Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, blocat pe un feribot de fermieri furioşi / El a fost nevoit să se întoarcă pe insula de pe care tocmai plecase

HotNews.ro
cativa fermieri l-au blocat pe ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pe feribot, Foto: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP / Profimedia
cativa fermieri l-au blocat pe ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pe feribot, Foto: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP / Profimedia

Agricultori care se opun desfiinţării progresive a unui avantaj fiscal cu privire la motorină au blocat un feribot, la Schlüttsiel, în nordul Germaniei, la bordul căruia se afla ministrul german al Economiei Robert Habeck, care și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la „clima care se încălzește” în țară, relatează AFP.

Acțiunea a fost condamnată de mai mulți membri ai guvernului lui Olaf Scholz.

Aproximativ 30 de agricultori au împiedicat acostarea, joi seara, a feribotului pe care se afla Robert Habeck, care se întorcea din concediu, de la Hallig Hooge, o insulă turistică la Marea Nordului, declară vineri AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, relatează News.ro.

În urma unei încercări eşuate de a negocia cu manifestanţii, ministrul a decis să rămână pe navă şi să se întoarcă la Hallig Hooge.

Odată ce spiritele s-au calmat, el a putut ajunge pe continent vineri la 0:50 GMT cu ceilalți pasageri ai feribotului, potrivit poliției.

Aproximativ 100 de agricultori s-au alăturat cu tot cu tractoare acestei acţiuni de protest – pe care poliţia a dispersat-o cu gaze, dar fără să facă arestări.

Guvernanții germani au criticat „depășirea” limitelor democrației

Această blocare este ”ruşinoasă şi încalcă regulile coexistenţei democratice”, a denunţat pe X un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.

Ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, care s-a angajat să modifice planurile Guvernului cu privire la agricultori, a denunţat vineri dimineață, la postul ZDF, o acţiune a unei ”minorităţi” ”care nu se angajează în favoarea agriculturii germane”, ci care are au ”vise de revoltă”, un lucru ”neacceptabil”.

Miniştrii de Externe Annalena Baerbock (Verzi) şi de Interne Nancy Faeser (SPD) au denunţat o ”depăşire” a limitelor democraţiei într-o dezbatere dificilă.

Acţiunea agricultorilor intervine după ce Guvernul german a renunţat – în parte – joi la planurile sale de a tăia subvenţiile la carburant în sectorul agricol.

Avantajul fiscal acordat cu privire la cantităţile consumate urmează să fie desfiinţat treptat – până în 2026 – şi nu dintr-o lovitură, aşa cum se prevedea iniţial.

Însă acest lucru nu merge suficient de departe, în opinia agricultorilor, care preconizează o săptămână de mobilizare – de la 8 la 15 ianuarie – împotriva Guvernului Scholz, o acţiune susţinută de către asociaţiile profesionale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro