Sari direct la conținut

VIDEO Lovitură de moral: tanchiștii ucraineni spun că au doborât o temută dronă rusească Orlan la o „altitudine record”

HotNews.ro
VIDEO Lovitură de moral: tanchiștii ucraineni spun că au doborât o temută dronă rusească Orlan la o „altitudine record”
Un tanc ucrainean pe frontul din Harkov. Sursa foto: Joan Galvez / Sipa Press / Profimedia

Soldații Brigăzii a 3-a de Tancuri a Ucrainei au doborât o dronă rusească de recunoaștere Orlan la o altitudine record de 3.620 de metri, a anunțat armata ucraineană, potrivit The Kyiv Independent.

Modelul Orlan este o dronă de recunoaștere dezvoltată de Rusia și utilizată pe scară largă de trupele sale în Ucraina. Temută de soldații ucraineni, ea ajută adesea la atacurile artileriei rusem pentru țintirea cu precizie în cadrul atacurilor. Drona poate parcurge 600 de kilometri și poate urca la o altitudine de 5.000 de metri.

Lovitura asupra dronei „a avut loc pe 7 septembrie în regiunea Harkov. Odată ce drona inamică Orlan-10 a fost reperată, grupul de artilerie cu rachete Voron s-a grăbit să ajungă în zonă”, a scris Brigada a 3-a, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Altitudinea și traiectoria dronei rusești au fost stabilite în cooperare cu unitățile ucrainene de grăniceri. Apoi, un soldat a pregătit „echipamentul” necesar, iar alți doi membri ai brigăzii au început să „vâneze” aeronava fără pilot, a mai susținut unitatea.

Potrivit Brigăzii a 3-a, doborârea dronei a fost deosebit de dificilă din cauza altitudinii la care zbura aceasta și a faptului că aeronava fără pilot își schimba constant poziția și direcția.

Armamentul folosit pentru doborârea dronei nu a fost dezvăluit, dar Brigada a 3-a a publicat o înregistrate video care arată a ceea ce ar putea fi o altă dronă, de tipul first-person-view (FPV), care a intrat în Orlan-ul rusesc. Aceasta este prima dronă rusească care zboară la mare altitudine doborâtă de Brigada a 3-a de Tancuri.

Armata ucraineană s-a lăudat recent cu o serie de inovații în materie de drone care sunt utilizate împotriva trupelor Moscovei. Printre acestea se numără dronele care trag cu arme de calibru mic sau care aruncă termit incendiar asupra pozițiilor rusești.

Dronele ucrainene FPV au fost, de asemenea, utilizate în mod repetat pentru a ținti dronele și elicopterele de recunoaștere ale rușilor.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro