Sari direct la conținut

VIDEO Noi modificari la Legea urbanismului: investitorii privati vor putea cere sa construiasca cu maxim 20 la suta mai mult decat prevede regulamentul

HotNews.ro

Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor a aprobat, marti, o serie de modificari la Legea Urbanismului. Principala schimbare consta in faptul ca investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General(PUG), insa aceste modificari nu vor putea depasi cu mai mult de 20 la suta Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT). Investitorii pot cere majorarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar acesta sa nu fie mai mare de 4, in cazul in care doresc sa construiasca parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii.

In cazul zonelor construite protejate (n.r. unde se afla cladiri vechi, de patrimoniu) investitorii vor putea cere modificarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar o singura data, iar zona protejata in ansamblul ei nu va putea fi modificata decat de autoritatea locala.

Pana acum, indicatorii urbanistici din zonele protejate puteau fi modificati doar de autoritatile locale. Nici in restul orasului privatii nu puteau modifica indicatorii urbanistici printr-un Plan Urbanistic Zonal decat daca doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice, iar CUT-ul nu putea depasi 4.

Amendamentele adoptate marti de Comisia de Administratie Publica au fost propuse in majoritatea lor de catre deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin. Initial, acestia au propus niste amendamente care ar fi macelarit zonele vechi ale oraselor insa in urma dezbaterilor publice le-au retras. „In final consider ca s-a ajuns la un consens cu ceea ce a zis societatea civila si organizatiile profesionale „, a declarat deputatul PSD Eduard Martin. Acesta insa a precizat ca nu poate gandi o lege pornind de la ideea ca administratia locala este corupta.

Principalele modificari aduse Legii Urbanismului de Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor

  • Investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General (regulamentul de construire al orasului) insa aceste derogari nu vor putea depasi cu mai mult de 20 la suta CUT-ul existent. Investitorii pot cere majorarea  CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar Coeficientul de Utilizare al Terenului sa nu depaseasca 4, in cazul in care doresc sa construiasca: parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii. Pana acum, acesta era atributul autoritatilor locale, exceptie facand investitorii care doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice. CUT-ul nu putea depasi nici atunci cifra 4. Mai multi arhitecti au considerat aceasta prevedere nedreapta deoarece de exemplu, daca doreai sa construiesti o cladire de birouri nu puteai cere marirea coeficientilor urbanistici, iar daca doreai sa construiesti un mall acest lucru era posibil.
  • In cazul zonelor protejate investitorii privati nu vor putea modifica prin PUZ CUT-ul cu mai mult de 20 la suta. Daca se doreste o modificare mai mare, Planul Urbaistic Zonal care va stabili cu cat se modifica regimul de construire poate fi initiat doar de autoritatea publica. Pana acum investitorii privati nu puteau modifica deloc indicatorii urbanistici din zonele construite protejate.
  • Planurile urbanistice zonale pentru zone construite protejate in integralitatea lor nu pot fi modificate prin alte planuri urbanistice decat cele elaborate de catre autoritatile publice locale.
  • Pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care solicita modificarea indicatorilor urbanistici de catre un investitor privat, autoritatea locala prin primar si arhitectul sef trebuie sa semneze un aviz de oportunitate prin care sa stabileasca cu cat vor fi modificati indicatorii urbanistici si functiunea cladirilor.
  • Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie in cazul: zonelor centrale ale localitatilor; zonelor protejate si de protectie a monumentelor, a complexelor de odihna si agrement, a parcurilor industriale, a parcelarilor; infrastructura de transport; zonele supuse restructurarii sau regenerarii urbane; altor zone stabilite de autoritatile publice locale din localitati, potrivit legii¬.
  • Guvernul nu va mai face si aproba Planurile Urbanistice Zonale de reglementare a zonei de coasta a Marii Negre si a statiunilor turistice de interes national. Aceste documentatii vor fi facute si aprobate de autoritatea locala cu avizul Ministerului Dezvoltarii.
  • Autoritatile locale au obligatia sa-si actualizeze Planurile Urbanistice Generale la 10 ani. Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeste o singura data, pe baza de hotarare a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pana la intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 5 ani de la data depasirii termenului de valabilitate.
  • S-a abrogat articolul: „Anularea hotararilor de aprobare a documentatiilor de urbanism emise cu incalcarea prevederilor legale se cere, in conditiile legii, de prefect, in urma controlului de legalitate sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, a arhitectului-sef al judetului sau a autoritatilor centrale de specialitate, in termenele prevazute de lege”. Deputatul Eduard Martin a declarat ca prefectul va putea ataca in continuare hotararile de consiliu ilegale, aceasta prerogativa fiind garantata de Legea Administratiei publice locale, iar acest articol era o suprapunere.
  • „Avizarea si aprobarea documentatiilor de urbanism elaborate in baza unui certificat de urbanism sau a unui aviz de oportunitate inregistrate la autoritatea locala competenta si neaprobate pana la data de 1 februarie 2012, se va face in conditiile conditiile prezentei legi cu luarea in considerare a documentatiilor depuse si actualizarea avizelor expirate. Actualizarea avizelor expirate si a Certificatelor de urbanism se va face in faza de Autorizatie de construire. Pentru a beneficia de prevederile alin.(1) persoanele fizice sau juridice depun o cerere insotita de documentatia de urbanism in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi”, se arata in amendamentul propus  de deputatii Antonella Marinescu si Eduard Martin (PSD) si aprobat de Comisia de Administratie publica. La nivelul Capitalei, in ultima sedinta de Consiliu General in care alesii locali mai puteau discuta Planuri Urbanistice Zonale initiate de investitori privati si puteau introduce in legalitate constructii ridicate ilegal au fost pe ordinea de zi 105 PUZ-uri. Dintre acestea doar o treime au fost aprobate, restul – majoritatea fiind considerate nocive pentru oras –  neprimind votul consilierilor si nemaiavand posibilitatea de a fi discutate. Vezi aici ce Planuri Urbanistice Zonale au fost discutate si ce s-a aprobat.

Varianta adoptata astazi va primi votul final al Comisiei de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor luni dupa care va fi supusa votului in plenul Camerei. In final va fi trimisa spre promulgare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro