Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Valentin Negoita, Presedintele APDETIC: "Digital Skills and Jobs Coalition sprijina dezvoltarea resurselor umane digitale"

Smile Media
Valentin Negoita, presedinte APDETIC, Foto: Hotnews
Valentin Negoita, presedinte APDETIC, Foto: Hotnews

Valentin Negoita, presedintele APDETIC a discutat in cadrul unui interviu despre lansarea de la Bruxelles a Coalitiei “Digital Skills and Jobs” si despre ce implicatii are aceasta la nivelul UE si, implicit, a Romaniei. In plus, s-a discutat si despre deficitul de specialisti din domeniul IT&C. “In prezent universitatile din Romania pregatesc anual circa 7-8.000 de absolventi cu specializare in domeniul IT, dar cererea este de peste 20.000 de lucratori pe an” – Valentin Negoita.

Despre Coalitia “Digital Skills and Jobs”

Aceasta coalitie este o prelungire a coalitiei lansate in 2013 de Comisia Europeana care se numea “The Grand Coalition for Digital Jobs”. Coalitia a fost relansata sub o noua titulatura, “Digital Skills and Jobs”, si doreste sa acopere o gama mai larga de initiative si programe la nivel european. Ea nu se adreseaza doar sectorului IT si a acoperirii nevoii stringente de specialisti din acest sector, ci se adreseaza tuturor cetatenilor europeni. Practic, noua coalitie urmareste aducerea in spatiul online a tuturor cetatenilor europeni. Pare destul de bizar ca la nivelul anului 2016 aproape o treime dintre cetatenii europeni sa nu fie prezenti online. Comisia Europeana doreste ca viata si munca online sa devina un atribut al tuturor cetatenilor europeni. Acesta este pana la urma noul pariu lansat la 1 decembrie de catre Comisia Europeana.

Cum se transpune aceasta coalitie la nivel national

Noi avem un internet de mare viteza de care suntem foarte mandri, dar accesul la internet si la activitatile online nu sunt chiar la indemana oricui. Exista o mare discrepanta dintre mediul urban si mediul rural. O buna parte a populatiei Romaniei nu dispune de acces la internet si tehnologia informatiei, si nu este cazul sa intram acum in detalii privind motivele pentru care se intampla acest lucru. Dar, din acest motiv noi avem o miza mai mare decat alte tari europene, unde accesul la internet, spre exemplu in tarile nordice, este de peste 90%. Diferenta dintre noi si tarile vestice este pana la urma foarte mare. Reducerea asa-numitului decalaj digital este unul dintre pariurile pe care trebuie sa ni le asumam. Intr-o economie globalizata, extrem de competitiva, nu ne putem permite sa pierdem acest pariu.

Despre decalajul intre cerere si oferta pe piata muncii in domeniul IT&C

Trebuie sa constientizam ca avem mare nevoie de specialisti si trebuie sa adaptam curricula inca din clasele mici pentru a face fata cererilor ulterioare de forte de munca cu competente digitale. Scoala a ramas inca ancorata in niste modele care nu sunt aliniate cerintelor care exista pe plan mondial, si anume, cele care presupun forta de munca digitalizata. In prezent universitatile din Romania ofera anual circa 7-8.000 de absolventi cu specializare in domeniul IT, dar cererea este de peste 20.000 de lucratori pe an.

Se anticipeaza ca vom avea nevoie in 2020 de peste 700.000 de lucratori in sectorul IT&C la nivel european si astfel trebuie sa instruim si sa pregatim oamenii pentru ocuparea locurilor de munca vacante. Si in Romania se antincipeaza ca va fi o nevoie de circa 80-90.000 de lucratori in domeniul IT&C pana in 2020.

Despre Skills 4 IT Romania si implicarea in cadrul Coalitiei “Digital Skills and Jobs”

Initiativele si programele pe care membrii Coalitiei Skills 4 IT Romania le propun au o arie de acoperire destul de larga: pe de-o parte programe in cadrul scolilor si universitatilor, practic deprinderi de baza, pe de alta parte vorbim de cursuri de certificare si de cyber-security.

Astfel, exista in cadrul coalitiei Skills 4 IT Romania mai multe organizatii care ofera cursuri de pregatire pentru tineri si nu numai, unele dintre cursuri fiind dedicate reconversiei profesionale. Cititorii pot gasi mai multe informatii pe site-ul APDETIC (asociatiait.ro), al Coalitiei Skills 4IT (www.coalitiait.ro), precum si pe site-urile partenerilor nostri.

Interviul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro