Sari direct la conținut

VIDEO Nigel Farage, puternic huiduit în timpul unui discurs, după alegerile din Regatul Unit

HotNews.ro
O succesiune de huiduieli a întrerupt discursul lui Nigel Farage după ce partidul său populist Reform UK a câștigat mai multe locuri în alegerile parlamentare din Marea Britanie, în ceea ce reprezintă un început haotic al vieții sale de deputat la Westminster, scrie vineri Reuters.
VIDEO Nigel Farage, puternic huiduit în timpul unui discurs, după alegerile din Regatul Unit
Liderul Reform UK, Nigel Farage, după ce a fost ales deputat, în Clacton-on-Sea, estul Angliei, pe 5 iulie 2024. Sursa foto: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Farage, unul dintre politicienii cei mai cunoscuți și mai controversați din țară, a obținut voturi care în mod normal ar fi mers la Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, formațiune care a suferit cea mai mare înfrângere electorală din istoria sa.

După ce a fost ales în circumscripția de coastă Clacton, în a opta sa încercare de a câștiga un loc în Parlamentul britanic, cel puțin șase persoane care l-au huiduit l-au întrerupt în timpul unui eveniment la Londra, numindu-l „escroc” și spunându-i că ar trebui să combată rasismul din partidul său.

În perioada premergătoare alegerilor, Reform UK a fost în centrul unei dispute privind rasismul, când unul dintre susținătorii săi a fost înregistrat în timp ce profera o insultă rasială la adresa lui Sunak. Farage a declarat că nu vrea să aibă de-a face cu rasiștii.

„Ei bine, cel puțin își arată furia în public”, a spus Farage, după ce evenimentul său a fost întrerupt de mai multe ori.

„Establishment-ul politic se teme în privat de ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută cu aceste rezultate ale alegerilor”, a adăugat el.

Reform UK a obținut 4 locuri de deputat din 650 de circumscripții parlamentare, în ciuda faptului că a obținut 14% din voturi. Partidul Laburist al lui Keir Starmer a obținut o majoritate zdrobitoare, cu 412 locuri.

În schimb, cu doar 121 de mandate faţă de 365 acum cinci ani, conservatorii au înregistrat cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. În viitorul parlament total reconfigurat, liberal-democraţii redevin a treia forţă, cu 71 de deputaţi. În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă, a înregistrat mari pierderi, câştigând doar în nouă din cele 59 de circumscripţii. Verzii vor avea patru locuri, faţă de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor din care vor face parte un număr record de femei, cel puţin 266.

Farage a declarat că Marea Britanie are nevoie de un nou sistem electoral care să producă un rezultat proporțional.

„Părerea mea este că sistemul nostru electoral învechit, de vot uninominal, nu este adecvat scopului”, a spus Farage.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro