VIDEO Primarul Sorin Oprescu vrea sa dea 9 milioane de euro pentru prelungirea contractului de inchiriere a cladirii in care are sediul Primaria Capitalei. Beneficiar este o companie din Cipru, iar pretul este aproape dublu fata de cat se cere pe piata
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere pentru cladirea in care se afla acum sediul Primariei Capitalei, municipalitatea urmand sa plateasca proprietarului imobilului, firma Apatel Properties, o chirie de 8,7 milioane de euro (circa 18 euro/mp/luna). Potrivit unui studiu realizat de ESOP, chiria in vestul Capitalei (incluzand si zona unde se afla sediul Primariei) este de circa 10/euro/mp/luna, negociabil. Proiectul de hotarare se afla pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de maine, consilierii urmand sa discute daca aproba sau nu propunerea primarului Oprescu. Primaria Capitalei s-a mutat in acest sediu in 2010, pana acum platindu-se pentru inchirierea imobilului circa 9 milioane de euro, 17, 84 euro/mp/una. Desi piata imobiliara a cazut, pretul de inchiriere acceptat de Primarie pentru prelungirea contractului a ramas acelasi.
Potrivit proiectului de hotarare aflat pe site-ul Primariei Capitalei prin prelungirea contractului de inchiriere, pentru turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp, municipalitatea ar urma sa plateasca timp de 3 ani, o chirie de 17,84 euro/mp. Asta inseamna 240.000 de euro pe luna, 2,9 milioane de euro pe an si 8,7 milioane de euro pe 3 ani. Contractul ar urma sa fie prelungit incepand cu 11 decembrie 2012. Pe parcursul derularii prezentului contract chiriasul isi poate exprima optiunea de cumparare (cu plata integral, in rate sau in leasing) a cladirii. In aceasta situatie chiria platita pe ultimul an se va constitui avans pentru plata in rate/leasing a cladirii, se arata in proiectul de hotarare.
Potrivit unui studiu dat publicitatii de ESOP, in luna august, in vestul orasului chiria pentru cladirile de birouri este de circa 10 euro pe metru patrat. In centru orasului, chiria pentru aceste cladiri este de circa 13 euro/mp, preturile fiind negociabile. „Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucuresti, cuprinse in baza de date a ESOP, cea mai extinsa baza de date gestionata de un broker imobiliar, un esantion mai mult decat reprezentativ. Chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 si 17%, in functie de amplasament, calitatea imobilului si marimea suprafetei solicitate”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting. ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor fiind lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii.
Fostul prefect al Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei (PDL) a declarat ca in cadrul sedintei de Consiliu democrat liberali nu vor vota acest proiect. „Prelungirea contractului de inchiriere inseamna pentru Bucuresti 16 milioane de euro (suma care s-a platit pana acum si suma care urmeaza sa fie platita). Deci 16 milioane de euro se arunca pe geam pentru inchirierea acestui sediu, bani cu care Primaria putea fie sa-si construiasca propriul sediu, fie sa cumpere pentru sine propriul sediu. Noi platim practic chirie, iar cand se va cumpara mai platim inca o data pretul vanzarii”, a afirmat Mihai Atanasoaei.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/aba7b9cb941d47381c443e8470c02824/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Mihai Cristian Atanasoaei afirma ca potrivit intelegerii din 2009, Primaria Capitalei trebuia sa finalizeze lucrarile de reabilitare la sediul vechi si acum sa se mute, nu sa prelungeasca contractul de inchiriere.
Primaria Capitalei a inchiriat, fara licitatie, cladirea de pe Splaiul Independentei nr. 291-293 in 2009 deoarece sediul municipalitatii (o cladire de circa 100 de ani) aflat pe bd. Elisabeta, vizavi de Parcul Cismigiu, se afla in consolidare si institutia nu isi mai putea continua activitatea. Pentru imobilul de 14 etaje, in suprafata de 12.556 mp, municipalitatea s-a angajat sa plateasca firmei Iliotomi Grup 17,84 euro/mp/luna, timp de trei ani. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Contractul a fost semnat pe 3 noiembrie 2009 si urmeaza sa expire la sfarsitul acestui an, insa primarul nu a prevazut in contract leasing-ul financiar. Intre timp, firma Iliotomi a vandut proprietatea firmei Apatel Properties, al carei unic actionar este o companie din Cipru.
Fostul viceprimar al Capitalei, Mircea Raicu (PDL), il acuza in urma cu cateva luni pe primarul Sorin Oprescu ca a incheiat o afacere paguboasa inchiriind aceasta cladire de birouri. „Cand situatia economica este la pamant, cand fiecare ban din buget conteaza, domnul Oprescu a ales sa plateasca 9 milioane de euro timp de trei ani pentru noul sediu al Primariei. Ar fi meritat acesti bani cladirea, am fi putut sa o cumparam la pretul de 11 milioane de euro cu care a fost oferita, asa cum dealtfel Consiliul a aprobat conditionat. De ce ce domul Oprescu a ales sa asigure proprietarului un venit lunar din banii bucurestenilor, nu inteleg”, a declarat fostul viceprimar Mircea Raicu. Acesta declarase inca de atunci ca, dupa mutarea sediului primariei in martie 2010, proprietarul a vandut cladirea unui off-shore din Cipru, iar in actul de vanzare se specifica faptul ca actualul chirias refuza dreptul de preemtiune (de a fi cumparator privilegiat). Asta in ciuda faptului ca CGMB a recomandat cumpararea imobilului, a adaugat viceprimarul.
Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuie finalizate pana pe 1 august 2013. Anul trecut Primaria Capitalei a reziliat insa contractul cu proiectantul lucrarilor de consolidare. Intrebati daca aceasta decizie va aduce intarzieri, repreyentantii municipalitatii nu au raspuns la solicitarea HotNews.ro desi au trecut mai bine de 14 zile lucratoare (3 saptamani).