VIDEO Minerii de la CE Oltenia nu se lasă și continuă greva/ Dacă nu e reluată activitatea în cariere, stocul de cărbune ar putea fi epuizat în foarte scurt timp, iar termocentralele s-ar putea opri
Minerii de la Complexul Energetic Oltenia continuă greva, fiind nemulțumiți de promisiunile conducerii companiei. Este deja a cincea zi de grevă, după ce aceasta a fost declanșată spontan vineri seara. Protestul este diferit de altele deoarece nu este asumat de sindicate. Minerii spun că nu mai au încredere în sindicate și nu mai vor să fie reprezentate de ele. Marea problemă este că în scurt timp s-ar putea epuiza cărbunele aflat pe stoc, ceea ce ar însemna oprirea termocentralelor. Acestea asigură, în mod obișnuit, cel puțin un sfert din întreaga producție. Guvernul nu comunică în niciun fel, deși a avut loc miercuri o întâlnire la Palatul Victoria pe această temă.
Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la prânz, cu ministrul energiei Anton Anton, cu ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și cu ministrul economiei Nicolae Bădălău. După întâlnire, niciunul dintre cei patru nu a dorit să comunice despre concluziile la care au ajuns.
Între timp, Tribunalul Gorj a decis că protestul este ilegal. Imediat după aceea, Complexul Energetic Oltenia a transmis un comunicat prin care susținea că a fost reluată activitatea la două cariere din zece, la Jilț Nord și Jilț Sud. CE Oltenia mai preciza că administrația companiei și reprezentanții federațiilor sindicale au stabilit creșterea salariilor cu 400 lei brut până la 700 lei brut și acordarea de vouchere de vacanță începând cu 1 mai.
Realitatea a fost alta, însă, față de cea prezentată de CE Oltenia. Potrivit ziarului Pandurul, minerii de la Jilț Sud au negat că au reluat activitatea. La Jilț Nord, minerii au reintrat în grevă. Un miner a spus că au lucrat doar cei din schimbul I, după ce un lider de sindicat le-a spus că a fost reluată activitatea în toate carierele.
Printr-un alt comunicat, CE Oltenia a trecut la amenințări, spunând că participanții la grevă riscă sancțiuni disciplinare, concedieri și răspunderea pentru prejudiciile aduse angajatorului.
Minerii nu s-au lăsat intimidați nici de decizia Tribunalului Gorj, nici de amenințările CE Oltenia, hotărând să continue greva. Potrivit ziarului Pandurul, nu vor accepta creșterea salarială de până la 700 lei brut, solicitând 1.600 lei brut. În mare parte, salariile minerilor sunt între 2.000 lei și 2.500 lei net.
Luni dimineață, după o întâlnire la ministerul energiei, reprezentanții companiei au spus că stocurile de cărbune ajung până într-o săptămână. Însă acestea s-ar putea epuiza chiar mai repede. Sorin Boza, directorul general al companiei, a spus marți seara, la o televiziune locală, că stocul de cărbune de la termocentrala Rovinari mai ajunge pentru maxim două zile. Celelalte termocentrale sunt Turceni, Craiova și Ișalnița.
Complexul Energetic Oltenia are 13.000 de angajați și se află într-o situație financiară extrem de dificilă, fiind estimate pierderi de 1 miliard lei în 2018. Ultima lovitură asupra companiei a fost dată chiar de Guvernul Dăncilă, prin celebra ordonanță 114/2018, care obligă toate companiile din domeniul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri. Acționarul majoritar este Ministerul Energiei.
Imediat după ce a fost aprobată această ordonanță de urgență, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, consilierul premierului, au organizat o conferință de presă. În cadrul conferinței, HotNews.ro a ridicat exact problema Complexului Energetic Oltenia, care ar urma să fie afectată de această taxă. În ciuda insistențelor de a răspunde ce se va întâmpla cu această companiile și miile de angajați ai companiei, Darius Vâlcov nu a oferit un răspuns clar. A spus doar că e treaba managementului de la companie. Vezi aici dialogul cu Darius Vâlcov.
Citește și: