VIDEO FOTOGALERIE Modernizarea Centurii Sud a Capitalei, lasata de izbeliste si cu finantarea taiata: Lucrarile au fost suspendate din septembrie 2012, iar Guvernul viseaza acum la o autostrada de centura cu taxa
In luna aprilie 2013 ar fi trebuit ca o etapa din modernizarea Soselei de Centura Sud a Capitalei – largirea la patru benzi a intersectiilor problema – sa fie finalizata. In realitate insa, lucrarile la Centura de Sud au fost suspendate din luna septembrie 2012 in urma taierilor de fonduri facute de Guvern, iar banii alocati pentru anul 2013 abia ajung sa acopere lucrarile executate anul trecut. Cu actualele lucrari de modernizare suspendate, cu termenele de finalizare in aer si cu cozi kilometrice de masini si tiruri pe o sosea de centura plina de gropi si denivelari, Guvernul viseaza insa la o autostrada de Centura Sud – un nou drum facut in concesiune pe care soferii vor circula cu taxa si care, in cel mai bun caz, va fi gata abia din 2016, adica la doi ani dupa ce modernizarile actualei Centuri ar trebuit terminate.
- Soseaua de Centura este si una din caile de acces la platforma de la Magurele, acolo unde incepe constructia celui mai puternic laser din lume. Timp de trei ani, sute de camioane, betoniere si utilaje grele vor folosi zilnic Soseaua de Centura Sud a Capitalei ca ruta de acces.
Centura Sud in prezent – gropi, praf, denivelari, cozi kilometrice, maidanezi si vanzatori ambulanti / Proiectul de modernizare, suspendat
Centura de Sud a Capitalei, abandonata
Foto: Hotnews
Centura Sud a Capitalei a ramas nemodernizata de peste 23 de ani, iar sansele ca ea sa fie modernizata in viitorul apropiat, asa cum s-a intamplat cu o portiune de 20 de km din Centura Nord, sunt din ce in ce mai mici.
La inceputul anului trecut s-au pornit lucrarile de largire la 4 benzi pentru Centura Sud, insa Guvernul Ponta 1, la rectificarea bugetara din august 2012, a taiat banii alocati cu peste 81%, iar din septembrie 2012 lucrarile au fost sistate complet din cauza lipsei de fonduri.
Pentru anul 2013? Banii alocati abia ajung pentru plata lucrarilor facute in 2012.
In tot acest timp, centura de Sud arata cam asa: gropi, cozi kilometrice de masini si camioane, praf, treceri la nivel cu linii dezafectate de cale ferata, gunoaie si multi caini maidanezi.
Cu lucrarile suspendate la actuala centura, Guvernul vrea sa faca o autostrada de centura pe care se va circula cu taxa
Cozi pe Centura de Sud a Capitalei
Foto: Hotnews
Desi au demarat si apoi au abandonat lucrarile de modernizare a actualei sosele de centura sud, guvernantii promit ca fac o noua centura si au scos spre concesiune constructia unei autostrazi care sa ocoleasca mai pe la sud Capitala si actuala Centura.
Odata terminata, noua Autostrada de Centura Sud a Capitalei va putea fi folosita de soferi doar in baza unei taxe de autostrada, insa in cel mai bun caz, in care nu apar probleme si termenele sunt respectate, cei 48 de kilometri de autostrada ar urma sa fie gata abia prin 2016-2017.
In aprilie 2013 trebuiau finalizate primele modernizari: toate intersectiile problema ar fi trebuit largite / In aprilie 2014, tot proiectul era planificat sa fie finalizat
Trafic si gropi pe Centura de Sud a Capitalei,
Foto: Hotnews
Daca guvernul nu ar fi taiat banii alocati modernizarii si largirii la 4 benzi a actualei Centuri Sud a Capitalei, lucrarile ar fi trebuit finalizate partial inca de anul acesta. Astfel conform informatiilor transmise de CNADNR la solicitarea HotNews.ro, o prima etapa a modernizarii centurii – largirea si sistematizarea punctelor nevralgice precum intersectia de cosmar de la Domnesti – ar fi trebuit sa fie gata inca din aprilie 2013, urmand ca pana in aprilie 2014 intreaga centura sud sa fie largita la 4 benzi, precum s-a facut in zona de Nord a Capitalei.
Din 2008 statul se chinuie sa porneasca modernizarea Centurii de Sud a Capitalei (A1-DN5-A2), o sosea extrem de importanta, dar ramasa nemodernizata timp de 23 de ani. Proiectul de reabilitare urma sa fie asemanator cu ce s-a realizat pe Centura de Nord, pe 20 de kilometri intre Chitila si Voluntari.
Ce presupune modernizarea actualei Sosele de Centura Sud si cum a fost lasata ea fara bani de Guvernele Ponta
Abia de la inceputul anului 2012 s-au inceput lucrarile de largire la 4 benzi. Termenul de finalizare urma sa fie de 24 de luni pentru toata lucrarea, insa potrivit planificarii CNADNR, punctele cheie si intersectiile-problema ar fi trebuit realizate cu prioritate si terminate in aprilie 2013.
Cozi de masini pe Centura de Sud a Capitalei
Foto: Hotnews
Astfel, potrivit Companiei de Drumuri Nationale, proiectul de modernizare a Soselei de Centura Sud a Capitalei a vizat impartirea lucrarilor pe trei sectoare atribuite fiecare separat prin licitatii publice si executarea lucrarilor etapizat.
- Pe sectorul 1 km 23+600 – km 33+000, in lungime de 9,4 km, a fost desemnat castigator, in urma unei proceduri de achizitie publica, Constructorul Asocierea Delta ACM 93 & Tehnologica Radion & SIRD & Pro Cons XXI, valoarea contractului de executie lucrari este de 139.396.536,93 cu TVA, cu o durata de executie a lucrarilor de 24 de luni.
- Pe sectorul 2 km 33+000 – km 43+000, in lungime de 10 km, fost desemnat castigator, in urma unei proceduri de achizitie publica, Constructorul Asocierea SC Euroconstruct Trading 98 SRL & SC Romstrade SRL & SC Consitrans SRL, valoarea contractului de executie lucrari este 149.3555.790 cu TVA, cu o durata de executie a lucrarilor de 24 de luni.
- Pe sectorul 3 km 43+000 – km 55+520, in lungime de 12,52 km, fost desemnat castigator, in urma unei proceduri de achizitie publica, Constructorul Asocierea Straco Grup & SCT Bucuresti & Genesis International & OJSC Mostobut & OJSC Altcom & Arcadis Eorumetudes, valoarea contractului de executie lucrari este de 135.029343,32 cu TVA, cu o durata de executie a lucrarilor de 24 de luni.
Pentru cele 3 sectoare de centura, s-a luat hotararea ca lucrarilor sa se execute etapizat, astfel:
- in prima etapa vor fi executate lucrari de reabilitare a suprafetei existente a drumului (respectiv cele doua benzi de circulatie existente), precum si de largire la 4 benzi in zona intersectiilor si a lucrarilor de arta. Lucrarile au fost demarate in luna aprilie 2012, avand termen de finalizare in anul 2013, in functie de asigurarea fondurilor bugetare necesare.
- in etapa a II-a vor fi executate lucrari de largire la 4 benzi de circulatie pe restul drumului. Aceste lucrari sunt conditionate de efectuarea exproprierilor, precum si de asigurarea resurselor financiare pentru executie.
Stadiul fizic al lucrarilor (mai 2013):
- 15% – Sector 1 km 23+600 – km 33+000
- 1% – Sector 2 km 33+000 – km 43+000
- 17% – Sector 3 km 43+000 – km 55+520
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/dbf8bec8c980e218ef12506fba24d221/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Din septembrie 2012, dupa taierile de bani la proiectele de infrastructura, lucrarile la soseaua de Centura au fost suspendate
Cozi peste cozi pe Centura de Sud a Capitalei
Foto: Hotnews
Potrivit CNADNR, lucrarile au fost sistate inca „din 15 septembrie anul trecut ca urmare a alocarii bugetare insuficiente”, adica dupa ce Guvernul Ponta a taiat 81% din fondurile alocate la rectificarea bugetara din august 2012.
Astfel, in prezent, intreaga lucrare a fost suspendata, iar CNADNR spune ca totul se leaga daca si cati bani va dori sa aloce Guvernul pentru lucrari.
„Termenele actualizate de finalizare pentru ambele etape de executie pentru cele 3 sectoare de centura vor fi stabilitate in functie de asigurarea fondurilor bugetare necesare executiei lucrarilor”, au declarat reprezentantii CNADNR intr-un raspuns pentru HotNews.ro
„Alocatia bugetara aprobata prin Legea nr. 5/20013 a Bugetului de Stat pe anul 2013 nu permite executia lucrarilor in cadrul acestui obiectiv de investitii in anul 2013, ci doar efectuarea platilor restante pentru lucrarile aferente anului 2012”, mai precizeaza CNADNR.
Autostrada de Centura Sud, realizata in cel mai bun caz abia in 2016-2017
Harta cu centurile Sud ale Capitalei (cu rosu este autostrada de sud – planificata / cu albastru este actuala sosea de centura sud)
Foto: Hotnews
In timp ce modernizarea actualei sosele de Centura Sud a Capitalei a fost suspendata din cauza ca fondurile au fost taiate, Guvernul promite ca realizeaza prin concesiune o noua centura sub forma de autostrada ce va ocoli mai pe la sud Capitala si actuala Sosea de Centura.
In februarie 2013, asocierile Strabag (Austria) – Vinci (Franta) – Aktor (Grecia), Astaldi (Italia) – Euro Construct Trading (Romania), Tehnostrade – Spedition UMB (ambele Romania) si Impregilo Spa – Salini SpA (Italia) au depus oferte pentru contractul de concesiune privind realizarea a 48 de km din Autostrada de centura Sud a Capitalei si intretinerea si operarea autostrazilor A1 Bucuresti – Pitesti si A2 Bucuresti – Constanta.
Contractul de concesiune este pe 30 de ani si presupune o investitie de circa 2 miliarde de euro, iar in schimbul realizarii investitiei, compania castigatoare a contractului va percepe taxa pentru folosirea celor trei autostrazi.
In cel mai buna caz, cel in care nu apar probleme, iar constructorul ales va fi anuntat inainte de finele acestui an, daca este sa orientam dupa termenele puse in contractele de realizare pentru alte autostrazi din tara – 6 luni proiectare si 24 luni executie – cei 48 de kilometri de autostrada care ar ocoli Capitala pe la Sud ar urma sa fie gata abia prin anul 2016, poate chiar 2017.
La acel moment, daca Guvernele Ponta nu ar fi taiat din fondurile alocate, actuala Sosea de Centura Sud a Capitalei ar fi putut fi reabilitata si modernizata deja de 2-3 ani.
Trebuie spus ca, desi o Autostrada de Centura (la mai mare distanta de oras fata de actuala sosea de centura) este un lucru necesar si benefic, o astfel de lucrare este complementara pentru o sosea de centura functionala. Fiecare artera ar avea aportul sau la degrevara traficului in zona si s-ar completa reciproc pentru nevoile de dezvoltare in zona de Sud a Capitalei si nu numai.
Incepe constructia mega-laserului de la Magurele: 100 de camioane, cisterne si utilaje grele vor folosi zilnic Centura de Sud ca ruta de acces
Pe langa faptul ca actuala Sosea de Centura deserveste traficul greu si de tranzit in zona, o sosea modernizata si largita ar reprezenta pentru soferi si o alternativa la a strabate Bucurestiul dintr-un capat in altul.
In plus, incepand de luna aceasta si pana in 2017, la Magurele se construieste proiectul celui mai puternic laser din lume – ELI-NP, iar specialistii spera ca proiectul sa duca la o dezvoltare puternica a zonei si sa transforme Magurele intr-un „cluster tehnologic” unde si multe firme straine din domeniu sa-si deschida puncte de lucru.
Zeci de camioane si betoniere vor folosi Centura de Sud a Capitalei ca ruta de acces la Magurele
Foto: Hotnews
Pe langa numarul mare de oameni care ar putea ajunge sa lucreze in zona dupa 2017, va exista si un numar semnificativ de muncitori si utilaje care vor realiza constructia noii platforme – constructie care va dura aproape 3 ani.
Pentru noua platforma vor fi folositi peste 70.000 de mc de beton, mai mult decat s-a folosit la constructia Arenei Nationale din Bucuresti. Pentru acest lucru, potrivit specilaistilor de la Magurele, sute de camioane, betoniere si utilaje grele vor folosi zilnic Soseaua de Centura Sud a Capitalei ca ruta de acces.
Avand in vedere ca proiectul de modernizare si largire a fost suspendat, iar constructia de la Magurele abia incepe, cozile de pe Soseaua de Centura se vor mari si vor duce la o bataie de cap si mai mare pentru toti soferii care o vor folosi.
Trecere la nivel (Bragadiru), gropi si carosabil denivelat:
Drum plin de gropi si cu trafic intens:
Intersectia de la Domnesti:
Cozi kilometrice aproape de intersectia cu A1:
Trafic greu, cozi, gropi si praf: