Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Răzvan Melinte, chirurg ortoped la MedLife Humanitas: „Când decid asupra unei abordări chirurgicale, mă gândesc dacă mi-aș face mie operația respectivă”

Smile Media
Dr. Răzvan Melinte, Foto: MedLife
Dr. Răzvan Melinte, Foto: MedLife

„Ce-ar însemna pentru un chirurg să aibă o fractură de antebraț și să nu mai poată opera?“ La asta se gândește dr. Răzvan Melinte, medic primar ortopedie-traumatologie la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj atunci când se hotărăște asupra unui anumit tratament chirurgical pentru pacienții săi. Asta pentru că medicul consideră că înainte de toate, „este foarte important să fii, psihologic, alături de pacient“.

Dr. Răzvan Melinte a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină din Târgu Mureș, a obținut burse în Franța, Germania, Austria și Marea Britanie, iar din 2017, deține o diplomă în Medicină Sportivă de la FIFA. De altfel, o bună parte dintre pacienții săi sunt sportivi de performanță. „O responsabilitate foarte mare“, pe de-o parte pentru că așteptările privind rezultatele rapide postoperatorii sunt foarte mari, iar pe de altă parte pentru că majoritatea sportivilor au o percepție senzorială mult peste cea a unui pacient obișnuit. „De exemplu, o handbalistă are de opt-nouă ori mai mulți receptori la nivelul umărului decât o persoană care nu practică handbal de performanță“, precizează dr. Melinte.

„Cel mai bun chirurg este cel în care ai cea mai mare încredere“

Atunci când un pacient alege cel mai bun chirurg pentru problema ortopedică de care suferă, acesta trebuie să știe, realist, că nu există niciun chirurg cu rată de succes de 100% și nicio intervenție chirurgicală care să funcționeze în 100% din cazuri. „Și chirurgii unanim recunoscuți ca fiind în top au un anumit procent de eșec. Orice fel de intervenție chirurgicală are un procent de rezultate nefavorabile sau mai puțin favorabile, care variază între 0,5% și 1%“, explică dr. Melinte.

În același timp, chirurgul subliniază că la ora actuală, în spitalele private din România, există un grup de profesioniști care pot să rezolve orice fel de patologie osteoarticulară traumatologică la același nivel la care se rezolvă în Europa Occidentală. Iar în unele cazuri, rata de complicații este mult sub spitale celebre din străinătate.

Cu toate acestea, dr. Melinte spune că pentru fiecare pacient în parte, „cel mai bun chirurg este cel în care are cea mai mare încredere“. Iar el câștigă încrederea pacienților săi prin căldura cu care reacționează chiar și atunci când aceștia vin „cu lecțiile făcute“ de dr. Google, prin răbdarea cu care le explică de câte ori e nevoie de ce consideră că o anumită abordare chirurgicală este cea mai potrivită și prin empatia de care dă dovadă atunci când se pune în locul pacienților săi. În plus, „motorul încrederii pe care pacienții o au în chirurgul care îi operează este generat de rezultatele favorabile ale colegilor lor care au fost operați de același chirurg“, este de părere medicul.

„Un medic bun înțelege fricile și anxietățile pacientului“

Empatia, dublată de capacitatea de a fi obiectiv și față de pacient, și față de alegerea conduitei terapeutice, reprezintă calitatea esențială a unui medic bun, în viziunea chirurgului Răzvan Melinte.

„Pe un om care nu mai poate să-și facă meseria sau care nu are o calitate bună a vieții trebuie să-l înțelegi, să înțelegi ce ar însemna pentru tine această patologie. În același timp, trebuie să-i înțelegi fricile și anxietățile. O boală este o traumă majoră fizică, dar și psihologică, o operație este o altă traumă. Este foarte important, psihologic, să fii alături de pacientul tău.“

În același timp, este esențial ca medicul să fie ambițios, „puțin workoholic“, într-un proces cursiv de pregătire la cel mai bun nivel posibil, dar și ușor critic atunci când vine vorba de promovarea excesivă unor tehnici chirurgicale sau materiale noi.

În unele situații, este dificil să decizi cât anume să intervii în cadrul unei operații. „Eu mă ghidez după două principii. În primul rând, întotdeauna mă gândesc dacă mi-aș face sau nu mi-aș face mie operația respectivă. În al doilea rând, încerc să filtrez promovarea excesivă a unor tehnici sau a unor materiale noi, prin prisma unor studii de lungă sau de medie durată“, subliniază dr. Melinte. Pregătirea în Anglia, unde a stat o perioadă mai lungă, de cinci-șase luni, l-a determinat pe medic să se uite mult mai critic la anumite procedee noi.

În plus, este foarte important ca un medic bun să aibă alături o echipă cu ajutorul căreia să intervină asupra problemelor care pot afecta succesul intervenției chirurgicale. „La Spitalul MedLife Humanitas beneficiem de o echipă de anesteziști deosebit de competentă, întotdeauna alături de noi, și încercăm să aplicăm tehnici moderne de control al durerii. În același timp, cred că este foarte important să ai și postoperator o colaborare, o discuție cu pacientul, o îngrijire bună, un nursing de calitate, ceea ce diminuează mult anxietatea postoperatorie a pacientului. Anxietatea și durerea se potențează reciproc. Dacă reușim să intervenim și în această zonă, avem pacienți fericiți după operație.“

În orice caz, reușita medicală nu depinde doar de chirurg și de echipa medicală, ci de o echipă mai complexă, din care face parte și pacientul. „Întotdeauna mi-a plăcut să am o relație cât mai apropiată cu pacienții, considerând că o bună comunicare și o relație apropiată între medic și pacient duce la îmbunătățirea rezultatelor postoperatorii“, încheie dr. Răzvan Melinte.

***

Articolul face parte din campania „Știi un medic bun” un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.

Articol susținut de MedLife

ARHIVĂ COMENTARII