VIDEO Lucian Duta, presedintele CNAS: "Raed Arafat ne-a trantit usa in nas si a spus: Nu vreau sa schimb nimic"
Unul dintre autorii proiectului noii legi a sanatatii, presedintele CNAS Lucian Duta, a povestit, intr-un interviu pentru HotNews.ro, derularea sedintei tensionate la care au participat Raed Arafat, ministrul Sanatatii si consilierii prezidentiali. In timpul acestei intalniri, participarea lui Raed Arafat la scrierea proiectului ar fi fost blocata (conform propriilor declaratii).
„Mi se pare putin exagerata expresia de razboi cu presedintele statului. Nu poti avea un razboi cu o institutie cum e presedentia tarii. Eventual poti avea un schimb de idei. In privinta demisiei domnului Arafat, sincer imi pare rau pentru gestul pe care l-a facut. Il cunosc pe Raed de foarte multi ani, pe vremea cand eram medic la Spitalul Universitar, stiu ca a muncit foarte mult, stiu ca si-a dorit foarte mult ca acest sistem sa functioneze, dovada ca el functioneaza in acest moment. In calitate de coleg si medic imi pare rau pentru acest gest.”
„Pe de alta parte mi se pare deplasata ideea de a crede ca un sistem al statului nu poate merge fara tine. Sau ca acel sistem esti chiar tu. Lucrul acesta duce deja in sfera patologicului, din punct de vedere medical. Domnul Raed Arafat a fost chemat sa-si spuna punctul de vedere pe aceasta lege, i s-a oferit inclusiv sa scrie legislatia pe capitolul de urgenta. Reactia dansului a fost in schimb categorica: nu trebuie sa se mai scrie nimic, ca legea este perfecta. Cand spui, mai ales despre o lege, ca este perfecta, mi se pare putin exagerat. Stiti foarte bine ca legile sunt in permanenta perfectibile.”
Descriind procesul prin care a fost scris proiectul de lege a sanatatii, Raed Arafat declara la Realitatea TV ca „De cel puţin trei luni incerc sa vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sanatatii. Din Comisie fac parte Vladescu, Paunescu si Duta. Dupa a doua discutie am fost blocat de Vladescu, care nu a mai acceptat ca la nicio discutie privind proiectul sa particip si eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discutii.”
Prezent la randu-i la aceste intalniri, Lucian Duta, presedintele CNAS, afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca „Este foarte usor sa spui aceste minciuni in spatiul public. Eu am fost in acea incapere. Eram eu, profesorul Vladescu, consilierul prezidential Paunescu si ministru Sanatatii. Eram numai oficialitati ale statului impreuna cu domnul Arafat. Cand s-a ajuns la capitolul de urgente, propunerea domnului profesor Vladescu, a ministrului, a mea, a fost foarte simpla: „domnule Arafat va rugam frumos luati capitolul de urgenta si scrieti-l asa cum credeti dumneavoastra ca este mai bine. Va dam tot girul nostru politic si credibilitatea in a scrie aceasta lege”. Raspunsul dansului a fost foarte simplu: „Nu vrea sa schimb nimic”. Mai mult, chiar daca acum dau din casa, si-a permis sa ii spuna profesorului Vladescu, al carui CV il recomanda ca specialist in managementul serviciilor de sanatate, ca habar nu are de nimic.”
„Intotdeauna Raed Arafat a fost chemat la aceasta comisie si la acest proiect de lege. Mai mult, dansul a mintit cand a spus ca a dat o opinie scrisa pe aceasta lege. Daca ne-a dat-o sa o arate public si veti vedea ca nu exista. Acestea sunt lucrurile asa cum s-au intamplat ele exact. Nu imi permit sa va povestesc ceva fals dintr-o incapere in care era un ministru si doi oficiali. [Raed Arafat] s-a ridicat de pe scaun si ne-a trantit usa in nas si a spus ca legea este perfecta in acest moment. Ceea ce, desi pare cam dur ce spun, mi se pare ca deja atingem pe alocuri sfera patologicului.”
- Lucian Duta: „Sistemul de urgenta ramane in controlul statului”
„Sistemul de urgenta, asa cum este el descris in noua lege, domnul Arafat a uitat sa spuna un lucru esential: sistemul de urgenta ramane in controlul statului. Faptul ca le dai acces in acest sistem, repet sub control al statului, si unor furnizori privati, mi se pare putin exagerat sa respingi din start aceasta idee. Repet, in momentul in care dansul a fost chemat, a refuzat sa participe la elaborarea acestei legi. L-am rugat pe domnul Arafat sa faca standarde de calitate si de cost pentru aceasta activitate de urgenta, urmand ca furnizorii privati sa intre sau nu daca le convine. Argumentul care s-a adus a fost acela ca vor fi indreptati spre profit. Daca tu faci standarde de cost si calitate astfel incat acei furnizori au profituri mult mai mici ca sa le convina sa intre in sistem, ei nici nu vor intra. Dar este foarte rentabil pentru unii, nu neaparat pentru domnul Arafat, sa vii sa ceri bani de la stat, sa cumperi mii de ambulante, elicoptere, avioane, neincercand sa adopti o solutie alternativa: sa cumperi servicii de la cei care ar fi interesati sa investeasca in aceste bunuri. E foarte rentabil ca statul sa cumpere si nimeni sa nu controleze ce se intampla cu bunurile statului si sa spui ca sistemul este perfect.”
„Eu am vazut acele costuri (cele prezentate de Raed Arafat)… Ca sa spui ca o interventie costa la stat cativa euro, frizeaza ridicolul. Daca eu v-as spune ca o interventie de urgenta, care ati vazut cat e de complicata, costa cativa euro ati rade de mine. Dansul nu ia in considerare investitiile care s-au facut in acele masini, costurile secundare care inseamna salariile pompierilor, a personalului medical, si veti vedea ca nu sunt acelea costurile. Dar daca dansul considera ca acele costuri sunt reale, foarte bine, atunci sa le oferim si furnizorilor privati posibilitatea sa efectueze acele servicii la aceleasi costuri. Una din doua: ori aceste costuri sunt supraestimate si atunci furnizorii privati ar avea profit din aceste costuri ceea ce inseamna ca nu sunt bine estimate de catre stat; ori sunt subestimate si noi lucram in pierdere si atunci inseamna ca dansii nici nu ar mai interveni in sistem. Este foarte bine sa conduci un sistem monopolist, in care nu te intreaba nimeni ce faci, in care spui doar ca este bine, in care folosesti mijloacele statului si in care singurul element de control esti chiar tu insuti.”
- Lucian Duta: „Pentru dezbaterea publica, plecarea lui Arafat nu este benefica. Il asteptam in continuare pe Raed Arafat, daca intelege un lucru esential”
„Sistemul medical si-a atins in acest moment maximul de ineficienta. Fonduri nu mai avem de unde colecta la CNAS, pentru ca am largit deja baza de impozitare. Nu avem perspective de crestere a acestor fonduri, noua lege aduce fonduri in sistem, nu din buzunarul pacientilor ci prin acea prevedere ca in limita a 300 de euro cheltuielile vor fi deductibile. Ceea ce inseamna infuzie de bani privati de cel putin 1,5 miliarde euro, nu din buzunarul pacientilor.Acesti bani se vor transpune in cresterea calitatii serviciilor medicale si mai ales in cresterea veniturilor medicilor.”
„Presedintele Basescu a fost si este foarte interesat de acest subiect. Ne place sa declaram ca prioritatile nationale sunt sanatatea si invatamantul. Atunci cand incerci sa schimbi ceva, sa faci lucrurile sa mearga mai bine, tot timpul va exista opozitia sistemului fata de schimbare. Noua lege care schimba radical sistemul medical si care nu mai pune in centru furnizorii de servicii si politicul, ci pacientul, normal ca provoaca foarte multe spasme in interiorul sistemului pentru ca foarte multi isi vor pierde privilegiile. Interventia Presedintelui o consider oportuna pentru ca da un semnal clar ca la varf, in politica, a aparut in sfarsit interesul de a se schimba ceva in viata pacientilor. Am vazut cu multi o critica, dar parerea mea este ca interventia Presedintelui e un semnal major pentru clasa politica de a se trezi si a face ceva si pentru pacienti. Dar din punct de vedere al dezbaterii, plecarea lui Arafat nu este benefica. Domnul Arafat ar fi putut aduce plus valoare acestei legi daca ar fi inteles un lucru esential, si daca l-ar intelege pentru ca noi il asteptam in continuare: ca statul nu este reprezentat de o persoana ci ca statul trebuie sa-si exercite parghiile de control asupra sistemului medical in interesul cetateanului. Chiar daca ceea ce a facut dansul este foarte bine si are efecte, daca stam sa masuram cost-eficienta ce a facut dansul, veti vedea ca nu prea stim sa calculam acest lucru.”