Sari direct la conținut

VIDEO Jeffrey Franks: Daca vrea sa obtina cele mai bune preturi pentru companiile privatizate, guvernul trebuie sa se angajeze intr-o reforma a preturilor pentru electricitate si gaze / Angajarea de manageri privati nu cred ca se misca suficient de rapid

HotNews.ro
Jeffrey Franks despre privatizarea companiilor de stat, Foto: Hotnews
Jeffrey Franks despre privatizarea companiilor de stat, Foto: Hotnews

„Comparativ cu anul trecut, la Ministerul Economiei am simtit un angajament mai puternic pentru a face lucrurile sa inainteze in privinta privatizarii companiilor de stat”, a spus pentru HotNews.ro Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania. Franks a mai declarat ca fara o liberalizare reala a preturilor la energie electrica si gaze, Guvernul nu va obtine cele mai bune preturi pentru pachetele de actiuni scoase la vinzare.

Rep: Ati spus intr-un interviu pentru Bloomberg ca Romania ar putea amana vanzarea actiunilor la unele companii de stat, anul acesta. Ce companii ar fi afectate de aceasta amanare?

Jeffrey Franks: Nu vreau sa las impresia gresita. Vrem ca Executivul sa se miste cu cea mai mare viteza tehnic posibila pentru a aduce aceste companii pe piata. In unele cazuri, sunt anumite dificultati tehnice – in gasirea agentilor de privatizare sau a consilierilor juridici. Daca sunt probleme tehnice, evident ca va lua mai mult timp pentru a le rezolva. Dar angajamentul este clar: trebuie sa ne miscam cat de rapid se poate pentru a aduce aceste companii pe piata.

Rep: La ce dificultati va asteptati?

Jeffrey Franks: Acestea sunt proceduri complicate. Sa aduci o companie pe piata, printr-o oferta publica initiala sau printr-o prima oferta, spre deosebire de o oferta publica secundara, este un proces destul de complicat. Daca priviti alte tari din lume care fac asa ceva, nu este un lucru neobisnuit sa existe unele intarzieri. Ceea ce vrem noi este sa scurtam aceste intarzieri si sa ne miscam cat mai rapid posibil.

Rep: Aveti senzatia ca autoritatile romane sunt mai reticente anul acesta, comparativ cu anul trecut, in privinta acestui proces de vanzare?

Jeffrey Franks: In discutiile mele de la Ministerul Economiei si Ministerul Transporturilor, nu am avut aceasta senzatie. De fapt, comparativ cu anul trecut, la Ministerul Economiei am simtit un angajament mai puternic pentru a face lucrurile sa inainteze. Exista, mereu, diferente de vederi intre politicieni, dar si intre angajatii ministerelor. Dar cred ca la Ministerul Economiei dorinta de a inainta cu aceste oferte publice s-a imbunatatit in ultimele cateva luni.

Rep: Credeti ca autoritatile romane, fie ca vorbim de politicieni, fie de angajati ai ministerelor, se pot teme ca ar primi un pret mic pentru aceste „bijuterii ale coroanei”, precum Hidroelectrica sau Transgaz?

Jeffrey Franks: Am cateva observatii de facut in aceasta privinta. Pretul din ofertele publice va depinde de mai multi factori: de viabilitatea reala a acestor companii, de politica preturilor si de cadrul de reglementare sub care opereaza aceste companii, de ceea ce se intampla pe pietele financiare globale – fie ca sunt in crestere si au bani de investit, fie ca sunt in scadere.

Din punctul meu de vedere, guvernul trebuie in mod absolut sa se angajeze intr-o reforma a preturilor pentru electricitate si gaze, daca vrea sa obtina cele mai bune preturi pentru aceste companii. Deoarece investitorii privati nu vor sa abordeze o companie, daca nu stiu ce pret vor avea produsele ei de baza sau daca pretul este unul viabil.

Un alt lucru pe care vreau sa-l spun deschis este ca, daca Romania va vinde pachete minoritare, va primi un pret mai mic decat daca ar vinde pachete majoritare. Pentru ca investitorii privati vor sa aiba control asupra investitiei. Daca nu au control sau nu au incredere ca managementul acestor companii serveste interesele actionarilor, pretul pe care vor fi dispusi sa-l ofere va fi mai mic. Sau poate nu vor face nicio oferta. Acesta va fi un factor-cheie.

Sunt mult mai putin ingrijorat de vanzarea „bijuteriilor coroanei” la un pret mic decat sunt de faptul ca se deterioreaza continuu calitatea acestor „bijuterii ale coroanei”. Daca nu reformam aceste companii, se va alege praful de ele. Deci trebuie sa fie reforme pentru a salva aceste companii. Iar pentru a le salva, cateodata e nevoie sa le privatizezi. Vor ramane in Romania – nimeni nu va scoate din Romania o centrala nucleara – si vor continua sa furnizeze energie pentru romani, pentru cresterea economiei romanesti.

Rep: Sunteti multumit de felul cum se desfasoara lucrurile in privinta numirii unor noi manageri pentru aceste companii?

Jeffrey Franks: Suntem multumiti cu noua legislatie privind guvernarea corporatista, dezvoltata de Ministerul Justitiei. Credem ca e buna si trebuie aplicata acum. Este un pas inainte, deoarece se refera nu doar la manageri, ci si la raportarea catre directori, transparenta etc. Sunt unele miscari spre angajarea unor manageri privati, companii independente incep sa evalueze candidati, in diverse locuri. In ansamblu, mi-as dori ca acest proces sa se desfasoare mai rapid. Nu cred ca se misca suficient de rapid, dar exista miscare.

Numirea noilor manageri pana la 1 ianuarie nu s-a petrecut, nu s-a intimplat, dar se misca lucrurile. Din nou, este un proces complicat si trebuie sa ne luptam sa-l ducem la capat.

Context: Guvernul a decis un calendar de privatizari pentru acest an, privatizari din care spera sa obtina 784 milioane de euro

Calendarul listarilor pe bursa a pachetelor de actiuni ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei:

  •     OMV Petrom- Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 9,84% pana la finele anului 2012;
  •     Transelectrica – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;
  •     Transgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;
  •     Romgaz – Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii iunie 2012;
  •     Nuclearelectrica- Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% in cursul anului 2012;
  •     Hidroelectrica-  Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Pe langa acestea, mai exista o lista cu societati la care vor fi vandute pachetele majoritare, si anume: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro