Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Greșeli făcute frecvent când mergi cu mașina în vacanță: ce detalii sunt ignorate/ Lucruri care nu se învață, de obicei, la școala de șoferi

HotNews.ro
Sorin Badica, instructor de conducere defensivă, Foto: Hotnews
Sorin Badica, instructor de conducere defensivă, Foto: Hotnews

Sorin Badica, instructor de conducere defensivă consideră că toți cei care decid să meargă în vacanță cu mașina ar trebui să ia în calcul anumite detalii, care sunt de multe ori ignorate. Într-un interviu pentru HotNews, Sorin Badică a explicat cum ar trebui combătută oboseala atunci când faci un drum mai lung și a oferit câteva sugestii pentru a evita aglomeratia sau diferite ambuteiaje. În același timp, instructorul s-a referit și la câteva principii de conducere defensivă în cazul unui trafic intens, printre biciclete, trotinete sau alte dispozitive electrice.

”Nu ignorați presiunea roților: dacă mergeți pe autostradă, presiunea ar trebui să fie mai mică. Când aveți bagaje, trebuie completat cu aer”

Sorin Badica: Pe lângă lucrurile esențiale, de bază, care ar trebui verificate înainte de a pleca la un drum mai lung cu mașina (revizia la zi a autovehicului, verificarea instalației de climatizare sau nivelul de combustibil), orice șofer trebuie să țină cont de presiunea roților. Una este să mergi singur în mașină, cu rucsacul sau cu geanta de birou și alta este să mergi patru-cinci persoane în mașină, plus bagajul – în acest caz, trebuie să mai completăm cu aer în anvelope. Dacă mergem pe autostradă, trebuie să mai scoatem un pic aer din roți, pentru că fiind vară, asfaltul este cald, se creează frecare și atunci presiunea crește în anvelope. Va trebui să verificăm, din când în când, presiunea. De altfel, presiunea influențează comportamentul mașinii, de exemplu ar putea crește consumul de carburant. Dacă nu are presiunea optimă, mașina nu va avea stabilitate la viraje. Există, totodată, și riscul unor explozii.

”Pauze scurte, după două-trei ore de condus. Cafeaua e o păcăleală ce funcționează pe moment”

Sorin Badica: Când mergeți la drum lung, recomandarea noastră este să faceți pauze după două-trei ore de condus. Ne dăm jos din mașină, ne mișcăm un pic, admirăm câteva minute peisajul și apoi pornim, din nou, la drum. Este greșită și riscantă practica multor români de a conduce ore în șir, fără nicio pauză. Mulți consideră că pot face acest lucru, mulți au mai făcut astfel de drumuri, însă trebuie să țineți cont că după multe ore de condus apare oboseala, nu mai sunt aceleași reflexe, câmpul vizual este redus, uneori apare și efectul de țintă: privești într-un punct fix și nu mai vezi stânga-dreapta. Odihna este cea mai eficientă metodă de combatere a oboselii la volan. O cafea, o băutură energizantă sau splărea cu apă rece pe față – toate acestea sunt forme de a ne păcăli și funcționează doar pe moment. Somnul este cel care contează atunci când suntem obosiți.

”Drumul devine mai obositor atunci când nu stai corect în scaun”

Sorin Badica: Când conduci o mașină, totul ține de poziția pe care șoferul o are în scaun. Trebuie să avem o poziție care să ne permită vizibilitate în față, să putem vedea peste bord, să putem ajunge la toate comenzile, practic să simțim tot comportamentul mașinii. De fapt, mașina se simte cu fundul și cu spatele. Contează mult și poziția mâinilor pe volan, recomandarea noastră este ca mâinile să fie la ”ora nouă și un sfert”. Nu trebuie să fie o poziție rigidă, ci una complet relaxată.

Piciorul nu trebuie să fie perfect întins, ci trebuie să aibă un unghi asupra genunchiului. Spătarul îl reglăm în funcție de cum ajungem cu încheietura mâinii pe volan, sus, la ora 12.00. Chiar dacă brațul este întins, în momentul în care am coborât mâinile la ora nouă și un sfert, brațele sunt ușor flexate. În caz de accident, de impact, șocul ar trebui să fie preluat de picioare și de brate. Dacă picioarele sunt întinse complet pe pedale, sau mâinile sunt întinse pe volan, tot șocul va fi resimțit de bazin și de umeri – părțile corpului cel mai greu de recuperat în cazul unui impact.

Cum trebuie reglate scaunul și tetiera?

Sorin Badica: Scaunul trebuie să se regleze, ca poziție, cât mai jos. În acest fel, centrul de greutate al șoferului va fi cât mai aproape de centrul de greutate al mașinii. Cu cât scaunul șoferului este mai jos, cu atât capul acestuia va fi mai departe de plafon, lucru foarte important în cazul unui impact. În cazul în care mașina s-ar răsturna, plafonul este cel care suferă cele mai mari modificări și tocmai de aceea trebuie să fie cât mai departe de capul șoferului. Din acest motiv, tetiera trebuie reglată la nivelul creștetului capului sau chiar puțin mai sus, așa încât plafonul să se oprească la tetieră și nu la capul soferului, în cazul producerii unui accident. Nu uitați că tetierele trebuie reglate și în spate!

”Plecați la mare, la ora trei dimineata. Evitați, în acest fel, aglomerația!”

Sorin Badica: Se știe că drumul către mare sau munte este aglomerat de multe ori și tocmai de aceea ar trebui să schimbăm ora de parcurgere a traseului. Putem să plecăm mai devreme sau mai târziu, fără să prindem aceste ambuteiaje. De exemplu, la mare putem pleca în jur de ora trei, așa prindem și răsăritul.

Sorin Badica este instructor de conducere defensivă la Academia Titi Aur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro