Sari direct la conținut

VIDEO Eclipsa de Soare: NASA a transmis evenimentul

HotNews.ro
Eclipsă totală de soare , Foto: - / Caters News / Profimedia
Eclipsă totală de soare , Foto: - / Caters News / Profimedia

Eclipsa totală de soare care are loc astăzi, 8 aprilie 2024, este un eveniment astronomic important, ​soarele urmând a fi acoperit în totalitate și patru minute în unele locuri din America de Nord. Eclipsa de Soare este, din mai multe motive, un eveniment special. Zeci de milioane de oameni o vor vedea LIVE și multe orășele din SUA vor avea pentru prima oară în istoria lor mii de turiști.

Cum poți vedea eclipsa de soare, chiar dacă nu ești în America? De ce este așa de specială?

La ce oră începe eclipsa de soare

NASA a deschis un LIVE la ora 20.00 și îl va ține activ timp de trei ore, difuzând imagini din multe locuri cu cer senin, la interiorul benzii de totalitate, adică „fâșia” din interiorul căreia Soarele va fi acoperit total timp de câteva minute.

Eclipsa totală de soare va fi vizibilă pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 21.07, (ora României), într-un oraș numit Mazatlan, din regiunea Sinaloa, faimoasă pentru cartelurile de droguri și pentru filmele de pe Netflix. Ora locală în Mazatlan în momentul de maxim va fi 11.07 și faza de totalitate va dura 4 minute și 20 secunde.

Traiectoria eclipsei de soare din 8 aprilie va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei, în regiunea Newfoundland. Acolo, faza de totalitate va începe la ora României 22.43 (ora locală 17.13) și va dura 2 minute și 53 de secunde.

În 2017 a fost ultima eclipsă de Soare vizibilă din multe zone în America, iar după cea de luni, următoarea va fi abia în 2044.

Cât va dura faza de totalitate în câteva locuri importante de pe „traseul” eclipsei de soare:

Soarele va fi acoperit pentru mai mult timp: la eclipsa din 2017 acoperirea maximă a fost de 2 minute și 40 secunde, iar la cea din 8 aprilie 2024 maximul va fi de 4 minute și 28 de secunde. În Dallas vor fi 3 minute și 51 de secunde de întuneric, în Indianapolis, cu două secunde mai puțin, iar la Niagara Falls, trei minute și jumătate.

  • Mazatlán, Sinaloa, Mexic, 4 minute și 20 secunde
  • Kerrville, Texas, U.S, 4 minute și 25 de secunde
  • Dallas, Texas, U.S, 3 minute și 52 secunde
  • Indianapolis, Indiana, U.S, 3 minute și 51 de secunde
  • Cleveland, Ohio, U.S, 3 minute și 50 de secunde
  • Niagara Falls, Ontario, Canada, 3 minute și 31 secunde
  • Montreal, Quebec, Canada, 1 minut și 57 secunde
  • Catalina, Newfoundland, Canada, 2 minute și 53 secunde

Care este traseul eclipsei

Patru minute chiar sunt multe pentru o eclipsă totală de Soare. Spre exemplu, la o eclipsă care a fost vizibilă în unele zone din Australia anul trecut, perioada de totalitate a fost de 62 de secunde.

Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este eclipsa cu cea mai lungă perioadă de totalitate din 2016 până în prezent, iar una mai lungă va putea fi vizibilă în 2027 (din sudul Spaniei și din Maghreb).

Banda de totalitate a eclipsei din 2024 (sursa – NASA)

Banda de totalitate pornește din Mexic (zona Mazatlan), traversează SUA și ajunge și în Canada (finalul este în regiunea Newfoundland). La eclipsa de acum șapte ani numărul celor care locuiau în interiorul benzii de totalitate era de 12 milioane de oameni. La eclipsa de acum, este vorba despre 32 de milioane de locuitori ai SUA.

Sunt organizate și festivaluri și concerte în ziua eclipsei. Nu au lipsit nici teoriile conspirației care susțin că eclipsa va aduce dezastre, cum ar fi o prăbușire a rețelelor de comunicații sau pene uriașe de curent.

Se așteaptă să fie blocaje mari de trafic, companiile aeriene au introdus curse speciale către orașele unde eclipsa se va vedea cel mai bine și sunt o mulțime de localități care așteaptă zeci de mii de turiști pe 8 aprilie.

Eclipsa de soare din 8 aprilie 2024 va fi singura eclipsă totală din secolul al XXI-lea care va fi vizibilă în toate cele trei țări nord-americane, Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada. (Surse: AFP, space.com, USA Today)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro