Sari direct la conținut

VIDEO Efectele secetei: Cresc importurile de gaze, scad cantitatile din depozite, iar energia electrica s-ar putea scumpi

HotNews.ro

Reducerea productiei de energie electrica realizata de Hidroelectrica determina cresterea ponderii importurilor de gaze naturale. LLa unele centrale electrice suntem cu stocurile de carbune sub prevederile din programului stabilit pentru de iarna. Putem compensa productia de energie electrica ce nu mai este data de unitatile hidro prin alte unitati, care functioneaza pe gaze naturale”, a declarat Alexandru Sandulescu, director general in Ministerul Economiei, cu ocazia unei conferinte „Focus Energetic”.Potrivit datelor de la institutul de statistica, productia de energie hidro s-a redus cu 18% in primele zece luni ale anului.

Sandulescu a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a fost nevoita sa modifice cosul la gazele naturale. Astfel, pentru luna decembrie, ANRE a estimat o pondere de 46% a gazelor importate in totalul consumului.

Insa, cresterea ponderii importurilor nu este pe placul furnizorilor de pe piata avand in vedere ca pretul la gazele rusesti este de circa 500 dolari/mia de metri cubi, in timp ce pentru productia interna, pretul este de 160 dolari/mia de metri cubi.

Directorul executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), Silvia Vlasceanu, a afirmat ca pentru furnizori cresterea importurilor inseamna costuri mai mari, iar acestea nu sunt pe deplin recunoscute de ANRE in preturile de pe piata reglementata. Vlasceanu nu exclude posibilitatea ca furnizarii sa nu mai poata importa gaze in aceste conditii.

„Operatorii de gaze nu vor sa reprete greselile din anii trecuti. Anul trecut, au ascultat de Ministerul Economiei, au adus gaze de import, trebuia sa li se recunoasca costurile si nu le-au recuperat nici acum. Inca o iarna sa faca la fel este riscant. Chiar daca li se pare incredibil, vor ajunge la faliment”, a afirmat Vlasceanu.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor, considera ca energia electrica s-ar putea scumpi cu 4,5-6% din cauza reducerii productiei de energie hidro si utilizarii in loc a gazelor naturale.

„Operatorii au probleme foarte mari in a asigura necesarul in consumul zilnic ca urmare a secetei din a doua parte a anului, care a obligat transferul din zona hidro in zona hidrocarburilor. Exista o vulnerabilitate si aspura preturilor”, a mai spus Iancu.

In plus, in depozite, cantitatile de carbune sunt cu 50% sub limita de rezerve. Nici depozitele de gaze nu stau mai bine. Deja s-a utilizat 28% din depozite, in conditiile in care extractia acestor gaze a inceput in octombrie, a declarat Bogdan Jipa, director in cadrul sucursalei de depozitare Romgaz. „Acum se scot zilnic 24 de milioane de metri cubi pe zi”, a mai spus Jipa.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/0a2044a974d8923335ef9e5914aecdb3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro