VIDEO Microsoft a lansat Windows 11. Ce aduce nou sistemul de operare
La șase ani de la prezentarea Windows 10, Microsoft lansează noul sistem de operare Windows 11 care aduce o serie de noutăți. Compania spune că meniurile vor fi mai simple, ferestrele vor fi altfel organizate, vor putea fi instalate și aplicații de Android și vor fi și noutăți legate de gaming. Microsoft spune că Windows a fost creat astfel încât să țină cont de faptul că ultimele 18 luni au adus o schimbare incredibilă a modului în care utilizăm computerele. Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi și pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare.
Microsoft spune că Windows 10 rulează în prezent pe 1,3 miliarde de terminale și promite că Windows 11 va fi ”modern, curat, proaspăt și frumos”. Compania promite update-uri mai mici și mai rapide care vor rula în background și spune că userii vor putea să-și configureze diverse desktop-uri: pentru muncă, pentri acasă, pentru gaming.
Comentând lansarea, presa internațională scrie că numărul de noutăți de pe Windows 11 nu este chiar atât de mare, însă cele care sunt prezente sunt binevenite.
O schimbare esențială este că butonul de Start se află acum în partea de jos – centru, și nu stânga – jos, însă poate fi mutat și există și ”dark mode”. Interfața are multe în comun cu cea de la proiectul Windows 10X, un sistem de operare pe care Microsoft îl gândise special pentru terminalele cu ecran dual, însă la care a renunțat.
”În cazul Windows 11, designul și experiența de utilizare au fost simplificate, cu scopul de a facilita creativitatea și rezolvarea sarcinilor în timp util. Astfel, noul Windows are un aspect modern, proaspăt, ordonat și atractiv. De la noul buton de Start și taskbar până la fiecare sunet, font și iconiță, totul a fost gândit astfel încât să ofere sentimentul de control, calm și confort”, spune compania.
Noul Microsoft Store
Noul Microsoft Store este locul unde utilizatorii de Windows pot avea acces la aplicații și conținut pentru vizionare, creație, jocuri, lucru și învățare.
”De asemenea, odată cu Windows 11, Microsoft aduce pentru prima dată aplicații Android pe Windows. Astfel, începând din acest an, utilizatorii vor putea să descopere aplicații Android în Microsoft Store și să le descarce prin Amazon Appstore – spre exemplu, vor putea să înregistreze și să posteze un videoclip de pe TikTok, sau să folosească Khan Academy Kids pentru învățare virtuală chiar de pe computer”.
Chat
Pe Windows 11, noua funcție de Chat din Microsoft Teams va fi integrată în Taskbar, iar utilizatorii se vor putea conecta instantaneu prin text, voce, chat sau video cu oricare dintre contactele lor, de oriunde, indiferent de platformă sau dispozitiv, pe Windows, Android sau iOS. Mai mult, dacă persoana cu care încearcă să ia legătura nu a descărcat aplicația Teams, conexiunea poate fi realizată prin intermediul SMS-ului bidirecțional.
Un mod mai rapid de a obține informațiile relevante
Windows 11 introduce Widgets – un nou feed personalizat, alimentat de inteligența artificială și de cea mai performantă versiune a browser-ului Microsoft Edge. În plus, pentru creatori și editori, funcția Widgets deschide în Windows noi ecrane pentru a oferi conținut personalizat.
Windows 11 – mai rapid, mai sigur și mai familiar pentru IT
Pentru IT, Windows 11 este construit pe fundația compatibilă Windows 10, astfel că noul Windows va putea fi implementat într-un mod similar cu Windows 10. ”Tranziția la Windows 11 va fi, așadar, ca o actualizare a Windows 10, iar experiențele de gestionare familiare pe care le avem la dispoziție astăzi – cum ar fi Microsoft Endpoint Manager, configurația cloud, Windows Update for Business și Autopilot – vor sprijini procesul de integrare a sistemului de operare Windows 11”, spune compania.
”Windows 11 este sigur și datorită design-ului său, având integrate noi tehnologii de securitate care vor adăuga niveluri suplimentare de protecție de la cip la cloud, pentru a spori productivitatea și a facilita noi experiențe de utilizare. Windows 11 oferă un sistem de operare bazat pe modelul Zero Trust pentru a proteja datele și a securiza accesul de pe toate dispozitivele, compania Microsoft lucrând îndeaproape cu partenerii săi OEM (Original Equipment Manufacturer) și cu producătorii de cipuri pentru a crea standarde de securitate care să răspundă provocărilor aduse de evoluția constantă a peisajului amenințărilor cibernetice, precum și de noul mod de lucru hibrid”.
Snap
În Windows 11, compania Microsoft introduce Snap Layouts, Snap Groups și Desktops, instrumente care ușurează munca și sporesc capacitatea de a efectua mai multe sarcini simultan, prioritizând lucrurile importante. Acestea sunt funcții noi, concepute pentru a ajuta utilizatorii să-și organizeze ferestrele de lucru și să-și optimizeze ecranul. În plus, prin intermediul funcției Desktops, aceștia pot crea desktopuri separate pentru fiecare tip de activitate, pe care le pot personaliza apoi după bunul plac – desktopuri pentru muncă, gaming sau școală.
Parteneriate
Cu ajutorul unor companii precum Dell, HP, Lenovo, Samsung, Surface, și nu doar, Microsoft s-a asigurat că majoritatea computerelor disponibile pe piață vor fi compatibile cu Windows 11, din toate punctele de vedere, de la formă la preț.
Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi și pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare, iar pentru a verifica eligibilitatea actualelor computere cu Windows 10, în vederea actualizării gratuite la Windows 11, utilizatorii pot accesa Windows.com și descărca aplicația PC Health Check.
În plus, Microsoft colaborează cu partenerii săi de retail pentru a se asigura că toate computerele cu Windows 10, care pot fi achiziționate în prezent, sunt pregătite pentru actualizarea la Windows 11. Actualizarea gratuită va fi lansată pe computerele Windows 10 eligibile în perioada următoare, continuând și în 2022. De asemenea, începând de săptămâna viitoare, Microsoft va începe să partajeze o versiune pilot a Windows 11, pentru feedback, în cadrul Programului Windows Insider – o comunitate de fani Windows care dau feedback companiei.