi-am dat seama ca este pacat ca un copil, care nu a avut norocul sa se nasca intr-o familie instruita si bogata, sa nu beneficieze de acest lucru. Am considerat ca e necesar sa militez pentru extinderea vaccinarii la toata cohorta de fetite, mai ales ca in tarile civilizate se face gratuit.
  • Problema este ca noi in Romania nu am avut o discutie serioasa la nivel de societate privind sexualitatea. Trebuie sa recunoastem ca orice discutie despre HPV este de fapt o discutie mascata despre controlul sexualitatii si noi inca avem o proasta traditie privind controlul sexualitatii. Pana nu depasim acest handicap cultural printr-o discutie sincera la nivelul societatii nu vom reusi sa generalizam aplicarea acestui vaccin
  • Mai este si un grad de ipocrizie sau cine plateste oalele sparte. Daca un parinte refuza sa isi vaccineze copilul impotriva gripei sau a poliomielitei si copilul face boala respectiva, parintele trebuie sa cheltuiasca o multime de bani, timp, energie ca sa trateze copilul, asta daca se poate vindeca sau nu moare, iar in acest caz parintele va fi blamat de societate. In schimb, cand boala pe care o face fetita care nu se vaccineaza impotriva HPV apare la 20-30 de ani de la infectare, parintele deja nu se mai simte responsabil. In situatia in care nu esti tras la raspundere imediat de consecintele faptului tau inclini sa devii foarte dubitativ, sa incepi sa ai principii si sa le manifesti, ceea ce nu e deloc corect fata de acesti copii.
  • Declinul vaccinarii este in intreaga lume. Datorita faptului ca noi vaccinam copii de aproape 3 generatii sistematic, incepand cu vaccinul antituberculos, antipoliomielitic s.a.m.d, nu mai vedem aceste cazuri. Sigur ca atunci oamenii isi spun intrebarea de ce sa se vaccineze daca nu sunt boli, insa motivul pentru care nu sunt boli este vaccinarea a 3 generatii la rand cu rigurozitate. Daca scadem aceasta rigurozitate, vor incepe sa apara aceste cazuri si aceste esecuri.
  • Daca reusim vaccinarea in randul fetitelor, ar fi foarte bine sa putem vaccina si baietii, pentru ca intr-adevar baietii sunt cei care transmit de la o fata la alta virusul. Ei sunt purtatori de virus, in cel mai rau caz ei fac verugi genitale si foarte rar fac cancer penian sau rectal. Este normal sa vindecam baietii ca sa protejam fetele.

Urmariti integral materialul video:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro