Sari direct la conținut

​VIDEO-FOTOGALERIE Luminile de sarbatoare din Bucuresti vor fi aprinse vineri seara, la ora 18.00. Vezi cum s-a pregatit si Viena pentru Craciun

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

¬ Luminile de sarbatoare din Bucuresti vor fi aprinse vineri seara, la ora 18.00, de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, de pe esplanada cu statui din Piata Universitatii. Anul acesta, Bucurestiul este impodobit de 3 milioane de beculete ce se intind pe un traseu de 23 km. Tot vineri seara se deschide si targul de Craciun din Piata Universitatii, „Bucharest Christmas Market”. La Viena startul sarbatorilor de iarna s-a dat pe 28 noiembrie. Strazile orasului sunt impodobite cu 2,3 milioane de luminite de Craciun ce se intind pe un traseu de 18 km.

Arterele din Bucuresti care vor fi decorate cu luminite sunt: Bulevardul Magheru, Bd. Balcescu, Bd. I.C Bratianu, Bd. Unirii, Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Bd. Lascar Catargiu, Bd. Regina Elisabeta, Calea Dorobanti, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Constantin Prezan, Bd. Kisellef, Piata Charles de Gaulle, Piata Presei Libere, Soseaua Bucuresti Ploiesti, Intrare Bucuresti DN1, Intrare Bucuresti A2, Intrare Bucuresti A1, Intrare Bucuresti – Giurgiului, Piata George Enescu, Centrul Istoric, Piata Roma, Piata Natiunilor Unite, Piata Constitutiei, Piata Rosetti, Bdul Carol, Piata Regelui, Piata Operei, Parcare Universitate, intersectie Sebastian, AFI Cotroceni, Bd. Buzesti Berzei.

Bucharest Christmas Market

Bucharest Christmas Market ii asteapta pe bucuresteni cu un brad inalt de 15 metri, ornat cu 2.000 de beculete, iar spatiul va fi decorat cu 12 tone de cetina de brad. La cele 65 de casute, vizitatorii vor fi intampinati cu vin fiert, decoratiuni si ornamente de iarna, expozitii de obiecte traditionale si produse de manufactura, icoane pe sticla si lemn, tesaturi, decoratiuni din lemn si ceramica, precum si produse specifice bucatariei traditionale romanesti. Decorul pentru targul de craciun este creat de Viaceslav Vutcariov.

Pe scena amplasata in Piata Universitatii, vor urca ansambluri de muzica populara, grupuri de copii, grupuri de colindatori, ansambluri de datini si obiceiuri din toate zonele tarii (Maramures, Baia Mare, Gorj, Sibiu, Alba Iulia, Bacau, Ialomita), precum si artisti renumiti de muzica populara: Dinu Iancu Salajanu, Matilda Pascal Cojocarita cu Stefan si Horatiu Cigu, Tudor si Nicolae Furdui Iancu etc.

Pregatirile pentru Bucharest Christmas Market

Seara de 26 decembrie va fi sarbatorita cu un concert extraordinar de Craciun.

Cei mici vor avea ocazia sa traiasca emotia sarbatorilor de Craciun alaturi de personaje de basm, spiridusi si, bineinteles, vor putea sa-i spuna povesti Mosului, vor recita poezii si vor putea colora. Toate aceste activitati vor avea loc intr-un decor de poveste, la Casa lui Mos Craciun.

Totodata, bucurestenii vor putea participa la Campania „Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun” prin care se doreste ajutorarea copiilor proveniti din medii defavorizate. Donatiile, constand in carti si jucarii, se pot face din prima zi a targului si pana pe 25 decembrie, la Casa lui Mos Craciun, special amenajata in acest scop. Intrarea este libera in fiecare zi a evenimentului.

Anul acesta, organizatorii au inclus in programul targului proiectul „Craciun cu Ingeri” al studioului de fotografie Foto Union care se va desfasura in perioada 13 decembrie – 21 decembrie 2013. In cadrul acestui eveniment public, cei prezenti la targ sunt invitati intr-un decor de sarbatori pentru a realiza o fotografie care este oferita apoi sub forma unei carti postale tiparite.

Targul de Craciun, aflat la a doua editie, se inchide pe 5 ianuarie.

Spiridusii il aduc pe Mos Nicolae si la Palatul Brancovenesc

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural „Palatele Brancovenesti”, organizeaza in perioada 6-8 decembrie, spectacole dedicate copiilor din centrele de plasament si scolile bucurestene. Evenimentul va avea loc in Palatul Brancovenesc, spatiul va fi decorat in asa fel incat cei mici vor intra intr-o lume de poveste. Peste 100.000 de beculete si globuri luminoase decoreaza domeniul din Mogosoaia, iar in curtea interioara a palatului a fost impodobit un brad imens.

In asteptarea lui Mos Nicolae, copiii vor fi invitati de spiridusi sa participe la atelierele de creatie. Aici vor invata sa confectioneze braduti si oameni de zapada, sa picteze globulete si clopotei, sa faca felicitari 3D. Muzica, dansul, momentele de magie, dar si cadourile Mosului nu vor lipsi de la Palatul Brancovenesc.

Bucurestenii sunt invitati sa viziteze Palatul Brancovenesc, intre orele 9.00 – 17.00, intrarea este libera. Cei mici vor avea parte si de surprize, iar in Sala Scoartelor vor putea asculta colinde si povesti de iarna.

Spectacole in Parcul Titan

Primaria Sectorului 3 si Centrul Cultural Casa Artelor deschid pe 7 decembrie seria evenimentelor de Craciun care vor fi gazduite la fiecare sfarsit de saptamana (7-8 decembrie, 14-15 decembrie si 21-22 decembrie) in parcul Titan, intre orele 17.00-19.00.

Concertele vor fi sustinute de copiii inscrisi in cadrul celei de-a doua editii a programului socio-educativ „Pepiniera de talente”. Alaturi de acestia vor urca pe scena actorul Marian Ralea si Teatrul National de Copii Abracadabra, Scoala de dans „Dance Planet”, compania de teatru Gestual Art, magicianul Bogdan Munteanu, Andreea Haissan si Dan Helciug.

Craciun la Viena

Din 28 noiembrie 2,3 milioane de luminite de Craciun impodobesc strazile Vienei pe un traseu de 18 km. Conform unui sondaj realizat la cererea Camerei Economice Vieneze, 98% dintre turisti au declarat ca sunt incantati de luminitele de Craciun. Cu certitudine cele mai cunoscute sunt instalatiile in forma de candelabre din zona Graben, cu ajutorul carora strada se transforma, in special de Revelion, intr-o adevarata sala de bal in aer liber. Fiecare candelabru cantareste 400 kg. Anul trecut Asociatia Vieneza de Turism a adus cinci lustre identice cu cele din Viena si in Centrul Vechi din Bucuresti.

Pe langa aspectul estetic, Municipalitatea Vienei este preocupata si de aspectul ecologic. Astfel, inca din anii trecuti 75% din vechile luminite de Craciun au fost inlocuite cu unele ecologice, de tip LED, a caror durata de viata este considerabil mai mai lunga decat cea a becurilor clasice. Pe de alta parte, costurile de electricitate s-au redus cu aproximativ 80%.

La atmosfera de basm a Vienei contribuie si celebrele targuri de Craciun, peste 20 de astfel de evenimente au loc in capitala Austriei. Cel mai cunoscut targ este cel din fata Primariei, organizat pentru prima oara in 1986. Deschis anul acesta intre 16 noiembrie si 24 decembrie, targul atrage peste trei milioane de vizitatori, dintre care 500.000 din strainatate. Elementul central al targului este pomul de Craciun, care, conform traditiei, este daruit Vienei in fiecare an de catre alta regiune austriaca. De acasta data molidul de aproximativ 100 de ani si inalt de 30 de metri vine din Stiria (Steiermark).

La cele peste 140 de standuri impodobite festiv vizitatorii pot gasi specialitati culinare de tot felul, dar si cadouri pentru cei dragi, decoratiuni sau suveniruri. Nu lipsesc nici in acest an „Caruselul nostalgiei”, „Posta norilor”, de unde pot fi trimise felicitari de Craciun in intreaga lume, teatrul de papusi sau atelierele pentru cei mici. De asemenea, pe asa-numita „scena a cerului” diferite personalitati citesc povesti de Craciun, iar in salile festive ale Primariei coruri internationale interpreteaza cantece de Craciun din toate colturile lumii.

Pe langa targul din fata Primariei, extrem de indragit este si cel din fata Palatului Schonbrunn, dar si cel de pe Spittelberg, din Karlsplatz, Freyung, din fata Rotii Uriase din Prater sau cel amplasat intre Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie a Artei.

„O traditie veche de 700 de ani s-a impus si a devenit nu numai un adevarat bun cultural, dar si un important factor economic. Acest lucru este demonstrat de cresterile inregistrate de ani incoace la numarul noptilor de cazare”, explica Brigitte Jank, presedinta Camerei Economice Vieneze. Astfel, spre exemplu, numarul noptilor de cazare in lunile noiembrie si decembrie a crescut din 2005 pana in 2012 de la 1.366.973 la 1.990.044. De asemenea, conform unui studiu realizat de KMU Forschung Austria, la cererea Camerei Economice Vieneze, se estimeaza ca anul acesta numarul total al vizitelor la targurile de Craciun din Viena va fi de 8 milioane, iar cifra de afaceri totala se va ridica la 160 milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro