Sari direct la conținut

VIDEO FOTOGALERIE Pasajul Basarab ar putea fi deschis partial. Vezi in ce stadiu sunt lucrarile

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Pasajul Basarab din Capitala ar putea fi deschis partial intre Grozavesti si Calea Plevnei, a anuntat primarul general Sorin Oprescu, dupa o vizita efectuata luni pe santier. Daca la finalul anului trecut, oficialii vehiculau ca ar putea sa inaugureze pasajul de 1 martie, luni, primarul Sorin Oprescu, in urma unei vizite pe santier a declarat ca este posibila in curand o deschidere partiala a pasajului, urmand ca inaugurarea intregului proiect sa aiba loc cel mai probabil la sfarsitul lunii martie, asta desi recunoaste ca „vremea a tinut cu noi si lucrarile au putut avansa”. Oprescu a mai precizat ca pasajul Basarab va costa in final aproximativ 173 milioane euro.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a declarat luni ca e posibil ca Pasajul Basarab sa fie deschis partial, o decizie in acest sens urmand a fi luata in aceasta saptamana dupa ce vor fi purtate discutii cu constructorii. Vom analiza sa vedem care sunt beneficiile si riscurile pentru soferi. Cred ca daca il vom deschide partial vom putea sa mai fluidizam traficul intre Calea Plevnei si cartierele Militari si Drumul Taberei”, a declarat Oprescu.

Primarul a mai precizat ca termenul de finalizare si data inaugurarii va fi undeva spre sfarsitul lunii martie. Tot el a spus ca pasajul va beneficia si de un sistem de iluminat arhitectural:Podul hobanat este prea important ca sa nu il punem in valoare„.

In prezent au fost montate toate cele 60 de hobane ale podului din zona Basarab, urmand ca in urmatoarele zile sa se inceapa turnarea tablierului. Edilul Capitalei a mai spus ca luna viitoare vor incepe lucrarile la statia de tramvai de pe pasaj si la lifturile care vor cobori calatorii de pe pod la statia de metrou Basarab.

Sorin Oprescu a mai declarat ca vrea sa vada cat mai multe zone cu verdeata la viitorul pasaj, mentionand ca pilonii pasajului, spatiile de sub pasaj si parcarile de dedesubt vor fi inverzite. „Vom incerca sa punem cat mai multe locuri cu verdeata. Va fi multa verdeata pe sub pod si pe langa el. Vom vedea daca si cum putem inverzi si turnurile si parcarile de sub el„.

In momentul de fata, Podul in Arc de peste Dambovita a fost realizat, iar covorul de asfalt intre zona Grozavesti si Calea Plevnei a fost turnat. Pe tronsonul care ar putea fi deschis circulatiei mai devreme, mai trebuie finalizata instalatia de iluminat public si de aplicat marcajele rutiere.

Pe 21 decembrie primaria a anuntat ca circulatia liniei de tramvai 11 a fost reluata pe sub pod pe traseul terminalul Romprim – sos. Oltenitei – sos. Viilor – str. dr. Istrate – sos. Progresului – bd. Timisoara – bd. Vasile Milea – pasajul Basarab (la sol) – Calea Giulesti pana la terminalul 16 februarie (tur – retur).

Pasajul Basarab – cel mai mare obiectiv de infrastructura construit intr-un oras din Romania

Pasajul Basarab este cel mai mare proiect de infrastructura rutiera construit intr-un oras din Romania, un proiect de care se vorbeste de ani buni. Pasajul, la care se lucreaza de aproape 5 ani, are o lungime de 2 kilometri, va sustine 4 benzi de circulatie si 2 linii de tramvai pe centrul sau si va dirija traficul care vine dinspre nordul Capitalei spre sudul si vestul orasului.

Punctul principal al pasajului este Podul Hobanat din zona garii Basarab. Podul are un pilon de sustinere impunator in forma de H si un tablier cu lungimea de 222 de metri. La pilonul care are o inaltime de 84 de metri vor fi prinse 60 de hobane ce vor sustine un tablier cu latimea record de 44 de metri. Pe Podul Hobanat va fi si o statie de tramvai care va beneficia de un sistem de transport al calatorilor cu scari rulante care va permite accesul de pe pasaj la statiile de metrou si RATB. In prezent au fost montate toate hobanele.

Fluxul de circulatie pentru pasajul Barasab a fost calculat pentru 4000 masini pe ora, iar viteza legala va fi de 50 km/h. Montarea tablierului podului hobanat s-a facut bucata cu bucata impinse peste calea ferata fara sa se mai demonteze reteaua de tensiune, ci facandu-se doar prin intreruperi pe timpul noptii.

Peste raul Dambovita, in zona Grozavesti, Pasajul Basarab se continua cu un Pod in Arc. Cele doua „arcuri” au o deschidere de 92 de metri si sunt legate cu grinzi transversale de tablier.

Potrivit oficialilor, investitia va fi amortizata in cinci ani. Calculul celor din primarie spune ca pe pasaj vor circula zilnic aproximativ 100.000 de vehicule, fiecare masina facand o economie de un litru de carburant pe zi, aproximativ un euro. Asadar, 100.000 de euro economisiti zilnic, adica 3 milioane pe luna. Pe an s-ar realiza o economie de 40 de milioane, iar in cinci ani s-ar ajunge la o economie de 200 de milioane de euro – cat a costat pasajul in 5 ani.

Antreprenor: Astaldi (Italia) si FCC Constructii (Spania)

Lungime: Aprox. 2 km (Podul hobanat – 222m lungime )

Buget initial: 135 de milioane euro (114 milioane euro fara TVA)

Buget final: Aprox 180 de milioane euro

Termen de incepere: Noiembrie 2006

Termen de finalizare: 28 de luni – aprilie 2009

Intarziere: 24 luni

Despre alte pasaje rutiere din Capitala puteti citi mai multe aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro