Sari direct la conținut

VIDEO Joe Biden spune că îşi va reevalua candidatura dacă va fi diagnosticat cu o problemă „medicală”

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

Preşedintele american Joe Biden, asaltat cu întrebări referitoare la acuitatea sa mentală după o dezbatere dezastruoasă cu Donald Trump, a afirmat într-un fragment de interviu difuzat miercuri că îşi va reevalua candidatura la prezidențialele din noiembrie dacă va fi diagnosticat cu o problema medicală, scrie AFP.

„Dacă aş avea o problemă medicală care să apară, dacă cineva, dacă vin medici să mă vadă şi să-mi spună „aveţi problema asta”…”, a răspuns Biden, după ce a fost întrebat marţi de grupul media BET despre ce l-ar putea face să gândească la o retragere din cursa prezidenţială.

Un aliat al lui Biden îi cere să-şi retragă candidatura

Pe de altă parte, miercuri, un membru influent al Partidul Democrat din SUA, Adam Schiff, i-a cerut preşedintelui Joe Biden să-şi retragă candidatura pentru un al doilea mandat, afirmând că se îndoieşte că şeful statului ar putea să-l învingă pe Donald Trump, notează AFP.

„Naţiunea noastră se află la o răscruce”, a declarat Adam Schiff pentru Los Angeles Times.

„O a doua preşedinţie a lui Trump ar submina chiar bazele democraţiei noastre şi am serioase îngrijorări cu privire la capacitatea preşedintelui de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie”, a adăugat el.

Aceasta este cea mai recentă dintre recomandările făcute preşedintelui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, de a renunţa după performanţa sa dezastruoasă din 27 iunie în timpul dezbaterii cu Donald Trump.

Susținerea pentru Biden în Partidul Democrat se prăbușește

Săptămâna trecută, o conferință de presă ținută de Joe Biden la finalul summitului NATO găzduit de Washington ar fi trebuit să-i convingă pe sceptici că președintele este încă în putere și are capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump în alegerile prezidențiale, în ciuda slăbiciunilor repetate din ultimele săptămâni.

Dar, la câteva minute de la plecarea sa de pe scenă, alți doi reprezentanți democrați s-au alăturat numărului tot mai mare de membri ai partidului care îi cer să pună capăt campaniei, cu câteva luni înaintea scrutinului din noiembrie.

„Alegerile din 2024 vor defini viitorul democrației americane, iar noi trebuie să prezentăm cel mai puternic candidat posibil pentru a face față amenințării reprezentate de autoritarismul MAGA promis de Trump”, a declarat reprezentantul Jim Himes, un democrat moderat din Connecticut și membru de rang al Comisiei pentru Informații din Camerei Reprezentanților.

„Nu mai cred că acesta este Joe Biden”, a spus acesta.

Și reprezentantul Scott Peters din California a susținut, de asemenea, că Biden ar trebui să părăsească cursa. „Miza este mare, iar noi ne îndreptăm spre o înfrângere”, a spus el.

Ulterior, reprezentantul Eric Sorensen din Illinois s-a alăturat celor doi, devenind cel de-al 18-lea membru democrat din Congres care îi solicită lui Biden să se retragă.

E adevărat că alți democrați au spus că abilitatea lui Biden de a înțelege politica – și faptul că a răspuns la întrebări timp de aproape o oră – a fost încurajatoare, în ciuda momentelor stânjenitoare.

Chiar și așa, New York Times scrie că mai mulți democrați i-ar putea cere lui Biden să se retragă din cursă, acum că summitul NATO s-a încheiat, iar membrii Congresului nu mai trebuie să se îngrijoreze de faptul că îl vor stânjeni pe președinte.

INTERVIURILE HotNews.ro