Sari direct la conținut

VIDEO Ortopedul Dragos Popescu, plecat de un deceniu din tara, ar vrea sa revina in Romania. Tu ce l-ai sfatui sa faca?

HotNews.ro
Ortopedul Dragos Popescu, Foto: Hotnews
Ortopedul Dragos Popescu, Foto: Hotnews

Problema medicinii romanesti nu e ca medicii tineri emigreaza, ci ca pleaca cei mai buni dintre ei. Avand cel mai mare numar de absolventi de medicina din Europa (raportat la numarul de locuitori ), nu de cantitate ducem lipsa, ci de calitate. Pleaca crema fiecarei generatii, pleaca cei mai iscusiti viitori chirurgi si cei mai talentati diagnosticieni. Dar s-ar putea inversa acest curent? I-am putea aduce inapoi pe medicii care au plecat acum un deceniu?

Chirurgul Dragos Popescu are succes in Spania, unde este profesor de ortopedie la Universitatea din Barcelona si unul dintre cei mai buni specialisti europeni in chirurgia genunchiului. Daca s-ar lua dupa ce-i spune inima, s-ar intoarce. Tu ce l-ai sfatui sa faca?

De ce ati plecat din Romania domnule doctor?

dr. Dragos Popescu: Dupa terminarea facultatii mi-am pus problema unei specializari bine facute. Asa ca rezidentiatul l-am facut integral in Spania. Din pacate in Romania, in perioada respectiva si nu cred ca s-a schimbat prea mult pana acum, o specializare bine facuta nu era posibila.

De ce?

dr. Dragos Popescu: Sistemul este cum este, accesul la specializare, sistemul de promovare este… sa spunem… dificil. Pe vremea mea accesul la o specializare in alta tara era liber si am ales aceasta cale. Si nu regret. Deloc. Sa faci o specializare in strainatate continua sa fie standardul in Romania.

Pentru generatia dumneavoastra acesta este standardul de succes?

dr. Dragos Popescu: Nu neaparat. Dar cred ca formarea in profesie nu e doar formarea specializarii respective, dar si formarea gandirii, formarea ta ca om, sunt mai multe aspecte si cred ca e util sa faci asta afara. De exemplu, in Spania medicii vorbesc mult mai mult cu pacientii decat in Romania.

De ce e nevoie ca un chirurg sa vorbeasca mult cu pacientii?

dr. Dragos Popescu: E foarte important. Trebuie sa explici ce faci, sa explici de ce faci.

Dar oricum pacientul nu pricepe…

dr. Dragos Popescu: Nuuu, nuuu. Conceptul asta e gresit. Trebuie sa stie ce i se face si de ce, sa-i spui ce eventuale complicatii ar putea avea. Asa creezi o incredere si pacientul isi da seama ca tu stapanesti situatia. Informatia e fundamentala, iar in secolul 21 fara a da aceasta informatie nu cred ca ajungi nicaieri.

Ati plecat din Romania pentru ca nu ati avut pile?

dr. Dragos Popescu: Cred ca pile as fi avut daca mi-as fi dorit. Dar n-am vrut.

De ce?

dr. Dragos Popescu: Am zis ca nu vreau sa apuc drumul acesta.

Pai nu ar fi fost un drum mai usor?

dr. Dragos Popescu: Nu cred ca e mai usor sa stai zi de zi in spatele lui dom’ profesor, sa faci ce ti se spune chiar daca tu gandesti altceva, sa nu ai acces la anumite lucruri, sa nu poti opera decat daca ti se da voie.

In Spania e altfel?

dr. Dragos Popescu: In Spania e un sistem normal, dai un examen si intri intr-un sistem bine organizat. Poti opera in functie de nivelul tau. Sistemul iti permite o formare de baza normala. Nu ai nevoie de un anumit sprijin din spate ca sa ajungi sa faci anumite proceduri.

Care sunt cele mai mari avantaje ale sistemului medical spaniol fata de cel de aici din punctul de vedere al chirurgului?

dr. Dragos Popescu: Una este formarea: o poti face mult mai bine si mai simplu. Apoi dispui de tehnici, materiale si informare mult mai mult decat in Romania. Si increderea fata de medic este mai mare in Spania fata de ce vad aici. Pacientul spaniol are mai multa incredere in sistem decat pacientul roman. Sistemul functioneaza, chiar daca este de stat sau privat. Nu perfect, dar functioneaza.

Nu v-ati simtit vinovat ca Romania a investit atatia bani in educatia dumneavoastra pentru ca sa plecati?

dr. Dragos Popescu: Nu stiu daca m-am simtit vinovat. Sunt plecat de 15 ani dar niciodata nu mi-am pus problema unei plecari definitive. Nici macar acum. Revin o data pe luna, sper sa fie mai des, chiar definitiv. Mi-as dori sa ma intorc intr-un anumit context.

De ce?

dr. Dragos Popescu: Mi-as dori sa ma intorc pe de o parte din motive sentimentale. Aici am crescut, aici m-am format ca om. Din punct de vedere profesional cred ca as fi mai util aici decat sunt acolo. Nivelul meu de pregatire este, cred eu, destul de bun pe o anumita bucatica a ortopediei. Acolo incercam sa fim cat mai buni pe o bucatica mai mica. De ce? Tehnologia evolueaza foarte repede, tehnicile evolueaza foarte repede, sa fi updatat pe o parte mai mica a domeniului tau e mai fezabil si fiecare se supraspecializeaza.

Credeti ca ati avea mai multe satisfactii profesionale aici?

dr. Dragos Popescu: Cred ca da. Daca m-am format intr-o chestie foarte bine si as aduce aici o supraspecializare as fi mai util aici, in Romania, decat acolo unde mai sunt si altii ca mine.

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE INTOARCERII

Ce avantaje ati avea daca v-ati intoarce de tot in Romania?

dr. Dragos Popescu: Familia, prietenii, cei mai buni prieteni inca ii am aici. Profesional mi-as dori sa creez un centru de chirurgie a genunchiului in Romania, dar nu am gasit deocamdata un raspuns la fel de entuziast precum entuziasmul meu.

Dezavantaje?

dr. Dragos Popescu: Nu e simplu. Trebuie sa te zbati singur. Educatia copiilor este inca deficitara in Romania. Toti prietenii nostri din Romania cu copii se plang de lucrul acesta. Inteleg ca lucrurile sunt ca pe vremea noastra, poate chiar mai rau. Un dezavantaj este si sistemul de sanatate care nu exista cand intr-adevar ai o boala grava. Sunt doua argumente importante. In rest, ca drumurile sunt proaste, ca stresul e mai mare, acestea sunt dezavantaje secundare.

Daca ati veni ati lucra intr-un spital de stat sau unul privat?

dr. Dragos Popescu: Nu v-as vedea in sistemul de stat actual. Am fugit de la spaga, nu vreau sa ma intorc la acelasi lucru. Si altfel nu cred ca poti supravietui.

V-ati decis deja daca reveniti sau nu?

dr. Dragos Popescu: Suntem cu picioarele in doua luntri, eu incerc sa fiu mai des aici si sper sa am motive pentru asta. Depinde si de activitatea chirurgicala pe care o pot avea aici, depinde de pacienti, de lucrurile pe care le-as putea face aici. De pilda transplantul de menisc.

Ati avea tot necesarul tehnic aici?

dr. Dragos Popescu: Aici as avea aproape tot ce am acolo, dar anumite lucruri nu. Pentru un transplant de menisc am avea nevoie de aceste grefe aduse de la bancile de tesuturi. In Romania sunt foarte putine spitale unde pot fi folosite aceste grefe. In Spania sunt foarte putine spitale care pot preleva aceste grefe, logic. In schimb toate spitalele pot folosi grefele. Interesul tau e sa-ti poata fi folosita grefa, altfel sistemul tau de banci de tesuturi nu e rentabil. In Romania, ca sa poti folosi o grefa intr-un spital trebuie sa obtii aprobari la fel de complicate ca si cum ai preleva acele grefe. Spitalul bucurestean cu care colaborez nu are aceasta aprobare dar are un dosar depus pentru un alt fel de transplant si asteapta deja de un an raspunsul.

UN TRANSPLANT INOVATOR PE CARE L-AR PUTEA PRACTICA IN ROMANIA, DOAR CA…

Ce este acest transplant de menisc?

dr. Dragos Popescu: Meniscul e un tesut cartilaginos aflat in interiorul articulatiei genunchiului cu rol de protectie a cartilajului dintre tibie si femur, adica un fel de pernuta intre femur si tibie, si ajuta acest cartilaj sa nu se lezioneze si sa se mentina. Acest cartilaj e un tip de tesut care exista in toate articulatiile si e foarte interesant: nu este vascularizat, inervat si permite miscarea fina, fara durere, lina a oricarei articulatii. Avem doua oase care intra in contact la nivelul articulatiei si contactul e realizat prin acest tesut special care permite alunecarea fara durere.

Daca ar fi contactul os pe os ar durea?

dr. Dragos Popescu: Da. Osul este un tesut vascularizat, inervat si nu poate suporta aceasta sarcina fara sa existe cartilajul la mijloc. Dar nefiind vascularizat, cartilajul nu se reface singur si trebuie ajutat.

De ce in ultimul timp a crescut frecventa rupturilor de menisc sau de ligamente la genunchi?

dr. Dragos Popescu: Pentru ca suntem din ce in ce mai activi, auzim ca sportul este bun, facem sport si uneori il facem fara sa fim pregatiti fizic. Dar pot aparea leziuni chiar si daca suntem pregatiti fizic pentru ca suntem din ce in ce mai grei. Aceasta combinatie de activitate si greutate crescuta predispune la acest tip de leziuni, genunchiul fiind una dintre cele mai solicitate articulatii la miscare. Si cand se rupe meniscul de fapt acea pernuta cartilaginoasa se rupe si determina durere, poate da si un blocaj si un lichid important in genunchi si e nevoie de operatie.

De ce apare lichidul, apa la genunchi?

dr. Dragos Popescu: Foarte simplu vorbind, in urma oricarui traumatism organismul incearca sa raspunda si sa repare dar nu intotdeauna reuseste sa repare. Asa ca organismul mobilizeaza anumite celule si proteine in zona respectiva care pe de o parte ajuta regenerarea dar produc si anumite substante care irita. In 80% din operatiile de menisc se scoate bucatica de menisc care s-a rupt. Pe vremuri se considera ca meniscul nu e bun la nimic si se recomanda scoaterea lui in intregime. Dar s-a observat ca atunci cand scoti de tot meniscul, riscul de aparitie a distrugerii articulatiei este crescut pe termen mediu-lung. Dar chiar daca scoti doar bucatica rupta, tot pot apare simptome de deteriorare a cartilajului. Si aici e nevoie de transplantul de menisc. Punem in loc un menisc bun.

Pe care de unde il luati?

dr. Dragos Popescu: Dintr-o banca de tesuturi.

Ce este o banca de tesuturi?

dr. Dragos Popescu: Este un congelator unde exista diferite tesuturi donate de familiile celor care au decedat. Ele pot fi folosite, in functie de caracteristicile masurabile, la alte persoane care au nevoie. Interesant este ca, nefiind vascularizat, la transplantele osteo-cartilaginoase nu exista un raspund imun.

In Romania exista o astfel de banca de tesuturi?

dr. Dragos Popescu: Nu.

Hm, sunteti un caz neobisnuit: un medic plecat de multi ani care si-ar dori sa revina de tot in Romania. Sunteti visator, pragmatic sau vi s-a urat cu binele din Spania?

dr. Dragos Popescu: Probabil usor spre visator dar e si o nuanta de speranta si realism ca lucrurile ar putea functiona asa cum mi-as dori eu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro