Sari direct la conținut

​VIDEO Prin Ghiseul.ro isi pot plati momentan taxele online doar locuitorii din Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti

HotNews.ro
Ghiseul.ro, Foto: Hotnews
Ghiseul.ro, Foto: Hotnews

Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor, Ghiseul.ro, a fost lansat miercuri dupa o intarziere de peste doua luni. Momentan, doar cine are domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti va putea sa-si plateasca online cu cardul prin acest sistem orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor. Sunt obligate Primariile sa adere la aceasta platforma pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO)? Da, spune ministrul Comunicatiilor, care incurca insa termenele limita legale. Desi in lege nu sunt prevazute sanctiuni, autoritatile spun ca in 2012 platforma va acoperi toate administratiile locale.

VIDEO Lansarea Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor:

Cine si cum poate fi utilizat Ghiseul.ro:

Doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor.

Platile se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit).

Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem/credentiale, respectiv nume de utilizator si parola. Conform informatiilor ministerului, administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.

In 2012 toate primariile din tara vor fi conectate la Ghiseul.ro, spun autoritatile

Fiind vorba de un sistem pus la dispozitie gratuit de catre APERO, oficialii sunt foarte optimisti ca primariile vor adera rapid la aceasta platforma nationala de plata online a taxelor.

  • „Fiti absolut convinsi ca ministerul va fi asaltat. In prima perioada o primarie trebuie doar sa-si faca legaturile STS si in maxim o luna si jumatate orice primarie poate fi pregatita. (…) Nu cred ca vor fi primarii care nu vor implementa. E absurd. Nici o primarie nu a spus ca nu vrea sa-l implementze. Costa doar atat de a-ti face datoria si respectul fata de cetateni”, a declarat Dorin Florea, primarul din Targu Mures si vicepresedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania.

In anuntul facut miercuri de minister se spune ca in 2012 toate administratiile locale ar trebui sa fie legate la aceasta platforma.

  • „Platforma Ghiseul.ro urmeaza a fi extinsa pe parcursul acestui an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate. In prima etapa, in sistem vor intra orasele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapa va include inregistrarea oraselor cu pana la 150.000 de locuitori iar apoi, in cel mult alte 6 luni,  va urma integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape”, se arata in comunicat.

Ministrul nu stie termenele limita pana la care primariile sunt obligate sa se inroleze in Ghiseul.ro. Legea nu prevede sanctiuni

Este totusi obligatoriu sau nu pentru o Primarie sa adere la aceasta platforma? Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, spune ca este dar greseste cand vine vorba de a spune care sunt termenele prevazute de lege.

  • „Este obligatoriu (…) Hotararea de Guvern stipuleaza foarte clar termenele pana la care se pot inrola primariile. (…) In primele sase luni se vor inrola toate municipiile resedinta de judet, in urmatoarele sase luni urmatoarele orase de pana la 150.000 de locuitori si in urmatoarele sase luni  – comune si orase mai mici. Exista un interes al cetatenilor sa devina beneficiarii acestor servicii”, a spus ministrul Valerian Vreme.

In Hotararea de Guvern publicata chiar in sectiunea Legislatie de pe Ghiseul.ro se mentioneaza:

„ART. 3

(1) Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP conform urmatorului calendar:

a) etapa 1: inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor/oraselor cu populatie mai mare de 150.000 de locuitori, in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari”.

Ce se intampla cu primariile care nu se inroleaza?

  • „Am sa va rog sa luati Hotararea de Guvern si o sa vedeti acolo toate conditiile si penalitatile care vor fi aplicate celor care nu se inroleaza. Eu sunt sigur ca se vor inrola, exista un interes. (…) Hotararea spune clar ca primariile sunt obligate”, a mai spus acesta.

Actul in cauza nu prevede insa nici o sanctiune.

Nu se va mai incuraja dezvoltarea de sisteme locale de plata online, mai spune ministrul

Din datele Ministerului Comunicatiilor, astazi in Romania, exista doar 17 Primarii care pun la dispozitie solutii de plata online a taxelor locale, pe baza de card bancar.

De la inceputul anului ministerul a anuntat semnarea mai multor contracte de finantare catre administratii locale, unele pentru proiecte IT de e-guvernare care prevad inclusiv solutii de plata online a taxelor. Nu este la mijloc o dublare tuturor acestor proiecte: pe de o parte un sistem national, pe de alta parte sisteme locale?

  • „Noi venim cu un sistem gratuit catre aceste primarii, iar referitor la proiecte viitoare care sunt in coordonarea MCSI, care au in componenta solutii pentru plati electronice, sa stiti ca avem in cadrul ministerului o echipa care va analiza si va redirectiona respectivele investitii si nu vom mai recomanda sa-si dezvolte asemenea solutii”, a precizat Vreme.

Mai mult, Adrian Apolzan, presedintele APERO, a sugerat ca in viitor toate aceste sisteme vor fi legate la Ghiseul.ro:

„Din 320 de orase cate erau oficial inregistrate in Romania in 2010 au fost efectiv implementate in toti acesti ani doar 13 aplicatii de plata online. Aceste aplicatii vor fi convertite si legate la acest sistem national. Probabil ca o perioada vor functiona in paralel dar in final ele vor fi convertite”, a declarat Adrian Apolzan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro