Sari direct la conținut

VIDEO Gafă de exprimare a premierului britanic: Keir Starmer a cerut eliberarea „cârnaților” israelieni

HotNews.ro
VIDEO Gafă de exprimare a premierului britanic: Keir Starmer a cerut eliberarea „cârnaților” israelieni
Premierul britanic Keir Starmer ține un discurs la anuală a Partidului Laburist. Liverpool, Marea Britanie, 24 septembrie 2024. FOTO: Terry Scott/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul britanic Keir Starmer a făcut marți o gafă nefericită, în cadrul unei conferințe de partid, când a vorbit despre eliberarea ostaticilor israelieni duși de militanții islamiști Hamas în Fâșia Gaza, pe data de 7 octombrie a anului trecut, scrie Politico.

Liderul laburist britanic, adresându-se activului de partid din Liverpool, s-a exprimat greșit – și s-a corectat rapid – în timp ce făcea un apel înflăcărat la calmarea situației din Orientul Mijlociu.

„Fac din nou apel la reținere și dezescaladare la granița dintre Liban și Israel”, a spus Starmer. „Din nou, solicit tuturor părților să se retragă de pe marginea prăpastiei”, a continuat prim-ministrul britanic.

Apoi, el a folosit termenul de „sausages” („cârnați” – în limba engleză), deși în mod evident a dorit să se refere la „hostages” („ostatici”).

„Solicit din nou încetarea imediată a focului în Gaza, eliberarea «cârnaților» («sausages», n.r.) – a ostaticilor («hostages», n.r.) – și un nou angajament față de soluția celor două state, un stat palestinian recunoscut alături de un Israel sigur și securizat”, a spus Starmer.

Această gafă, prin confundarea celor două cuvinte, a venit chiar înainte ca Starmer să se îndrepte spre Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, unde va pleda, după cum a declarat, pentru o încetare a focului între Israel și gruparea islamistă Hamas.

De la preluarea mandatului, guvernul condus de Starmer a atras mânia premierului israelian Benjamin Netanyahu, prin oprirea unor exporturi de arme britanice destinate utilizării în Fâșia Gaza și prin renunțarea la obiecțiile pe care Marea Britanie le ridicase în fața Curții Penale Internaționale, mai exact la obiecțiile față de mandatul de arestare emis de CPI pe numele prim-ministrului israelian.

Ca lider al opoziției, Starmer a acordat prioritate combaterii antisemitismului în partidul său, dar s-a confruntat cu apeluri din partea unor membri ai Partidului Laburist de a adopta o poziție mai dură împotriva Israelului din cauza acțiunilor militare din Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro