Sari direct la conținut

VIDEO Indemnizatia pentru mame, decizia finala: Pentru mamele aflate in plata nu se schimba nimic. Din 2011, sint doua optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

Indemnizatia pentru cresterea copilului, prilej de controverse, Foto: Hotnews
Indemnizatia pentru cresterea copilului, prilej de controverse, Foto: Hotnews

Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

– fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

– fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei.

Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/0aa836c20e7cfc3beed9f48c1b3ee5eb/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca, din estimarile Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru pachetul A, iar restul pentru pachetul B. El a mai precizat ca ordonanta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 si va produce efecte doar in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 ianuarie.

Botis a anuntat ca indemnizatiile aflate in plata vor creste pina la plafonul de 75% din media veniturilor. Reamintim ca indemnizatiile (a caror valoare initiala era de 85% din media veniturilor pe ultimul an) au fost diminuate cu 15% in iunie 2010.

Alte prevederi ale ordonantei:

Persoanele care opteaza pentru varianta A, vor primi un stimulent lunar de 500 de lei pana la implinirea varstei de doi ani, dar aceasta doaar in cazul in care se intorc pana intr-un an la munca. Daca au optat pentru aceasta varianta si se intorc mai tarziu de un an la munca, nu vor mai primi stimulentul.

Persoanele care opteaza pentru varianta B nu vor primi stimulent de 500 de lei in cazul in care vor dori sa se intoarca la munca mai devreme.

Potrivit ministrului Botis, in acest moment exista 87.473 persoane care primesc indemnizatia minima de 600 de lei si 3.438 de persoane care primesc indemnizatia maxima de 3.438 lei, din totalul de 198.000 persoane care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului. De asemenea, numarul de beneficiari intre 600 si 1200 lei este de 44.258, iar numarul de beneficiari intre 1.200 si 2000 lei este de 17.542.

  • „In primul pachet, ei pot alege o varianta prin care beneficiaza de o indemnizatie in cuantum intre 600 de lei si 3.400 plafon maxim pentru o perioada de 12 luni. In aceasta perioada, in orice luna doresc sa se angajeze, pot sa faca acest lucru. Se angajeaza si beneficiaza de acest stimulent lunar de reintoarcere la locul de munca pana la terminarea perioadei de 24 de luni. Deci, indiferent cand, intre lunile 1 si 12 se intorc la locul de munca, ei beneficiaza pe intreaga perioada de pana la doi ani de acest stimulent de intoarcere la locul de munca. A doua varianta presupune o perioada mai lunga de acordare a indemnizatiei, dar fara un stimulent de intoarcere la locul de munca, pentru ca in momentul cand te duci si optezi, alegi intre a sta o perioada de doi ani langa copil si in acest caz nu mai exista acest stimulent de intoarcere pe piata muncii”, a explicat Botis.

Botis a mai spus ca efortul bugetar in urma aplicarii prevederilor acestei ordonante de urgenta va fi de 1,9 miliarde de lei in 2011. „Ceea ce aduce o economie de 100 milioane de lei la buget”, a adaugat ministrul.

Cronologia balbaielilor guvernamentale

Discutiile din ultimele zile de la Guvern pe aceasta tema au creat o serie de confuzii. Premierul Emil Boc a anuntat luni ca Executivul a decis ca durata acordarii concediului pentru cresterea copiilor sa fie de un an, iar valoarea indemnizatiei sa ramana la nivelul actual.

Imediat dupa acest anunt, a fost transmis presei un comunicat care preciza ca a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta in acest sens. A doua zi, membri ai Cabinetului Boc au afirmat ca, de fapt, nu a fost adoptata nicio ordonanta de urgenta, acest lucru urmand sa fie facut abia in sedinta de miercuri.

Iata anuntul facut de Emil Boc, luni seara: „Guvernul a luat urmatoarea decizie in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului: Pentru cei care au indemnizatia de crestere a copilului in derulare se aplica urmatoarele reguli: durata indemnizatiei pentru cresterea copilului ramane de doi ani iar valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului ramane aceeasi, minim 600 lei, maxim 3400 lei. In concluzie, nici un beneficiar actual al indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani nu va fi afectata. Cele 198 de mii de indemnizatii in plata, in consecinta, raman neschimbate. Pentru viitor, adica pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei de crestere a copilului incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei – un an; valoarea indemnizatiei la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3400 lei; prima de reintoarcere de 500 de lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an. Cu mentiunea ca oricand parintele se reintoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de reintoarcere de 500 de lei”.

„Nu suntem de acord cu reducerea la un an… bineinteles ca putem discuta plafonul; am fi de acord cu diminuarea substantiala a plafonului existent in acest moment”. (…)Plafonul de 34 de milioane e excesiv de mare si acolo avem o marja foarte mare de a actiona… ordonanta de urgenta in acest moment nu exista; deci avem toate sansele sa discutam cu partenerii de coalitie

Marko Bela

Comunicatul de presa de luni arata insa ca „Guvernul a adoptat astazi o ordonanta de urgenta care aduce unele modificari cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.

Premierul a mai declarat ca noile reglementari se vor aplica incepand din anul 2011, astfel incat pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie 2011 sa se beneficieze de concediu pentru ingrijirea copiilor de pana la un an si de o indemnizatie cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3400 lei.

Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, exista posibilitatea de a solicita concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca de 500 de lei oricand, in intervalul de 24 de luni”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro