Sari direct la conținut

​​VIDEO / FOTO REPORTAJ Pe urmele metroului din Drumul Taberei. Cum arata azi tunelele si statiile de pe Magistrala 5 si cum a fost ridicata din subteran freza "Varvara"

In septembrie 2013, primul utilaj de forat, TBM-ul (Tunnel Boring Machine) botezat „Varvara” isi incepea misiunea de a sapa primul tunel al Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei. Marti, pe 3 februarie, Varvara a inceput sa fie demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. Peste cateva saptamani va fi remontata la Academia Militara si apoi va fi relansata spre viitoarea statie Eroilor 2, pe ultimul tronson de tunel din proiect. HotNews.ro a coborat in tunele proaspat terminate de TBM-urile „Varvara” si „Filofteia”, a filmat in statiile ce inca se construiesc si a realizat un videoreportaj cu lucrarile de pe Magistrala 5.

VIDEOREPORTAJ:

Video realizat cu echipament Nikon

Tunelurile finalizate de la Academia Militara si pana la Raul Doamnei. 6 din 9 statii sunt aproape gata la nivel de structura

Acum, la inceputul lunii februarie, Varvara a fost demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. In total, Varvara a forat numai putin de 2.820 de metri liniari si a lasat in urma ei aproape 1.880 de inele de beton.

„Acum un an si doua luni am inceput tunelurile si deja suntem in procedura de scoaterea utilajelor de la Raul Doamnei, transbordarea si transportul la suprafata, deci de la Raul Doamnei la Academia Militara, reasamblarea si demararea lucrarilor de tunel catre statia Eroilor 2”, a explicat pentru HotNews.ro inginerul Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia din partea constructorilor Astaldi siFCC Construcción.

Tunelul dinspre Favorit spre Orizont:

Statia Brancusi:

Tunelul dinspre Brancusi spre Raul Doamnei:

Statia Brancusi:

Primul TBM – „Varvara” – a inceput sa fie scos din subteran. Va fi dus din nou la Academia Militara

„Deja TBMS 743 Varvara este demontat secvential, se lucreaza la fragmentarea scutului. Procedura in sine, efectiv, demontarea, transbordarea, deci ridicarea pe verticala, pozitionarea pe trailere si transportul la Academia Militara dureaza cam o saptamana de fiecare utilaj”, mai spune inginerul.

Dupa Varvara va fi scos din subteran si TBM-ul denumit Filofteia, iar cele doua utilaje vor fi aduse in urmatoarele saptamani inapoi la statia Academia Militara, loc de unde vor porni din nou in misiune, dar in directia opusa, spre statia Eroilor 2.

TBM-ul Varvara, inainte sa fie ridicata din Punctul de Scoatere Scut de la Raul Doamnei:

Freza TBM-ului Varvara in timp ce era ridicata din subteran:

Avansul mediu pe zi – 15 metri liniari / 24 de ore. Recordul: 45 de metri liniari sau 30 de inele montate

„Viteza media a fost cam in jur de 13-15 metri liniari de tunel in 24 de ore. Frecvent au fost depasiri de 30 de metri liniari de tunel in 24 de ore, iar recordul la clasa aceasta de utilaj, tipul asta de masina, tipul asta de teren, a fost de 45 de metri liniari de tunel in 24 de ore, adica montat 30 de inele intr-o zi”, a detaliat reprezentantul constructorilor.

In ceea ce priveste statiile, din cele 9 aflate pe lotul 1.1, „6 sunt finalizate structurile peste 95%. Mai avem de executat scarile fixe, zona de peron”, explica inginerul.

„Se lucreaza la peron si la Favorit, si la statia Orizont, si la Romancierilor si la Drumul Taberei 34. Peronul nu e o lucrare ca volum spectaculos. Fata de peron mai sunt de executat scarile fixe si acecsele care asta reprezinta foarte putin din stadiul fizic”, mai spune reprezentantul constructorilor.

Peretii peronului aflat in constructie in statia Favorit:

Statia Parc Drumul Taberei nu a fost gata la timp. TBM-urile au trecut cu tunelul prin ea, iar inelele montate vor fi scoase cand va fi realizata executia structurii

Ultimele 3 statii care raman de finalizat sunt cele de la Eroilor, Raul Doamnei si Parc Drumul Taberei.

Daca primele doua sunt punctele de capat ale tronsonul aflat in constructie, statia Parc Drumul Taberei se afla in mijlocul lotului si a ajuns sa fie realizata cu intarziere din cauza unor probleme cu magistralele de apa care treceau prin zona Moghioros. Acolo, constructorul a trecut cu utilajele care foreaza si monteaza inelele de tunel prin locul unde trebuie sa fie statia, urmand ca dupa sapaturile si lucrarile la structura statiei, inelele deja amplasate prin incinta viitoarei statii sa fie demontate si scoase.

„Statia Parc Drumul Taberei e si ea in lucru, e 50% executata. La Raul Doamnei se lucreaza in forta, pe partea, tota asa, structura statiei este mai simpla”, sustine Mihai Divlan, inginerul responsabil tehnic cu executia pe lotul 1.1.

Structura statiei Raul Doamnei e in constructie:

Directia: Eroilor

In timp ce lucrul va continua la statiile din cartierul Drumul Taberei, cele doua utilaje de forat vor fi remontate la statia Academia Militara, punctul de lansare, si vor fi indreptate spre Eroilor si punctul de scoatere al scutului de langa Opera.

„Sectiunea de traseu pe Academia Militara – Eroilor, ca viteza de lucru, ar putea fi gata cam pana la sfarsitul anului, cam asa”, explica inginerul responsabil cu executia.

„Plecam de la Academie, intram in statia Eroilor 2, subtraversam statia existenta Eroilor 1 cu tunel, subtraversam cu tunel cuva inchisa menajera a raului Dambovita, deasupra careia este cuva deschisa, ceea ce vedeti, luciul de apa. Ajungem la Punctul de Scoatere Scut in parc la Opera. De acolo sunt extrase TBM-urile si aduse in Eroilor 2 si facut legatura cu Magistrala 1 tot cu tunel. Legatura se face prin laterala catre Izvor”, a detaliat pentru HotNews.ro reprezentantul constructorilor.

Pana cand vor ajunge cele doua TBM-uri la Eroilor, constructorii spera sa aiba deja gata structura noi statii Eroilor 2.

„La Eroilor se lucraza practic la incinta de pereti mulati. Acolo este o zona deosebita, in lunca Dambovitei, presiuni foarte mari ale apei. Avem fisa peretelui incastrata la 36-37 de metri adancime in argila de fund a raului Dambovita. Grosimea peretelui 1,20. Se lucreaza de luni pana duminica, non stop. Un panou cam de 5 metri lungime pe 37 de metri adancime ingloibeaza cam 240-260 de metri cubi de beton armat. Sunt in executie in total cam 120 de panouri”, potrivit inginerului Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia din partea constructorilor Astaldi si FCC Construcción.

TBM-ul Filofteia asteapta sa fie si el scos de la Raul Doamnei:

Coada demontata partial al TBM-ului Filofteia, vazuta din tunelul dinspre statia Brancusi:

Magistrala M5 – Inceputa in 2011, lasata fara bani de primele guvernari Ponta si apoi reluata pe bani europeni

Executia metroului din Drumul Taberei pana la Eroilor a inceput in 2011 cand s-a semnat primul contract cu Asocierea ASTALDI (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (Romania) pentru Lotul 1.1 – 6,1 km, 9 statii de metrou: Raul Doamnei, Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor 2.

Al doilea contract cu Max Boegl a fost semnat in aprilie 2011 pentru Lotul 1.2 – galeria de 1 km, statia si depoul Valea Ialomitei.

In total, contractele de executie si consultanta semnate pana in prezent ajung la circa 275 milioane de euro. Dupa semnarea contractului, lucrarile au inceput si, cu un ritm bun de lucru, se aflau in grafic.

In 2012 si inceput de 2013, guvernarile Ponta au taiat masiv din alocarile bugetare pentru proiect, iar lucrarile au fost sistate. In schimb, premierul Ponta alaturi de ministrul Transporturilor de atunci, Relu Fenechiu, au iesit public de mai multe ori spunand ca investitia este prea scumpa, ca „ne costa” 1,2 miliarde de euro, „cat autostrada Comarnic-Brasov”.

Intr-un articol amplu, HotNews.ro a demonstrat ca informatia este falsa si ca, de fapt, singurele contracte semnate la acel moment ajungeau la „doar” 275 de milioane de euro. Singura problema era ca guvernul roman a taiat succesiv finantarea si, astfel, proiectul s-a blocat.

In cele din urma, solutia a venit de la Uniunea Europeana care, in aprilie 2013, a acceptat proiectul Magistralei 5 de metrou pentru finantare nerambursabila din fondurile POS-T.

De la acel moment, lucrarile la Magistrala 5 au fost reluate si constructorii au reusit sa mai recupereze din timpul pierdut. Astfel, in septembrie 2013 primul TBM intra deja „in paine” si incepea forarea tunelului spre statiile din Drumul Taberei.

Termenul de finalizare: 2015 pentru structura, 2016 pentru intreg proiectul / Metrorex va trebui sa contracteze noi servicii pentru montarea echipamentelor, caii de rulare si finisajul statiilor

Acum, cu toate intarzierile acumulate in 2012 si 2013, planurile autoritatilor de la transport este sa finalizeze lucrarile pana la finele anului 2016.

Actualele contracte pentru executia structurilor la tunele si statii ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul acestui an, astfel incat in anul ce urmeaza atentia sa se concentreze pe montarea caii de rulare, a echipamentelor necesare, precum si finisarea statiilor.

In plus, Metrorex trebuie sa mai achizitioneze si material rulant, adica noi trenuri care sa intre in reteaua Bucuresteana.

Traseul Magistralei M5: Drumul Taberei – Eroilor2:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro