Sari direct la conținut

VIDEO Primele imagini cu misiunile secrete de aprovizionare a militarilor din uzina Azovstal / Elicopterele Mi-8 au zburat la altitudine joasă, pentru a evita detectarea

HotNews.ro
Elicopterele Mi-8 au dus provizii luptatorilor din Mariupol cu mult dupa incercuirea orasului, Foto: Captura video
Elicopterele Mi-8 au dus provizii luptatorilor din Mariupol cu mult dupa incercuirea orasului, Foto: Captura video

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini video cu misiunile periculoase de aprovizionare efectuate de elicopterele ucrainene în Mariupol, unde militarii Kievului au luptat timp de mai multe luni în pofida faptului că au fost încercuiți complet încă din primele zile ale războiului.

Militarii ucraineni din uzina Azovstal, membri ai Regimentului Azov și pușcași marini care li s-au alăturat ca urmare a căderii zonei portuare a orașului în mâinile rușilor pe 11 aprilie, au început să se predea în noaptea dintre 16 și 17 mai după ce au rezistat eroic în orașul încercuit complet de forțele rusești încă de la începutul lunii martie.

O înregistrare video distribuită pe Twitter pe 19 aprilie de către Regimentul Azov arăta cum un militar ucrainean înarmat cu un lansator de rachete iese pe stradă, ochește rapid și lansează asupra unui blindat rusesc aflat la doar circa 100-200 de metri distanță.

Deși înregistrarea în sine este spectaculoasă, detaliul cu adevărat interesant îl reprezintă faptul că militarul a folosit un lansator anti-tanc de proveniență occidentală ce ar fi fost livrat în Ucraina abia la finele lunii martie, mult după începerea asediului din Mariupol, sugerând că trupele din orașul-port de la Marea Azov încă erau aprovizionate.

Înregistrarea video obținută acum de jurnaliștii de la Dnepr Express arată în acțiune elicoptere cu care s-a făcut aprovizionarea aterizând în Mariupol după ce au zburat la altitudine joasă pentru a evita sistemele antiaeriene rusești.

Autenticitatea imaginilor a fost confirmată independent de utilizatori ai Twitter prin geolocalizare, aceasta arătând că într-adevăr este vorba de Mariupol, și nu un alt port ucrainean.

Ce se știe despre misiunile de aprovizionare a Mariupolului

Jurnaliștii de la The Drive notau într-un articol publicat săptămâna trecută că misiunile de aprovizonare au fost efectuate cu elicoptere Mi-8 produse inițial în Uniunea Sovietică, acestea zburând câte două sau patru o dată pentru a evita detectarea de către ruși.

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, a declarat că dintre cele 16 elicoptere folosite în total pentru aceste misiuni, două a fost doborâte. Organizarea misiunilor a fost efectuată de serviciul de informații pe care acesta îl conduce.

Acesta a mai precizat că în total au existat 7 misiuni, fără a oferi detalii specifice despre acesta. Elicoptere Mi-8 au adus trupelor de la uzina Azovstal arme, muniții, medicamente și hrană, plus 72 de militari suplimentari ai Regimentului Azov.

Oleksei Hromov, directorul adjunct al Directoratului Operațional Principal al Statului Major ucrainean a dezvăluit însă că misiunile au fost posibile până când s-au aflat informații despre ele.

„Prin urmare, inamicul a luat măsuri de întărire a sistemului de apărare aeriană, lucru ce a făcut dificilă desfășurarea unor astfel de acțiuni și a dus la pierderea de personal și elicoptere care au evacuat răniții”, a explicat el.

Pentagonul afirmă că prin rezistența lor îndelungată militarii ucraineni din uzina Azovstal au ținut în loc forțe rusești care puteau fi folosite în alte părți, oferind Kievului timp pentru a-și organiza apărarea și antrena militarii cu noile arme primite de la aliații occidentali.

Rusia a anunțat că îi va judeca pe militarii ucraineni care au apărat uzina Azovstal pentru crime de război, aceștia riscând pedeapsa cu moartea.

Urmărește ultimele evoluții din a 97-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro