Sari direct la conținut

VIDEO Guvernul crește salariul minim, de la 1 octombrie, dar a descoperit o problemă. Ciolacu: Salariul minim net din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi scăzut prin introducerea CASS

HotNews.ro
Construcții în România, Foto: Inquam Photos / George Calin
Construcții în România, Foto: Inquam Photos / George Calin

Salariul minim brut în plată va crește, din 1 octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar, a decis joi Guvernul. Ordonanța care viza majorarea salariilor din construcții, agricultură și industria alimentară a fost eliminată însă de pe agenda Executivului, după ce a fost decoperită o problemă. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, calculele Ministerului de Finanțe arată că salariul minim net al angajaților din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea CASS.

​18:51Blocul Național Sindical propune Guvernului ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcțiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut, astfel încât angajații din aceste sectoare să nu piardă după ce vor începe să plătească CASS, ci să câștige puțin mai mult decât în prezent.

13:46 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul a stabilit prin hotărâre ca salariul minim brut în plată să crească de la 1 octombrie 2023 de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar, măsură de care vor beneficia 1,87 milioane de salariați.

  • „Salariul minim brut garantat în plată va crește cu 10%, iar calculele Ministerului Muncii arată că salariul net va fi 2079 de lei, o creștere cu 181 de lei față de prezent.”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, dar că se amână adoptarea ordonanței care viza salariile din construcții, agricultură si industria alimentară.

„Calculele prezentate în această dimineaţă de ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii CASS (plata asigurărilor de sănătate) pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”, a spus premierul.

Măsurile dispuse. Salariile din cele 3 industrii nu vor fi afectate până la introducerea plății CASS

Ciolacu a spus că actul va fi reanalizat pentru ca niciun salariu net să nu scadă.

  • „Cu toții, și mai ales eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă.
  • Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul.
  • Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte vor rămâne neafectate deoarece au încă scutirea la CASS.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Salariul minim general va crește cu 10% de la 3000 de lei la 3.300 de lei

Pe de altă parte, premierul a spus că Guvernul va adopta joi majorarea cu 10% a salariului minim brut pe economie, de la 1 octombrie.

  • ”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a mai declarat premierul.

Precizăm că până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 lei nu sunt taxați.

Așadar, cei plătiți astfel vor primi în mână 2.079 lei (net) din octombrie 2023.

În acest moment, netul se ridică la 1.898 lei.

De ce sunt probleme cu salariile minime din construcții, agricultură și industria alimentară

HotNews.ro a scris miercuri că autoritățile vor să mărească salariul minim în construcții la 4.500 lei, conform unui proiect de Ordonanță de urgență. Legat de aplicare, documentul prevede ca intră în vigoare de la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.

Așadar, dacă se va publica în septembrie, se va aplica din octombrie. De asemenea, dacă apare în octombrie, se va aplica din noiembrie. Rămâne de văzut.

Proiect OUG creștere salariu minim constructii– click pentru a deschide

Precizăm că în acest moment aceștia nu plătesc impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II. Totuși, prin legea pe care își va asuma guvernul Ciolacu răspunderea, vor plăti CASS (sănătatea), pentru că oricum beneficiază de ea. Deci vor fi scutiți doar de impozit pe venit.

Așadar, în acest moment angajații din acest sector au un salariu minim de 4.000 lei, ceea ce înseamnă că primesc 3.150 lei în mână.

Având în vedere modificările fiscale din sector (care au aceeași prevedere cu data de 1 a lunii următoare), precum și proiectul de OUG, salariul minim brut pe construcții va urca la 4.500 lei, ceea ce ar însemna un salariu net de 3.094 lei.

Prin urmare, ar lua mai puțin cu 56 lei.

În agricultură și industria alimentară urcă salariul minim brut la 3.300 lei dar aici lucrurile sunt puțin diferite. Lor li se aplică facilitățile pe modelul construcțiilor.

Așadar, nu au de-a face cu cei 200 lei netaxați.

Cum se reduc facilitățile, în sensul că vor fi exceptați doar de la impozitul pe venit, salariul net ar fi de 2.269 lei, de la 2.362 lei în prezent.

Ar lua mai puțin cu 93 de lei.

Pentru o perioadă, salariul minim brut din agricultură va fi sub minim brut garantat în plată

Având în vedere declarațiile premierului, o perioadă (probabil o lună) salariul minim din agricultură (3.000 lei) va fi sub minim brut garantat în plată (3.300 lei).

Diferența este dată de salariul net. Așadar, cei din agricultură vor avea în continuare 2.362 lei în mână, adică mai mult decât ceilalți angajați din economie care vor avea 2.079 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro