Sari direct la conținut

VIDEO Marea dezbatere Ponta – Iohannis, la Realitatea TV cu Rares Bogdan moderator – irelevanta din punct de vedere al informatiilor noi. Teme abordate: Votul din diaspora, coruptia, imunitatea parlamentarilor, Rosia Montana, relatia Romaniei cu partenerii internationali. Discutia, dominata verbal de candidatul PSD

HotNews.ro
Iohannis si Ponta, la Realitatea TV, Foto: Captura Realitatea TV
Iohannis si Ponta, la Realitatea TV, Foto: Captura Realitatea TV

Prima dezbatere dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis a avut loc marti seara, la Realitatea TV, fiind anuntata pe ultima suta de metri, dupa ce candidatul PNL a afirmat ca participa la emisiune. Emisiunea a parut improvizata, cu regulile comunicate greu de inteles. Iohannis a venit fara notite, fara hartii pregatite, in timp ce Victor Ponta a avut la indemana o documentatie consistenta. Emisiunea a fost dominata verbal de Victor Ponta, care l-a intrerupt aproape tot timpul pe Iohannis, pana la momentul in care moderatorul a amenintat cu taierea microfonului.

Klaus Iohannis s-a plans la inceputul emisiunii ca nu stie care sunt regulile dezbaterii si a intrat rapid in defensiva cand l-a intrebat Lavinia Sandru cum poate afirma ca doreste sa fie presedintele tuturor romanilor daca nu a mers in Chisinau si in Cernauti pana acum. La aceasta intrebare, Iohannis a raspuns ca Cernauti si Chisinau nu fac parte din Romania. De notat ca la intrebarea pentru Victor Ponta, Lavinia Sandru i-a cerut primului ministru sa trimita un mesaj catre alegatorii din Chisinau.

Temele mari de discutie au fost votul din diaspora, lupta anticoruptie, imunitatea parlamentarilor, pensii, taxe si impozite, relatii internationale. Nici unul dintre candidati nu a oferit informatii noi despre programele lor, despre pozitionarea lor fata de temele majore de dezbatere.

In timpul emisiunii au existat citeva momente tensionate intre cei doi candidati, cu replici acide. Iohannis l-a acuzat pe Ponta ca a organizat alegerile din diaspora „execrabil”, Ponta l-a acuzat ca-i trateaza pe romani „ca un mosier, ca un stapan de sclavi”.

Un alt moment tensionat a fost cand Ponta i-a cerut lui Iohannis sa-si prezinte scuze fata de sotia sa, Daciana, pentru un articol publicat in ziarul de promovare al ACL despre presupuse falsuri in declaratia de avere. Iohannis i-a cerut lui Ponta la rindul lui sa-si prezinte scuze ca l-a facut vanzator de copii, traficant de organe, ca nu e bun roman etc. Replicile intre ei au continuat, iar la final Iohannis si-a cerut scuze generic: Daca am lezat pe cineva in campanie, imi cer scuze. Rapsunsul lui Ponta: Multumesc.

Emisiunea s-a terminat cu un anunt surprinzator al lui Rares Bogdan, care a spus ca Victor Ponta va ramane in studiourile Realitatii TV pentru a mai participa la o emisiune.

Klaus Iohannis a fost surprins si a precizat ca, in opinia sa, Victor Ponta nu poate continua aceasta emisiune, dar Rares Bogdan a incercat sa ii explice ca este o emisiune similara cu cea la care a participat si el cu o seara in urma si discutia va avea loc in alt studio. In cele din urma, Victor Ponta nu a ramas in studiourile Realitatii TV.

Dupa emisiune, Cozmin Gusa a declarat, la Realitatea TV, ca Victor Ponta a fost fair play, pentru ca, desi Rares Bogdan i-a spus sa mai ramana la emisiune, primul ministru a refuzat.

In timpul dezbaterii, cei doi candidati au primit opt intrebari de la ziaristele Realitatea TV Lavinia Sandru, Ema Zeicescu si Denise Rifai.

In jurul orei 21:30, Klaus Iohannis i-a atras atentia moderatorului ca s-a terminat timpul alocat emisiunii.

De notat doua interventii relevante. Prima: Lavinia Sandru l-a incuiat pe Iohannis cind l-a intrebat daca a fost in vizite la Chisinau si Cernauti. A doua – Denise Rifai l-a incoltit pe Ponta cu un citat din reprezentantul FMI, citat pe care Ponta il citise distorsionat.

Desfasurarea confruntarii:

Ora 19:47 Atat Klaus Iohannis cat si Victor Ponta au ajuns la sediul Realitatea TV. Victor Ponta a venit insotit de sotia sa Daciana Sarbu si de purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, si de fostul candidat la prezidentiale numit luni mnistru de Externe, Teodor Melescanu. Candidatul PSD este imbracat ultra protocolar, cu vesta pe dedesubtul hainei de la costum.

Ora 19:55 Cei doi invitati au intrat in studio si si-au luat locurile la pupitre.

Rares Bogdan deschide dezbaterea electorala, prima si posibil singura din aceasta campanie electorala. Timpul alocat dezbaterii: 1:30 minute.

Moderatorul anunta ca cei doi invitati isi vor putea adresa intrebari unul altuia. Opt intrebari vor veni de la ziaristele Realitatea TV Lavinia Sandru, Ema Zeicescu si Denise Rifai

Dezbaterea a inceput

Prima tema a dezbaterii, votul din diaspora, prima intrebare pentru Ponta – Romanii vor putea vota duminica in afara granitelor?

Victor Ponta:

  • Da, vor vota
  • Scopul acestei intalniri nu e cine apare mai bine in dezbatere, ci cum vedem viitorul Romaniei in urmatorii 5 ani, ce dorim sa schimbam.
  • Eu doresc sa schimb tot ce s-a schimbat in ultimii 10 ani.
  • Vreau sa ascultam si sa aratam respect pentru toata lumea.
  • Cred ca Romania dupa zece ani de dezbinare are nevoie de pace, de dialog si de un inceput care sa stearga lucrurile rele din trecut.
  • Prin masurile luate de BEC si MAE – noi azi am alocat sumelesuplimentare ca MAE sa poata asigura cheltuieli pentru organizarea sectiilor din strainatate.
  • Slava domnului ca BEC nu a mai cerut completarea sectiilor de votare in birou
  • Pe 16 noiembrie toti romanii din afara tarii, ma refer in primul rand la cei de peste Prut, din Italia, Spania, Franta, Mrea Britanie, toti vor putea sa voteze si toti cei ce vor respecta procedurile antifrauda o vor face.
  • Nu iau eu decizia privind numarul sectiilor de votare. Am in fata un document legat de votul in Germania
  • Stiti cumva cate sectii au fost?
  • Au fost 5 sectii. Cate sectii credeti ca ar trebui sa fie ca sa fie in regula?

Klaus Iohannis: Poftiti, terminati-va ideea

Victor Ponta:

  • Oamenii care nu au putut vota au o cerere legitima sa se organizeze conditiile sa se poata votaDupa marti, miercuri, a aparut o confiscare extrem de nerusinata a problemei, de catre dl Iohannis, echipa sa.
  • Daca spuneati zece, 20, 50 va citeam ce scrie ambasada noastra: potrivit regulilor in materie, in Germania e permisa orgnizarea de sectii la ambasada si consulate.
  • Tot ce va decide BEC si MAE va asigura ca personal – toate astea le vom face, dar serios, nu propagandistic.

Klaus Iohannis:

  • Sa incepem cu inceputul. Multumesc pentru invitatie.
  • Am venit la dezbatere din respect pentru alegatori.
  • Vreau sa spun din capul locului ca in afara de invitatia generica pentru 90 de minute nu am primit niciun fel de alte detalii.
  • Banuiesc ca v-ati facut un plan, nu stiu in ce masura ati comunicat cu dl Ponta.

R. Bogdan: Nu am comunicat cu nimeni.

K. Iohannis:

  • Am cosiderat ca trebuia sa vin cu toate ca dvs dl Ponta ati evitat cu mult succes sa comunicam intr-o platforma publica.

V. Ponta il intreprupe: Aici nu e neutru? Tratati-ne cu respect

K. Iohannis:

  • As fi vrut sa avem o dezbatere unde toata lumea are acces
  • Puneti-ma in tema care e tematica, care e formatul dezbaterii. Fiind vorba de dezbatere cu greutate foarte mare cred ca ar fi bine sa stim cu totii cate minute vorbim si care e formatul emisiunii.
  • Fiecare veti avea un raspuns de 2 minute de la urmatoarea intrebare.
  • Prima e de introducere in subiect.
  • Duminica, in jurul orei 12:00 m-a sunat un prieten din Mucnhen si mi-a spus ca sunt o mie de persoane care asteapta sa voteze.
  • L-am rugat sa aiba rabdare.
  • Dupa masa mi-a spus ca sunt o 1.500. Seara la ora 9:00 mi-a spus ca s-au inchis portile si o mie de persoane nu au putut vota.
  • Dl Ponta, ati organizat alegerile in diaspora execrabil.

V. Ponta: Habar nu aveati cate sectii sunt in Germania. Cum trebuia sa le organizam? Care e solutia?

K. Iohannis: Dl Ponta noi traim intr-o tara democrata, fiecare cetatean are dreptul la vot

V. Ponta:O lozinca

K. Iohannis:

  • Dvs ati suprimat dreptul al vot in disaspora. Acelasi lucru mi s-a comunicat din Paris, Londra. Cetateni revoltati ca nu au putut vota.
  • Aceste lucruri trebuia sa le prevedeti. Ati ignorat cu rea credinta si ati organizat astfel incat mii de oameni au ramas  afara.
  • Au fost bruscati cetateni romani de politiile altor state.
  • Dvs. trebuia sa demisionati, nu dl Corlatean.
  • A fost trimis acasa ca sa detensionati lucrurile, nu ati reusit.

V. Ponta: Am zambit pentru ca parca il vad pe Traian Basescu.

K. Iohannis: Doar ca nu ati semnat niciun pact.

V. Ponta: Ce pact am semnat?

K. Iohannis: Nu ma preocupa

V. Ponta: In 2009 au votat 160.000 de cetateni, dl Iohannis nu stie despre ce vorbeste. Cand ati fost la Cernauti?

K. Iohannis: Nu am fost. Dvs ati fost acela care le-a spus sa potriveasca portofelul (N.R. Klaus Iohannis se referea la aceasta stire).

V. Ponta: E un limbaj…

K. Iohannis: V-am citat pe dvs

V. Ponta:

  • Dl Basescu a iesit presedinte fraudand alegerile in diaspora, din 2014 toti cei  ce voteaza in diaspora completeaza un formular
  • BEC a gresit cand a cerut ca formularul sa nu se completeze decat in fata sectiei de vot.
  • 132 de reprezentanti ai dl Iohannis au lipsit in ziua votului din birourile de vot. Ama asigurat din banii statului sa acopere absenta lor in turul doi.
  • Dl Melescanu a discutat cu cei de la BEC ca toti romanii pe care dl Iohannis nu i-a intalnit sa poata sa voteze.
  • Timp de o saptamana am vrut sa vorbim despre planul de tara, ceea ce e important e ca in Romania 18.500 sectii de vot au votat fara problema, in diaspora vor vota toti romanii care doresc sa voteze.

R. Bogdan: Se va mari numarul de sectii de vot?

V. Ponta: Daca se organizeaza altfel lucrurile, vot vota absolut toti.

K. Iohannis: Dl Bogdan, sper ca dvs cronometrati.

Ema Zeicescu: Puteati da ordonanta de urgenta pentru rezolvarea problemei. De ce nu ati facut-o?

V. Ponta: Pe dvs nu va pot banui ca faceti parte din conspiratie, conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, porice schimbarelegislativa intre cele doua tururi poate fi considerata motiv de anulare a alegerilor. Deci se anuleaza alegerile si ramane dansul presedinte.

Toate solutiile adoptate de BEC si discutate de MAE vor duce la posibilitatea votului in diaspora.

Ema Zeicescu: Cum veti reusi sa rezolvati adevaratele probleme ale romanilor din diaspora?

K. Iohannis: Dl Ponta sunt intr-un fel impresionat ca ati reusit ati gasit foarte mult timp pentru plimbari in Europa. Pe banii cui v-ati dus in diapora in campanie electorala?

V. Ponta: Va referiti cand am fost primit de doamna Merkel? Vizita din Italia a fost platita din banii PSD.

K. Iohannis: De asta le-ati cerut portofelul.

V. Ponta: Folositi un limbaj care nu va ajuta. Va rog sa ramaneti politicos.

K. Iohannis:

  • Inteleg ca ati fost pe banii partidului si ati inspectat consulatele. V-ati dus degeaba, pentru ca tot prost ati organizat alegerile.
  • Pe omul care a plecat din tara de rau ce i-a mers aici, s-a dus sa munceasca, nu l-ati convins.
  • Mi-a scris cineva ca a facut sute de km, pana seara nu a reusti sa voteze.
  • Oameni care isi sacrifica ziua libera pentru a vota nu au fost lasati sa voteze.
  • Degeaba le explicati cu Basescu, legea, dvs ca premier raspundeati de organizarea alegerilor, nu le-ati organizat bine.
  • Degeaba spuneti ca au fost bine organizate, faptele va contrazic.
  • Faptele contra vorbelor, dvs cu vorbele ei cu faptele.

V. Ponta:

  • Sunt 3,5 mil in diaspora si au votat 160.000. Pe restul nu i-a convins nimeni.
  • Pentru romanii din Moldova, Bucovina, majoritatea cetateni ucraineni, din Voivodina, Valea Timocului, exista un tip de abordare care sa sprijine pastrarea identitatii culturale.
  • Pemntru romanii din Franta, din Germania, din Spania, exista doua lucruri importante pe care guvernul si presedintele trebuie sa le faca: sa negocieze cu guvernele din aceste tari – stiti unde e cea mai mare comunicate romaneasca?
  • Sunt convins ca o sa ne spuneti dvs.
  • In Italia. Premierul Renzi o sa vina la Bucuresti.

K. Iohannis: Dl Ponta ne tot spuneti multe lucruri, doar ca raman vorbe. Fapte asteapta cei din diaspora. Dvs ce fapte ati facut?

Am trimis voluntari cu formulare pentru acea declaratie pe proprie raspundere, cu toate ca era treaba dvs.

Dvs explicati tot timpul de ce nu se poate. Sunteti premier ca sa rezolvati problemele, nu ca sa povestiti.

V. Ponta: Le-am rezolvat si le voi rezolva in continuare.

K. Iohannis: Si azi si maine, cand ne revedem cu dl premier, o sa-l rog in numele miilor de romani care nu au putut sa voteze, sa faca pentru Dzeu ceva sa poata vota.

V. Ponta: Am facut ceva, dar nu ati vazut dvs.

K. Iohannis: O sa aflam duminica

V. Ponta: Eu cred ca o sa aflati luni

R. Bogdan: De ce nu l-ati demis pe Stanoevici si Corlatean?

V. Ponta: Nu are atributii. O sa decida dl Tariceanu daca va pastra functia de ministru pentru toti romanii

R. Bogdan: Cine va fi vinovat daca nu vor vota romanii?

V. Ponta: Eu voi fi vinovat, sa fie fericit dl Iohannis

Lavinia Sandru: Dl Iohannis nu a fost niciodata la Chisinau si Cernauti? Nu ati fost niciodata si vreti sa fiti presedintele tuturor romanilor?

K. Iohannis:Acele localitati nu se afla pe teritoriul Romaniei, au fost candva, cu siguranta cand voi fi presedinte voi face vizite si in Chisinau si in Cernauti, am prieteni de multi ani care se trag din Cernauti si Chisinau.

L. Sandru: Pentru dl. Ponta, il rog sa dea un mesaj romanilor din Cernauti si Chisinau.

V. Ponta: Dati-mi voie sa sun un prieten.

R. Bogdan: Da, dar nu acum, peste zece minute.

V. Ponta: Dl Iohannis a fost azi cu dl Daul, eu am un prieten foarte bun, cel mai important vecin al nostru e Moldova, in ideea in care suntem un popor…

K. Iohannis: Cati romani sunt in Italia?

V. Ponta: Oficial, 850.000

K. Iohannis: Sunt 1,1 milioane.

Denise Rifai: MAE raspunde la o interpelare pe site-ul Camerei Deputatilor ca in diaspora vorbim de o situatie dificial si ca ar fi dezirabil votul prin corespondenta.

V. Ponta: Sunt un sustinator al organizarii in 2016 al votului prin corespondenta al votului electronic.

Eu cred ca putem tinand cont de noile tehnologii, in 2016, sa asiguram votul prin corespondenta si online sigur.

Votul prin corespondenta se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni inainte de data alegerilor

D. Rifai: Dar posibilitatea transferului primarilor?

V. Ponta: Conforma Constitutiei, da, legile electorale se fac doar prin lege.

Urmatoarea tema: Coruptia

K. Iohannis: Am asteptat si eu o intrebare de la colega dvs, din motive de simetrie. Despre votul electronic, PSD a fost ferm si total impotriva introducerii conceptului.

V. Ponta: Cine v-a spus asta?

K. Iohannis: Pot sa va rog sa nu mai interurpeti?

V. Ponta: Nu mai ridicati tonul la mine. Noi nu suntem slugile dvs aici prin Romania Nu sunteti vreun stapan de sclavi.

De unde stiti?

Vreau totusi un pic mai mult respect. Sa fiti ala de la mine din birou, cuminte.

K. Iohannis: Cine va credeti in aceasta confruntare, cu biroul dvs? Aici biroul e tara asa ca v-as ruga un minim respect, daca cumva il mai aveti, va rog foarte frumos sa nu mai intrerupeti, daca e posibil.

Daca nu, putem face altfel: eu plec, dvs va spuneti toata vorbaria.

V. Ponta: Ati plecat si de la mine din birou foarte cuminte. Aveti o atitudine de mosier cu toti romanii

Rares Bogdan ii cere sa nu il mai interupa

K. Iohannis: Ar fi foarte frumos daca am vorbi unul dupa altul.

Rares Bogdan anunta ca se taie microfonul

K. Iohannis: Dl Ponta sunteti doar deputat sau si premier? Exista o initiativa legislativa pentru votul electronic si prin corespondenta?

R. Bogdan: Doriti sa raspunda acum?

Ponta: Conform deciziei CCR, orice modificare se face cu minim sase luni inainte de alegeri.

K. Iohannis: Nu a fost o asemenea initiativa? Cu siguranta in Constitutie nu se scrie daca e vot electronic sau nu

V. Ponta: Am discutat cu dl Antonescu ceea ce USL va sustine in comisie.

K. Iohannis:

  • Dl Ponta, am citit stenogramele, s-a discutat chestiunea si dvs si PSD ati fost impotriva
  • La chestiune, acum, despre anticoruptie, o tema foarte draga mie.
    In calitatea mea de presedinte voi garanta independenta justitiei si statul de drept. In ce priveste DNA, CSM, ANI si imunitate, in ultimii ani unele lucruri au mers bine, altele destul de prost.
  • A mers bine independenta justitiei si consolidarea statului de drept. DNA, si in ultimele saptamani, a dus noi si noi cazuri de coruptie la lumina zilei.
  • Voi lua toate masurile care se impun pentru ca acest demers sa continue, sa facem curatenie.
  • In ce priveste ANI, cred ca trebuie imbunatatit mersul lucrurilor, avem legislatii incompatibile. Este bine sa se consolideze ANI iar legislatia sa fie unificata.
  • La imunitate, la art 92 citim ca presedintele are imnunitate. Acest lucru mi se pare ca este un lucru la care putem renunta. Voi solicita comisiei care se ocupa de revizuirea consitutiei sa renuntam la o imunitate totala a presedintlelui, nu are nevoie de asa ceva.
  • Doar pentru chestiuni politice, nu in fapte penale.
  • E inadmisibil sa avem parlamentari care nu pot fi anchetati pentru ca PSD voteaza impotriva anchetarii lor.
  • Aceste lucruri trebuie schimbate.
  • Parlamentarii pot avea protectie pentru vot si opinie politica, dar nu pentru alte fapte.
  • Aceste lucruri trebuie radical schimbate, trebuie inlesnita intreaga procedura si parlamentarii sa poata fi anchetati ca orice cetatean.

V. Ponta:

  • Spre deosebire de vorble goale, eu pot garanta cu fapte: actualul sef al DNA a fost propusa de mine. Presedinta ICCJ a fost votata inclusiv de ministrul Justitiei.
  • Tot ce eu am facut ca premier, voi face ca presedinte.
  • Ceea ce trebuie sa scapam in continuare e discursul dublu, demagogie.
  • Ii reamintesc dl Iohannis ca dl Vosganian e in aceasta situatie, Victor Paul Dobre, senatorul Akos Mora declarat incompatibil si e in Parlament. La fel dl Chiuariu.
  • Azi DNA a propus arestarea lui Mircea Rosca, seful PNL Prahova.
  • Dl Iohannis a vorbit de art 92, care se refera la atributii in domeniul apararii.
  • Art 84 se refera la imunitate.
  • Presedintele Romaniei se refera la imunitate, Prevederile art 72 se ocupa corespunzator.
  • Daca vorbim despre ceva sa stim despre ce vorbim. Atat are azi presedintele, ca deputatii si senatorii.
  • In 2012, dl Iohannis, a fost lovitura de stat sau aplicarea Constitutiei?

K. Iohannis: La domnii Varujan, Chitoiu si altii, PSD a vitat impotriva ridicarii imunitatii, putem verifica foarte usor.

Toate acestea arata ca trebuie sa schimba regulamentele acolo unde se impun, Constitutia, este una care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2024.

V. Ponta: Nu ati raspuns la intrebarea despre 2012

R. Bogdan: Cred ca va raspunde dupa pauza de publicitate.

Ponta ii pune o intrebare delicata lui Iohannis: A fost lovitura de stat in vara lui 2012 sau nu, ca am vazut ca ati avut declaratii contradictorii pe aceasta tema?

Iohannis se lanseaza intr-un raspuns paralel cu intrebarea, Ponta revine cu intrebarea, dar vine momentul izbavitor: pauza publicitara anuntata de Rares Bogdan. Ponta insista cu intrebarea, Rares Bogdan insista cu pauza publicitara si promite ca Iohannis va raspunde dupa pauza. Iohannis a scapat citeva minute de un raspuns dificil.

Dezbaterea a fost reluata.

K. Iohannis:

  • Presedintele CJ Constanta, Arges, Mehedinti, si alti cativa … ce va spune aceasta enumerare?
  • Sunt unii dintre respectabilii PSD-isiti care au probleme cu legea, sunt cercetati sau condamnati.
  • Daca mergem in istoria PSD, avem si un fost premier care a fost condamnat. Nu stiu daca e cazul ca dl Ponta sa enumere pe cei care au avut probleme cu legea in PNL.
  • Si pentru unii si pentru altii sa ramana valabila afirmatia mea, sa plateasca toti.
  • Pentru 2012, chestiunea a fost analizata de CCR care a constatat ca procedurile au fost legale.

Andra Miron: Dl Ponta, doriti si dvs ridicarea imunitatii parlamentarilor?

V. Ponta: Nu, a fost clar ca dl Iohannis vorbea de ridicarea imunitatii presedintelui. Pentru parlamentari nu exista imunitate decat pentru arestare.

In modificarea Constitituei, daca asta e decizia majoritatii parlamentare….orice modificare a Constitutiei se face cu un vot de doua treimi, doar USL a avut acel vot.

Andra Miron: Cum ii veti convinge pe domnii parlamentari sa voteze?

V. Ponta: Eu – si voi fi presedinte – nu voi mai fi sef de partid, ca dl Basescu,

R. Bogdan: As vrea sa nu-l mai introducem in discutie, o sa plece.

V. Ponta:

  • Partidele noastre, USL, l-au propus pe dl Iohannis ca ministru si nu s-au rusinat.
  • Cred ca exista vointa publica ca tot ce a ramas neeuropean sa fie inlaturat.
  • Presedintele unei tari din UE are imunitate prezidentiala.
  • Presedintii de CJ nu au imunitate, motiv pentru ca Uioreanu si dl Cancescu sunt amandoi in arest preventiv, cred ca stiti asta.

K. Iohannis:

  • Parlamentarii ACL vor vota pentru aceste schimbari legislative cu draga inima.
  • In ce priveste incuviintarea, toti parlamentarii ACL sunt dispusi sa voteze la vedere.
  • Daca mergem in urma, inainte de perioada in care am avut un rol decisiv in conducerea PNL, stim ca au fost cu siguranta alte discutii.
  • Acum noi suntem de acord sa se ridice imunitatea celor vizati.
  • Cred ca e foarte important ce facem in viitor. Noi am dovedit buna credinta in ultima perioada. Independenta justitei si statul de drept sunt un bun castigat. Voi garanta acest parcurs, inclusiv prind politicul sa se amestece in treburile justitei si incurajand instituiile sa faca promovari pe baza de ciompetente si pe pacte de coabitare.
  • Daca dvs dragi romani alegeti presedintele gresit veti da justitia pe mana coruptilor.
  • Daca veti alege presedintele corespunzator, se va consolida justitia.

V. Ponta: Dl Iohannis spune ca nu va coabita. Ce relatie veti avea?

K. Iohannis: Voi avea o relatie institutional corecta cu oricine va fi premier, fara nicio indoiala.

V. Ponta: Spunea azi un ziarist ca daca Iohannis iese presedinte are nevoie de mine ca sa-i indeplinesc programul electoral, pentru ca nu poate, nu are parlamentarii.

Acordul se numeste de colaborare institutionala, la acesta va referiti?

K. Iohannis: Nu stiu, dvs l-ati semnat

V. Ponta: Coruptia trebuie combatuta nu doar la adevarsarii politici, puteti sa-l rugati pe dl Chiuariu sa demisioneze, pe dl senator Akos Mora. Puteti sa-l rugati pe dl Blaga sa se prezinte la parchet sa discute de EADS.

Eu cred ca exista coruptie in toate partidele, ca efortul trebuie sustinut

K. Iohannis: Ideea mi se pare foarte buna, ramaeti dvs premier si eu presedinte

R. Bogdan: Veti colabora cu dl Ponta ca premier?

K. Iohannis: Eu voi colabora institutional corect cu oricine va fi premier, nu sunt pusi acolo sa se certe premierul cu presedintele la televizor, ci sa rezolve problemele Romaniei.

Rares Bogdan: Dl Iohannis, veti taia sau nu pensiile?

K. Iohannis: Dl Ponta, de ce ati mintit pensionarii ca le tai pensiile?

V. Ponta: Eu va tratez cu respect, jignirile nu va fac cinste.

Dvs sunteti inconjurat, echipa dvs, de catre cei care au taiat pensii si salarii in aceasta tara.

Ati promis ca anul viitor veti aloca 6% din PIB pentru sanatate sau educatie, 10 mld de euro, ati folosit foarte des termenul de pomeni electorale …

K. Iohannis: De ce ati mintit pensionarii ca le tai pensiile?

V. Ponta: Ati mai facut odata.

K. Iohannis: Eu nu am facut-o. Sunteti intr-o eroare.

V. Ponta: Nu sunt in nicio eroare. Am documentele la mine.

K. Iohannis: Nu a taiat nimeni pensiile…

V. Ponta: Dvs va uitati la 5 mil de pensionari si le spuneti ca nu le-a taiat nimeni pensia.

K. Iohannis:

  • Eu vreau sa fiu presedintele ca sa avem o economie functionala pe care sa o scoatem din recesiunea in care a bagat-o guvernul Ponta, care e foarte ineficient, si sa avem cresterea pensiilor.
  • Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu e un favor, guvernul e obligat.
  • Cand voi fi eu presedinte vom avea o economie care functioneaza si atunci pensiile vor creste.
  • Garantez ca nu se vor taia pensiile niciodata cand voi fi presedinte, iar afirmatiile din acei fluturasi cu care PSD-istii v-au speriat au fost o campanie mizerabila a PSD, s-au folosit de o institutie publica si ati crezut ca postasul va aduce o instiintare

V. Ponta: V-ati lamurit cat are pensia soacra dvs, ca ieri ati spus ca are 300 de lei?

K. Iohannis: Este aproximativ 300 de lei

V. Ponta: Nu exista pensie de 300 de lei

K. Iohannis: Poate stiti si dvs ca pensia cea mai mica e de 350 de lei

V. Ponta: Stiti cati pensionari sunt in Romania?

K. Iohannis: Sunt sigur ca o sa ne spuneti imediat, aveti toate fituicile la dvs.

Subiect: Rosia Montana

V. Ponta: Parlamentul a decis ca nu se face proiectul si nu se face

Dar trebuie sa gasim resurse pentru zonele monoidnustriale, stiti cati pensionari sunt?

Stiti cat e pensia media?

K. Iohannis: Sunt convis ca o sa ne edificati imediat.

V. Ponta: Este 844 lei

Obligatia de a indexa pensiile e prevazuta in legea 263/2010 care nu s-a aplicat cand guvernau colegii dvs.

Abrogati masurile pe care le acuzati ca fiind pomeni electorale?

K. Iohannis: Dl Ponta vad ca ati facut o fixatie pe familia mea, va legati de soacra mea care nu va fi fericita sa afle pensia mede pentru ca tot 350 de lei primeste, cum nici parintii mei nu sunt fericiti ca ati trimis echipa sa ii filmeze.

In ce priveste afirmatiile facute de dvs, pana si dvs, ca sunteti deputat, probabil ati aflat ca nu presedintele abroga legi.

Parlamentarii vor analiza aceasta chestiune si probabil le vor imbunatati semnificativ.

V. Ponta: Sa lamurim lucru acesta, nu am vorbit niciodata nimic de familia dvs, am intrebat ca ati spus ieri ca are pensie de 350 de lei.

Eu nu am trimis, nu am camere… Asta e ziarul dvs de promovare, ACL – Romania lucrului bine facute.

Victor Ponta si Daciana Sarbu au depus falsuri prin omisiune, familia Ponta zece milioane cu Golden Bitz, puteti sa ii cereti scuze?

K. Iohannis: Asa cum dvs nu ati trimis echipa sa filmeze casa parintilor mei, nici eu nu am trimis pe nimeni.

V. Ponta:Puteti sa ii cereti scuze, ca nu are saraca nicio vina.

K. Iohannis: Imediat dupa ce va cereti scuze in numele echipei dvs ca m-ati facut vanzator de copii.

V. Ponta: Eu? Niciodata.

K. Iohannis: Imediat ce va cereti scuze ca m-ati facut traficant de organe, ca ati spus ca nu sunt un bun roman ca sunt neamt, ca sunt protestant, o sa imi cer si eu scuze.

Ati facut cea mai mizerabila campanie din Romania. Daca v-o insustiti cu siguranta si eu mi le insusesc si ne cerem suze reciproc daca suntem domni.

Eu daca am gresit cu ceva imi cer scuze public. Daca in aceasta campanie am lezat pe cineva prin afirmatii facute de mine imi cer scuze.

V. Ponta: Va multumesc.

Subiect Despre taxe si impozite

K. Iohannis: Noi, PNL, credem ca singura cale de relansare economica in Romania e relansarea fiscala, nu se poate face de azi pe maine, vom veni cu un plan care face sens, vom veni cu reduceri de impozite si taxe, a TVA, gradual.

Cand voi fi presedinte si PNL va avea guvern vom reduce impozitele si taxele si vom relansa economia

V. Ponta: Suntem la finalul anului, bugetul a incasat …

K. Iohannis: Apropos, ati facut buget?

V. Ponta: Da, da

Stiti cat am incasat la buget, stiti cat e un punct de TVA?

K. Iohannis: Da, dl Ponta, dar dvs stiti cum se reduce evaziunea fiscala pe TVA?

V. Ponta: Nu stiti, va spun eu

K. Iohannis: Evaziunea fiscala e de 16,2% din PIB

V. Ponta: Cum ati calculat?

K. Iohannis: Sunt date oficiale

Cea mai mare parte e in zona TVA, de asta am venit cu propunerea sa reducem TVA pentru a reduce o cauza a evaziunii fiscale.

Noi vom veni cu un guvern care va imbunatati colectarea pentru a creste colectarea cu 1-2 puncte din PIB

V. Ponta: Vorbe, sa vorbim de cifre, de lucruri serioase.

K. Iohannis: Am promisiunea dvs cu timpul alocat.

V. Ponta: Bugetul a incasat 176,4 mld lei si a cheltuti 175

Cu ce vom cheltui pana la finele anului ne inscriem sub 2% din PIB, motiv pentru care in 2015 si 2-16 nu trebuie sa crestem alte teaxe

K. Iohannis: Tot in recesiune suntem.

V. Ponta: Si daca vineri ies datele de la Statistica si avem crestere, va retrageti?

K. Iohannis: De ce sa ma retrag, dvs vreti sa fiti premier si ar fi bine sa ramaneti.

Rares Bogdan, despre ultima declaratie a FMI privind consolidarea situatiei fiscale

V. Ponta: Exact, anul viitor vom avea 1,4, anul asta greu facem 2.

K. Iohannis: Sigur ca FMI e ingrijorat pentru ca avem un guvern ineficient, nu a fost in stare sa realizeze investitile propuse, a distrus locuri de munca, a dat bani la primarii migratori, toate acestea costa.

Nici macar unu a fost in stare acest guvern sa cheltuie banii pe care ati propus sa ii cheltuti, e cea mai proasta intamplare sa nu reusiti sa cheltuiti bugetul.

Denise Rifai: Excedentul bugetar nu e o chestiune de laudat, a venit din taxa pe stalp care a sufocat mediu de afaceri, si supraccizarea benzieni, ati promis ca baii merg la autstrazi, acum suntem in recesiune. Excedentul bugetar nu e o chestiune de laudat, a venit din taxa pe stalp care a sufocat mediu de afaceri, si supraccizarea benzieni, ati promis ca baii merg la autstrazi, acum suntem in recesiune.

V. Ponta: Sunteti mult mai bine pregatita dacat dl Iohannis, abia astept sa discutam sa va spun unde gresiti.

Denise Rifai: Cat de reale sunt ingrijorarile FMI?

V. Ponta: Inflatia, 1,5%, crestere economica 2,5%, somaj scazut la 6,7 in datele INS.

Stirea exacta, dvs cititi titlul Mediafax, FMI a spus ca a fost facut un efort mare si ca e important ca Romania sa mearga…

Denise Rifai: Si eu am stirea, spune „cer Romaniei sa nu puna in pericol datele din ultimii sase ani”. Cat de reale sunt aceste ingrijorari?

V. Ponta: Romania, cu mine presedinte si Tariceanu premier, va continua sa fie cea mai performanta economie din aceasta regiune.

Denise Rifai: Pentru dl Iohannis, cum suna aceste avertismente?

K. Iohannis: Sincer, ma ingrijoreaza.

Nu e primul semnal de alarma tras din afara, lucrurile merg prost, suntem in revcesiune economica, nu avem buget pentru 2015, am cerut premierului sa vina in parlament cu un prioiect asa cum spune legea si atunci ne putem da seama cat de mare e catastrofa care se pregateste pentru 2015.

Da, sunt foarte ingrijorat pentru 2015.

Tema: Despre relatiile externe

K. Iohannis:

  • Situatia de azi se datoreaza celor trei piloni pe care s-a bazat Romania: parteneriatul strategic cu SUA, rolul in NATO si in UE.
  • Aici trebuie sa dovedim ca suntem parteneri seriosi, de lunga durata, ca suntem dispusi sa ne insusim rolul, sa crestem bugetul pe aparare pana la 2% din PIB.
  • Nu e nevoie de nicio noua axa Bucuresti – China, de o reinventare, trebuie sa dovedim ca sunt oameni seriosi, pentru asta e nevoie de un presedinte serios.

V. Ponta:

  • Eu am  o pozitie mai complexa pentru ca stiu mai multe: parteneriatul cu SUA e foarte bun, e facut de Emil Constantinescu si va fi continuat de mine.
  • Suntem parteneri NATO.
  • Eu cred insa ca Romania trebuie sa exercite un rol mult mia im[portant pentru prientenii din regiune, in primul rand pentru Moldova.
  • Pentru Ucraina si Georgia, care au semnat acordurile de asociere cu UE, pentru Serbia, trebuie sa fie prieteni si parteneri ai nostri.
  • Romania e acum un model de urmat pentru aceste tari.
  • Daca vorbim insa de relatie economice, categoric trebuie sa incercam intr-o Europa care isi restrange consumul, trebuie sa gasim solutiile ca exporturile noastre sa aiba o piata.
  • Doamna Merkel merge in fiecare an in China, care e al treilea partener comercial al Germaniei, noi suntem de-abia locul 23 al Germaniei.
  • Pastram axa strategica Romania – NATO – SUA, care inseamna investitii Exxon in Marea Neagra, investitii germane, Romania trebuie sa isi gaseasca investitii in energie.
  • Independenta energetica de Rusia e principalul obiectiv al Romaniei.

R. Bogdan: Dl Iohannis, aveti un mesaj si 2 intrebari pentru dl Ponta.

K. Iohannis: Observ ca dl Ponta a evitat un raspuns pe Rosia Montana. Rosia Montana asa cum e gandita acum nu poate continua, e un fel de privatizare esuata, nu garanteaza ca e protejat mediul si comunitatile de acol.

In aceasta forma trebuie abandonat si reluata discutia.

E totusi notabila pozitia duplicitara a dl Ponta, l-a aprobat ca premier si a fost impotriva in parlament.

In ce priveste mesajul pentru romani, eu vreau sa schimb felul in care se face politica, mai putine vorbe, mai multe fapte, mai putina galagie.

Renunt la minutele suplimentare sa nu apara discutii, imi rezerv dreptul sa pun ultima intrebare.

R. Bogdan: Dl Ponta, o intrebare pentru dl Iohannis.

V. Ponta: Am candidat si nu as fi candidat nicidoata impotriva lui Crin Antonescu, pentru a duce la capat proiectul USL care a promis oamenilor sa ne scape de regimul Basescu si de a face dreptate oamenilor: pensii, salarii, TVA scazut la paine si alimente, agricultura, si mai ales ca sa facem o societate in care sa nu mai fim divizati.

Am vazut in aceasta seara foarte multa poleiala si nimic inauntru.

Pe mine oamenii m-au vazut cu bune si cu rele.

Intrebarea mea este: Aveti vreun moment un sentimente de vinvotatie fata de milioanele de romani care au crezut in USL?

K. Iohannis: S-a terminat intrebarea?

Dl Ponta, USL s-a rupt pentru ca PSD a vrut toata puterea si noi nu am fost de acord, atat de simpla e explicatia.

E singura chestiune reala si reamintesc ca nu am venit la dvs pentru ca guvernul functiona bine, ci pentru ca functiona prost dar dvs nu ati putut suporta aceasta chestiune.

Ne-ati spus ca ati votat in tinerete cu Ion Ratiu, pe urma cu candidatul liberal. Pot sa contez si de data asta pe votul dvs?

V. Ponta: Nu, pentru ca sunteti doar o poleilala a dl Ratiu si Antonescu, in interior sunteti Traian Basescu.

Eu mai raman daca doriti

R. Bogdan: Un ultim mesaj pentru romani

K. Iohannis: Votati schimbarea.

Dupa ce plec nu socot ca puteti continua aceasta emisiune.

Eu socot ca nu se poate continua discutia dupa ce am plecat

R. Bogdan: Fetele au niste intrebari pentru dl Ponta, nu are nicio legatura cu confruntarea electorala, e o emisiune similara cu cea pe care ati avut-o ieri.

K. Iohannis: Daca dvs considerati ca asa e ok, eu va cred. Va multumesc.

Va doresc mult succes la emisiune.

Dezbaterea s-a incheiat. Rares Bogdan anunta ca discutia sa cu Victor Ponta continua in studioul emisiunii „Jocuri de putere”. Ulterior, se pare ca premierul s-a razgandit pentru ca emisiunea lui Rraes Bogdan a demarat avandu-l ca invitat pe Teodor Melescanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro