Sari direct la conținut

VIDEO Keir Starmer, noul premier britanic, promite în primul său discurs de la Downing Street „acțiuni, nu doar vorbe” pentru reconstrucția țării

HotNews.ro
Noul prim-ministru al Marii Britanii, liderul laburist Keir Starmer, a promis vineri acțiuni, nu doar cuvinte, pentru reconstrucția țării, dar i-a avertizat pe alegătorii care i-au acordat majoritatea electorală masivă și pe cei care au votat împotrivă că îmbunătățirile vor lua timp, relatează Reuters.
VIDEO Keir Starmer, noul premier britanic, promite în primul său discurs de la Downing Street „acțiuni, nu doar vorbe” pentru reconstrucția țării
Noul premier britanic, Keir Starmer, ține primul său discurs la 10 Downing Street, 5 iulie 2024. Sursa: Photo by Amanda Rose / Avalon / Profimedia

Vorbind în fața noii sale reședințe, biroul de premier de la numărul 10 de pe Downing Street, Starmer a adoptat un ton serios, recunoscând amploarea provocărilor cu care se confruntă după victoria zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare, care pune capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare adesea tumultuoasă.

El a fost întâmpinat cu ovații și, înainte de a-și începe discursul, și-a făcut timp să strângă mâinile și să îmbrățișeze consilierii și simpatizanții care s-au aliniat pe Downing Street.

Stând în spatele unui pupitru, el a spus că a înțeles că mulți britanici au fost dezamăgiți de politică după ani de scandal și haos sub conservatori, care au fost respinși categoric în alegerile de joi, suferind pierderi istorice.

„Această lipsă de încredere poate fi vindecată doar prin acțiuni, nu prin cuvinte. Știu asta”, a spus Starmer.

„Indiferent dacă i-ați votat pe laburiști sau nu, de fapt, mai ales dacă nu ați votat, vă spun direct – guvernul meu vă va servi. Politica poate fi o forță a binelui. Vom demonstra acest lucru”, a continuat noul premier.

Partidul Laburist, de centru-stânga, a câștigat o majoritate masivă în parlamentul cu 650 de locuri, ceea ce a determinat demisia lui Rishi Sunak vineri dimineață. Starmer a mers apoi să se întâlnească cu Regele Charles și a fost numit oficial prim-ministru.

„Guvernul meu va lupta în fiecare zi până când veți crede din nou. De acum înainte, aveți un guvern neîncărcat de doctrine, ghidat doar de hotărârea de a vă servi interesele”, a spus el, subliniind un lucru pe care l-a repetat în timpul campaniei – că va pune țara pe primul loc, partidul pe locul doi.

„Să-i sfidăm, în liniște, pe cei care au dat țara noastră uitării. Ne-ați dat un mandat clar și îl vom folosi pentru a aduce schimbarea”, a mai declarat Starmer, în discursul său.

Rezultatul alegerilor a bulversat politica britanică. Laburiștii au câștigat aproximativ 410 locuri, o creștere cu 210 mandate, în timp ce conservatorii, cel mai de succes partid din lumea occidentală, au pierdut aproximativ 250 de parlamentari. Un număr număr record de miniștri de rang înalt și fostul premier Liz Truss au ratat intrarea în noua legislatură.

Conservatorii lui Sunak au înregistrat cea mai slabă performanță din lunga istorie a partidului, deoarece alegătorii i-au pedepsit din cauza crizei provocate de scumpirea traiului, din cauza serviciilor publice deficitare și din cauza unei serii de scandaluri.

„Țării aș dori să îi spun în primul rând că îmi pare rău”, a declarat Sunak, în ultimul său discurs susținut în fața biroului de la 10 Downing Street, adăugând că va rămâne în funcția de lider conservator până când partidul va fi pregătit să îl aleagă pe înlocuitorul său.

„Mi-am dat toată silința pentru această funcție, dar ați trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe, iar judecata voastră este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea și îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere”, a mai spus Sunak.

Dificultățile care îi așteaptă pe laburiști

În ciuda victoriei convingătoare a lui Starmer, sondajele au sugerat că există puțin entuziasm pentru Starmer sau pentru partidul său. Datorită ciudățeniei sistemului britanic de vot uninominal și a unei prezențe scăzute la urne, triumful laburiștilor a fost obținut cu mai puține voturi decât în 2017 și 2019 – la alegerile din 2019 laburiștii înregistrând cel mai slab rezultat din ultimii 84 de ani.

Lira sterlină și acțiunile și obligațiunile guvernamentale britanice au crescut marginal vineri, dar Starmer vine la putere într-un moment în care țara se confruntă cu o serie de provocări descurajatoare.

Povara fiscală a Marii Britanii va atinge cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial, datoria netă este aproape echivalentă cu producția economică anuală, nivelul de trai a scăzut, iar serviciile publice scârțâie, în special mult apreciatul Serviciu național de sănătate (National Health Service), care a fost afectat de greve.

Unele dintre cele mai ambițioase planuri ale Partidului Laburist, cum ar fi promisiunile sale emblematice privind cheltuielile din domeniul ecologic, au fost deja reduse, în timp ce Starmer a promis să nu crească taxele pentru „oamenii muncitori”.

De asemenea, el a promis să renunțe la politica controversată a conservatorilor de a-i trimite pe solicitanții de azil în Rwanda, dar, având în vedere că migrația este o problemă electorală cheie, el însuși va fi presat să găsească o modalitate de a opri zecile de mii de oameni care sosesc din Franța peste Canalul Mânecii, la bordul unor mici ambarcațiuni.

„Nu vă promit că va fi ușor”, a spus Starmer mai devreme, la un miting pentru sărbătorirea victoriei în alegeri. „Schimbarea unei țări nu este ca apăsarea unui întrerupător. Este o muncă grea. Răbdare, hotărâre, muncă, și va trebui să ne mișcăm imediat”, a adăugat liderul laburist.

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie a arătat de asemenea o creștere a sprijinului pentru partidul de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, ceea ce reflectă rezultatele recente similare din Europa, unde extrema-dreaptă a crescut.

Dar, spre deosebire de Franța, unde partidul Adunarea Națională ( Rassemblement National – RN) al Marinei Le Pen a înregistrat câștiguri istorice în alegerile de duminica trecută, publicul britanic a optat, la nivel general, pentru un partid de centru-stânga care să aducă schimbarea.

Starmer a promis să îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele apărute de separarea Marii Britanii de blocul comunitar. Cu toate acestea, în ciuda opoziției față de Brexit, revenirea în UE nu este în discuție.

De asemenea, Starmer ar putea fi nevoit să colaboreze cu Trump dacă acesta câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie. Trump i-a trimis deja felicitări lui Farage, prin intermediul platformei sale de socializare Truth Social.

Pe lângă schimbările pe plan intern, Starmer a promis să continue sprijinul fără echivoc al Londrei pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei. În multe chestiuni externe, politicile sale sunt similare cu cele ale lui Sunak.

Această victorie zdrobitoare reprezintă o răsturnare incredibilă de situație pentru Starmer și Partidul Laburist, despre care criticii și susținătorii au spus că se confrunta cu o criză existențială în urmă cu doar trei ani, când părea că și-a pierdut calea după înfrângerea din 2019.

O serie de scandaluri în tabăra conservatorilor – în special dezvăluirile despre petrecerile de la Downing Street în timpul lockdown-urilor impuse în perioada pandemiei de COVID – l-au subminat pe prim-ministrul de atunci, Boris Johnson, iar avansul său impunător în sondaje s-a evaporat.

După primul său discurs ca premier, Keir Starmer a intrat în reședința de la Downing Street, urmând ca detaliile numirilor din cabinetul său să fie făcute publice în cursul după-amiezii.

Keir Starmer este al şaptelea prim-ministru laburist.

În viitorul parlament total reconfigurat, liberal-democraţii redevin a treia forţă, cu 71 de deputaţi, în timp ce partidul Reform UK (anti-imigraţie şi anti-sistem) şi-a făcut intrarea cu patru deputaţi, printre care şi liderul său, Nigel Farage.

În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă, a înregistrat mari pierderi, câştigând doar în nouă din cele 59 de circumscripţii.

Verzii vor avea patru locuri, faţă de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor din care vor face parte un număr record de femei, cel puţin 266.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro