Sari direct la conținut

VIDEO Razboi sindicate-Borza: Hidrosind acuza administratorii de la Hidroelectrica ca au intocmit gresit bugetul de venituri si cheltuieli pe 2013

HotNews.ro

Sindicatul Hidrosind acuza managementul Hidroelectrica de intocmirea unui buget de venituri si cheltuieli pe 2013 eronat. Potrivit Hidrosind, administratorul judiciar, Remus Borza si administratorul special, Remus Vulpescu, ar fi construit bugetul la un cost de productie de 144 lei/MWh, cel mai ridicat din istoria societatii, la o productie anuala de 13 TWh. Sindicatul sustine ca, in realitate, societatea are un potential de productie de 15-16 TWh in acest an, iar costul corect ar fi fost de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care preturile energiei pe piata libera au scazut foarte mult ca urmare a reducerii consumului. Ca raspuns la acuzatiile Hidrosind, Remus Borza spune ca ceea ce se pierde din pret se castiga din productie. „Avem o cantitate mai mare, dar la un pret mai mic”, a precizat Borza.

Acesta a afirmat ca fost prognozata o productie de 13 TWh si un pret mediu de vanzare de 220 lei/MWh. Pretul mediu este, in schimb, mult mai mic decat estimat initial, adica 180 lei/MWh pentru 2013. De asemenea, productia ar putea fi de 14 TWh, cu 1 TWh mai mult decat ce s-a prognozat, a admis Borza. In timp ce productia creste, consumul scade. La fel si preturile. Practic, Hidroelectrica nu poate vinde la pretul dorit si estimat pentru a obinte profitul bugetat de 100 milioane de euro. Potrivit datelor INS, consumul final de electricitate a scazut in primul trimestru cu 4,5% fata de perioada corespunzatoare din 2012. Borza explica acest fenomen prin inchiderea sau intrarea in insolventa a unor consumatori industriali (Oltchim, Mechel etc).

Hidrosind propune astfel revizuirea bugetului de venituri si cheltuieli, care sa cuprinda valori reale ale indicatorilor. Remus Borza nu considera ca trebuie sa rectifice bugetul.

Hidrosind mai acuza managementul companiei de reduceri importante ale cheltuielilor cu mentenanta si investitiile (213 milioane euro), fapt care poate avea consecinte dezastruoase atat asupra companiei, cat si asupra societatilor care asigurau lucrarile necesare. Adica, pentru obtinerea profitului estimat de 100 milioane de euro, Borza renunta la lucrari importante.

Potrivit Hidrosind, consecintele „economiilor” la cheltuielile cu investitii si mentenanta sunt intrarea in somaj tehnic a angajatilor de la cele 8 filiale Hidroserv, concedierea a peste 3.000 salariati de la Hidroconstructia, inca 1.000 salariati de la UCM Resita etc. O alta consecinta ar putea fi producerea unor avarii la nivelul hidrocentralelor. Hidrosind a dat exemplul unui hidrogenerator la la CHE Sasciori-Sebes care a intrat in avarie, fiind declansat un incendiu. Reprezentantii Hidrosind sustin ca Borza a refuzat ca aceasta unitate sa intre in reparatie generala in 2012. Dupa lungi insistente, ar fi aprobat sa intre in reparatie abia din luna septembrie 2013. „A fost evitata o catastrofa doar datorita faptului ca au functionat protectiile, iar incendiul a fost stins in faza incipienta”, precizeaza Hidrosind.

In ceea ce priveste personalul, Hidrosind acuza managementul de faptul ca incearca sa obtina profitul estimat de 100 milioane de euro mai mult in baza reducerilor de personal. In urma unor disponibilizari si pensionari anticipate din luna februarie, numarul salariatilor de la Hidroelectrica a scazut de la 5.239 la 4.903 persoane in aprilie 2013. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, numarul este de 4.900 de salariati. Practic, a fost deja atinsa tinta stabilita in buget. „De ce este, de fapt, necesara disponibilzarea altor sute de salariati?”, intreaba Hidrosind. „Pentru ca domnii administratori nu au contractat la timp energia ramasa disponibila in urma denuntarii contractelor cu baietii destepti. Pentru ca in prezent Hidroelectrica nu reuseste sa vanda nici la 170 lei/MWh pe PCCB (bursa energiei-n.red)”, adauga Hidrosind. Potrivit acestuia, profitul si cantitatea record din luna aprilie 2013 nu sunt meritul administratorilor, ci a personalului Hidroelectrica, care a reusit sa vanda pe Piata Zilei Urmatoare la un pret foarte bun pentru conditiile actuale: 192 lei MWh si o cantitate de 350.000 MWh (25% din total energie vanduta in luna aprilie).

Pana la sfarsitul lunii mai, ar urma sa fie disponibilizate circa 150-200 de persoane de la Hidroelectrica. De asemenea, inca vreo 500 ar urma sa fie disponibilizate de la hidroservuri. La acesta se adauga inca vreo 300 in urma reorganizarii celor 13 sucursale ale Hidroelectrica. Potrivit Hidrosind urmeaza sa fie desfiintate cinci sucursale: Targu-Jiu, Caransebes, Oradea, Sibiu sau Sebes si Buzau. Hidrosind mai acuza faptul ca nu este respectat contractul colectiv de munca, iar realizarea listelor cu cei disponibilizati este lasata la latitudinea directorilor, fara consultarea sindicatelor.

Borza a admis ca saptamana viitoare vor fi disponibilizati intre 150 si 200 de angajati din randul personalului TESA. Acestia vor primi intre 5 si 12 salarii compensatorii. „Nu pot sa dau 48 de salarii compensatorii”, a spus Borza. Acesta a mai afirmat ca Hidroelectrica va mai scapa de inca 200-250 de oameni ca urmare a vanzarii celor 158 de microhidrocentrale. Acesti angajati ar urma sa fie preluati de investitorii care vor cumpara microhidrocentralele. In urma reorganizarii sucursalelor, vor fi disponibilizate ale 100 de persoane.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/189dc47d2e78fee91bd99b1bdaae93f0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Hidrosind mai sustine ca Borza a cerut ministerului economiei (energiei) sa fie pus, dupa iesirea din insolventa, director general al Hidroelectrica pe o perioada de 10 ani. Intrebat de acest lucru, Borza a raspuns: Ar fi un castig pentru Hidroelectrica, dar nu am cerut acest lucru si nici nu mi s-a propus!

Hidrosind mai afirma ca administratorul judiciar a angajat, in numele EuroInsol din care face parte, casele de avocatura „Borza si Asociatii”, „Piperea si Asociatii” si Cabinetul de Avocatura Dana Ionescu pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii, fara aprobarea Comitetului Creditorilor.De fapt, Comitetul Creditorilor a aprobat o „procedura de selectie transparenta si competitiva, 3 cereri de oferta, cu evitarea conflictelor de interese”, nu angajarea celor trei case de avocatura, mai arata Hidrosind.

In aceste conditii, Hidrosind va declansa o miscare de protest pe 18 mai, la Bucuresti.

Termenul de iesire din insolventa a companiei Hidroelectrica este de 26 iunie

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro