Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Radu Bogdan Mateescu: Pacientii care au avut o recadere la terapia standard pentru hepatita C sunt canditatii ideali la tripla terapie

Smile Media
Dr. Radu Bogdan Mateescu, Foto: Hotnews
Dr. Radu Bogdan Mateescu, Foto: Hotnews

In Romania, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C. Spre deosibire de alte infectii virale cu impact social, precum HIV sau hepatita B, pentru hepatita C exista tratamente care ajuta la eliminarea virusului din organism si vindecarea pacientilor. Rata de succes variaza foarte mult in functie de genotipul virusului, viremie, varsta si schema de tratament aleasa. Dr. Radu Bogdan Mateescu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online despre accesul bolnavilor de hepatita C la noile terapii. UPDATE: Dr. Radu Bogdan Mateescu a raspuns la toate intrebarile primite.

Fragmente din interviul video:

  • Pacientii care au avut o recadere la terapia standard sunt canditatii ideali la tripla terapie
  • Tripla terapie este disponibila si la noi in tara, exista pe piata si se poate face
  • Tripla terapie inseamna ca la terapie standard de pana acum, adica interferon pegilat si ribavirina, se adauga un nou medicament, cu actiune directa antivirala
  • Adaugarea unui astfel de medicament creste foarte mult rata de raspuns a pacientilor care au raspuns initial pe durata tratamentului la dupla terapie si au recazut 6 luni mai tarziu. Practic, dubleaza aceasta rata de raspuns.
  • Pentru cei care nu au raspuns in timpul dublei terapii, inseamna ca atunci cand le dam tripla terapie, le dam doua medicamente ineficiente – interferonul si ribavirina – si un al treilea, acest antiviral direct, care va trebui sa duca pe umerii lui singur greul luptei impotriva virusului, iar virusul C este un virus care se adapteaza foarte repede daca ii dai un singur medicament. La fel ca bacteriile, va gasi o cale sa devina rezistent la noul medicament, iar tripla terapie la non-responderi nu este grozava
  • Casa Nationala de Asigurari de Sanatate suporta integral tratamentul pacientilor cu dubla terapie. Rezultatele obtinute sunt foarte bune. In urma cu cativa ani existau niste liste de asteptare interminabile, astazi dureaza la cateva saptamani (3-4) pana la cateva luni aprobarea de tratament.
  • Tripla terapie inseamna o incarcatura financiara importanta, de aceea se analizeaza posibilitatea ca aceasta tripla terapie sa fie suportata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, insa ramane de vazut cat si cum.
  • Probabil ca medicamentele vor fi date gratuit, dar ramane de vazut cat va suporta Casa de asigurari, cat vor plati companiile farmaceutice implicate – este o chestiune economica si are loc o negociere in acest sens.
  • Pacientii vor avea tripla terapie, aceia la care tripla terapie va avea sansele cele mai bune sa fie cea mai efiecienta.

Urmariti integral materialul video:

Dr. Radu Bogdan Mateescu, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”din Bucuresti, este seful sectiei de Gastroenterologie din cadrul spitalului Colentina din Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro